Kubica, dezamagit ca BMW nu tine pasul cu rivalii

Publicat vineri, 26.09.2008 10:22 de Daniel Popescu

Robert Kubica a dezvaluit ca este in continuare ingrijorat de performantele sub asteptari ale echipei BMW-Sauber din a doua parte a acestui sezon.

Kubica a discutat recent cu directorul departamentului de motorsport al BMW, Mario Theissen, despre evolutiile mai putin satisfacatoare ale echipei din a doua parte a sezonului.

Totusi, polonezul spune ca discutia nu a schimbat nimic. "Punctul meu de vedere nu s-a schimbat prea mult", a explicat el.

"Am discutat, dar nu cred ca au fost miracole in aceste discutii. Iar situatia nu s-a schimbat cu adevarat".

Kubica este dezamagit ca BMW nu a reusit sa tina pasul cu Ferrari si McLaren, dupa ce in primele curse reusise chiar sa-si domine rivalii la unele Grand Prix-uri.

"In ultimul timp, nu am facut pasi majori in ceea ce priveste performanta, dar am obtinut totusi rezultate bune. Poate ca nu suntem cei mai puternici, dar fiabilitatea este foarte buna si suntem capabili sa obtinem rezultate foarte bune".

In incercarea de a oferi o explicatie pentru regresul BMW, Kubica a opinat ca BMW a comis cateva greseli in alegerea unor parti componente pentru monopost si ca echipa nu a adus imbunatatirile necesare.

"Cu siguranta am facut cateva greseli in alegerea partilor noi pentru monopost, dar am revenit foarte repede si raspunsul a fost foarte bun. Dar ne-am chinuit sa imbunatatim masina, sa gasim ceva pentru a obtine o performanta mai buna. Intotdeauna am avut parti noi, dar niciodata nu ne-au dat performanta pe care o anticipam dupa testele din tunelul de vant si simulator".

Pilotul echipei BMW-Sauber a remarcat ca, pe parcursul sezonului, mai multe echipe si-au sporit performantele, fapt nereusit de germani. "Pilotez pentru a castiga si in ultimul timp am vazut ca pierdem teren. Am avut o lupta buna cu McLaren la inceputul sezonului, iar apoi si cu Ferrari. Apoi performanta noastra a scazut putin comparativ cu aceste doua echipe".

"Alte echipe au devenit mai puternice, Renault s-a apropiat, la fel si Toro Rosso. Trebuie sa ne concentram si sa fortam pana la final. Masina noastra a fost foarte fiabila comparativ cu anul trecut, am facut imbunatatiri masive in privinta fiabilitatii, dar nu mai suntem atat de puternici ca la inceput".

In ciuda criticilor pe care Kubica le face la adresa echipei, Theissen crede ca remarcile pilotului polonez sunt foarte constructive pentru viitor.

"Sunt foarte bucuros ca vrea mai mult, altfel nu ar putea castiga titlul mondial. Intrebarea este ce putem face pentru a imbunatati. In opinia mea, asta este foarte constructiv. Ceea ce am vazut in ultima luna este ca este ca sporul nostru de performanta este mai mic decat al altor competitori. Dar asta nu pentru ca am oprit programul, este ceea ce vedem tot timpul in cadrul departamentului de cercetare si dezvoltare".

"Uneori faci un pas mare inainte, apoi unele proiecte nu au rezultatele asteptate. Te asezi, regandesti si redirectionezi noile proiecte. Apoi faci din nou un pas in fata. Este foarte normal, am invatat si invatam in continuare, mai ales in privinta aerodinamicii. Asta se va aplca si la ultimele imbunatatiri pentru acest sezon si cu siguranta si la monopostul din 2009".