FIA: McLaren intentiona sa foloseasca datele Ferrari

Publicat vineri, 14.12.2007 11:37 de Daniel Popescu

McLaren Mercedes a intentionat sa foloseasca anumite sisteme pe monopostul pentru 2008 care erau inspirate din informatiile secrete ale Scuderiei Ferrari oferite de Nigel Stepney, se arata in raportul tehnic al FIA.

Dupa ce a examinat in detaliu designul masinii McLaren pentru sezonul viitor, raportul publicat joi de FIA demonstreaza ca McLaren urma sa foloseasca proprietati intelectuale ale Scuderiei Ferrari. Totusi, FIA nu a dezvaluit exact despre ce sisteme este vorba, pentru a proteja secretele tehnice ale McLaren.

"Sistemul a fost reinvestigat si dezvoltat de McLaren ca rezultat al primirii informatiilor confidentiale apartinand Ferrari. Desi managerii McLaren au impus un embargou in privinta dezvoltarii sistemului la vremea respectiva, McLaren intentioneaza acum sa foloseasca sistemul pe monopostul din 2008.

Mecanismul pe care McLaren l-a dezvoltat de la intalnirea cu Coughlan din 3 mai 2007 era programat sa fie utilizat pe monopostul din 2008 si se pare ca dezvoltarea acestuia a fost initiata de primirea informatiilor tehnice apartinand Scuderiei Ferrari".

Examinarea detaliata a raportului demonstreaza ca McLaren urma sa foloseasca datele Ferrari in ceea ce priveste un nou sistem de franare, aceste informatii parvenind in urma e-mailurilor din data de 12 aprilie 2007 si in urma intalnirii cu Mike Coughlan din 3 mai 2007.

De asemenea, in raport se sustine ca McLaren luase deja in considerare utilizarea dioxidului de carbon (CO2) ca gaz pentru pneurile sale, la fel cum procedeaza si Ferrari. Raportul mai dezvaluie ca inginerii din cadrul echipei erau constienti de o 'cartita' de la Ferrari le transmite informatii.

"Am ajuns la concluzia ca 2 ingineri ai McLaren aveau la cunostinta ca informatiile confidentiale ale Ferrari au ajuns la McLaren prin intermediul unei 'cartite' si se pregateau sa foloseasca acea informatie in beneficiul echipei McLaren pentru designul monoposturilor din 2007 si 2008".

Oficialii McLaren Mercedes si-au cerut public scuze pentru faptul ca nu au stiut cat de raspndite sunt aceste informatii in cadrul echipei. McLaren a promis ca va inceta munca la sistemele care urmau sa se bazeze pe informnatii de la Ferrari, iar FIA a confirmat ca doreste sa inchida acest caz.

  • ralu, vineri, 14.12.2007 12:56
    du te ma aici

    astia is niste ratati...n am tinut niciodata cu ferrari..dar d data asta cei de la mclaren exagereaza.....sau ce HamHam nu e capabil sa seteze monopostul cum a facut Alonso?...hmm...odata c detii niste informatii e imposibil sa nu fi tentat sa le folosesti...

  • jiji, vineri, 14.12.2007 13:16
    ...

    cu faza asta is mai mult decat nesimititi pe cuvantu meu de nu....dupa tot scandalul de anul asta si tot nu s-au ars???? pai are trebui exclusi complet din F1 !!

  • eddy, vineri, 14.12.2007 13:58
    @jiji

    Vezi ca ti-au murit oile pe camp. Du-te ingroapa-le ca de nu are sa dea holera peste tine si ar fi pacat, ca nu ar mai fi cine sa scrie stupiditati.

  • billy, vineri, 14.12.2007 16:06
    eddy

    problema ta care e? De apreciat strategia McLaren. Stiu si ei ca daca li se inspecteaza masina pe 2008 n-o sa poata sa faca nimic cu ea. TREBUIE sa foloseasca din ceea ce au "supt" de la Ferrari pentru ca altfel vor fi pe nicaieri. Modalitatea gasita? Ne cerem scuze, plecam capul si FIA ne iarta si se face ca uita de inspectie. Nu pot spune decat: cacanari. @Ralu - dupa ce citesti niste stiri in care se vorbeste de sisteme ce au influenta capitala asupra comportamentului unei masini tu pui un comentariu cu Ham-Ham care stie/trebuie sa stie sa regleze o masina? Sper ca intelegi cartea de bucate, ca in F1 nu prea dai semne a pricepe ceva