Echipele propun schimbarea formatului Marilor Premii

Publicat miercuri, 01.10.2008 11:40 de Daniel Popescu

Echipele de Formula 1 au propus cateva modificari radicale in programul obisnuit al unui Grand Prix, cu scopul de a revitaliza sportul.

Potrivit informatiilor furnizate de prestigioasa publicatie britanica Autosport, echipele din Formula 1 au discutat in cadrul unei intalniri a Formula 1 Teams Association (FOTA) despre posibilitatea de a revitaliza sportul prin schimbarea radicala a formatului unui Grand Prix.

Principalul obiectiv este inlocuirea celor doua sesiuni de antrenamente libere de vineri cu o sesiune cronometrata la capatul caruia sa se ofere premii in bani.

Aceasta propunere vine ca urmare a faptului ca echipele nu profita la maxim de cele trei ore de teste de care beneficiaza vinerea, iar fanii nu sunt atrasi de astfel de evenimente.

Directorul sportiv al FOTA, Martin Whitmarsh, a confirmat pentru publicatia Autosport ca exista numeroase discutii in acest sens. "Ne gandim la un format global pentru weekendurile de cursa", a declarat CEO-ul McLaren. "In acest moment avem o zi de vineri cu un format de teste, dar in realitate nimeni nu face un test normal. In schimb, ne pregatim pentru cursa. Daca oferi unei echipe sansa de a merge vineri pe circuitul pe care duminica va fi cursa, trebuie sa fii nebun sa crezi ca vom face teste de inginerie".

"Asa ca ne intrebam daca asta ajuta show-ul. Sau poate putem face ceva pentru a scurta timpul la, sa zicem, 45 de minute, poate sa testam cu pneuri total diferite, sau poate sa creem o mini-competitie in care fiecare incearca sa stabileasca cel mai bun timp, iar castigatorul obtine 1 milion de dolari. Ar insemna ca este un eveniment despre care poti sa scrii in introducerea weekendului. Este separat de cursa. Exista tot felul de idei in acest sens".

"Partea buna este ca oamenii realizeaza acum ca trebuie sa facem ceva si cred ca suntem destul de deschisi la idei. Si sper ca in Japonia si China vom ajunge la o concluzie. Apoi trebuie sa facem recomandari la FOTA si implicit prin FIA, dar speram sa putem face asta”.

  • gombotul, miercuri, 01.10.2008 11:53
    Pare o idee stralucita...

    ...cred k astfel ar creste rating-ul spectatorilor si telespectatorilor.In mod normal ma uit si la antrenamentele libere dar cred k realizarea unui astfel de proiect ar da un plus de interes atat noua k fani cat si echipelor.Sa vedem ideea pusa in practica :D