Interviu cu Ron Dennis, seful echipei McLaren

Publicat luni, 28.01.2008 12:38 de Daniel Popescu

Seful echipei McLaren, Ron Dennis, pare relaxat inaintea sezonului 2008, dupa ce Lewis Hamilton a semnat prelungirea contractului pana in 2012, iar Heikki Kovalainen s-a adaptat repede la stilul de lucru al echipei britanice.

Echipa a avut cateva probleme anul trecut. Ai luat vreo masura pentru a evita repetarea acestora in 2008 sau nu consideri ca acesta este un motiv de ingrijorare?

Ron Dennis: In viitor, cand oamenii se vor uita inapoi la sezonul 2007, vor vedea ca, desi nici Hamilton si nici Alonso nu au castigat titlul, amandoi au castigat multe curse si multe puncte. Cu alte cuvinte, pe pista, 2007 a fost un an relativ implinit pentru McLaren. In schimb, vrem ca 2008 sa fie un an mai bun. Intotdeauna am tratat egal pilotii si intentionam sa continuam in aceeasi maniera. Anul acesta, Hamilton si Kovalainen sunt multumiti cu aceasta politica si nu anticipez niciun fel de probleme in aceasta privinta. Ma astept sa fie competitivi si sa colaboreze foarte bine.

Hamilton a trecut printr-un final de sezon amar anul trecut. Unii ar spune ca lipsa de experienta l-a costat titlul. Cum crezi ca va diferi Hamilton in 2008 fata de 2007?

Ron Dennis: Lewis vrea sa castige. Este de inteles ca a fost dezamagit ca a fost invins in lupta pentru titlul mondial la finalul anului trecut. Lewis a castigat patru curse si a ratat titlul la un singur punct diferenta - un adevarat record pentru un debutant.

Un contract pe cinci ani este neobisnuit in Formula 1. Acest contract cu Hamilton include vreo clauza de reziliere?

Ron Dennis: Imi pare rau, dar stiti ca nu voi raspunde la aceasta intrebare. La fel ca in cazul celorlalte echipe, nu este politica echipei McLaren de a intra in detalii cand discutam despre contractele pilotilor. Este suficient sa spun ca Lewis este incantat ca a semnat un contract pe termen lung.

Anul trecut, Kovalainen si-a imbunatatit constant performantele, culminand cu un podium superb in Japonia. Crezi ca are talent pentru a-l pune sub presiune pe Hamilton, sau experienta lui Lewis in cadrul team-ului il vor transforma in liderul echipei?

Ron Dennis: Noi am considerat ca Heikki a fost impresionant in 2007 si ne-a impresionat deja in 2008. Bineinteles, este talentat, asa ca suntem incantati ca l-am inclus in "familia" McLaren. Cat despre presiunea la care va fi supus Hamilton, nu asa trebuie sa privim lucrurile. Nu, Heikki s-a integrat deja in echipa si ne asteptam sa obtina rezultate bune in acest sezon.

2007 a fost o lupta in doi intre McLaren si Ferrari. Vezi vreo alta amenintare penytru 2008?

Ron Dennis: McLaren Mercedes nu si-a subestimat niciodata adversarii si nu vom face acest lucru nici in 2008. Totusi, noi concuram cu noi insine: echipa noastra de ingineri dezvolta continuu masina, iar speranta noastra este ca vom fi mai rapizi decat competitorii nostri.

Fernando Alonso a sustinut anul trecut ca a fost responsabil de imbunatatirea masinii. Crezi ca influenta sa va fi suficenta pentru ca Renault sa lupte din nou la podium in 2008?

Ron Dennis: Asa cum am spus, noi concuram cu noi insine. Ii respectam pe toti adversarii nostri, dar nu pierdem timp facandu-ne griji pentru ei.

FIA intentioneaza sa limiteze cheltuielile anul viitor. Este o solutie practica? Care crezi ca este cea mai buna metoda pentru a controla costurile din F1?

Ron Dennis: Aceste lucruri sunt hotarate in spatele usilor inchise. Nu ar fi constructiv sa discut despre aceste lucruri pe un site.

Tu si Max Mosley nu ati fost niciodata in relatii bune. Fara nicio indoiala, apreciezi jobul sau ca fiind unul dificil, insa ai face lucrurile altfel daca ai fi presedintele FIA?

Ron Dennis: Asa cum a spus si Max in trecut, comentatorii au tendinta sa exagereze nivelul de dezacord dintre mine si el. Cat priveste presedintia FIA, nu am aspirat niciodata si nu aspir nici acum la acest post. Sunt motivat sa conduc o companie, nu sa guvernez acest sport.