"Inghetarea" motoarelor, scurtata de la 10 la 5 ani

Publicat luni, 14.01.2008 10:51 de Daniel Popescu

Echipele de Formula 1 au ajuns la o intelegere pentru a scurta perioada de "inghetare" a dezvoltarii motoarelor la 5 ani si iau in considerare impunerea unui buget maxim de cheltuieli pe parcursul unui an.

Mai mult decat atat, echipele au acceptat propunerea FIA de a reduce costurile cat mai curand posibil. FIA a organizat vineri o intalnire la Paris pentru a discuta aceste propuneri, inclusiv reducerea utilizarii tunelului de vant si a computerelor, intrucat reprezentantii forului mondial au simtit ca trebuie sa faca mai mult pentru a reduce bugetele echipelor.

Si totusi, chiar daca mai multe planuri radicale, cum ar fi interzicerea utilizarii tunelului de vant, nu au fost acceptate de echipe, un progres major este reprezentat de faptul ca echipele au acceptat ca trebuie luate anumite masuri.

Echipele au convenit sa reduca perioada de "inghetare" a motoarelor de la 10 la 5 ani, iar FIA va incepe lucrul la un nou concept de motor care va fi gata de start in anul 2013. Este de la sine inteles ca noul motor va fi mult mai "ecologic" si mai eficient decat actualul motor V8 de 2.4 litri. Regulamentul provizoriu in privinta motoarelor va fi facut public echipelor in urmatorii 2 ani.

Un alt punct esential discutat la Paris si acceptat in unanimitate de echipe a fost reducerea cheltuielilor cat mai curand posibil, chiar daca reprezentantii teamurilor nu au ajuns la un consens in privinta modului in care se vor aplica acestea.

Majoritatea echipelor considera ca cea mai buna metoda este impunerea unui buget maxim pentru un sezon, insa Scuderia Ferrari considera ca exista si solutii mai bune. Una dintre propuneri este impunera unui buget maxim anual de 80 de milioane de lire sterline, buget ce nu ar prevedea insa si cheltuielile pentru dezvoltarea motoarelor.