Brawn anticipeaza mai multe depasiri in 2009

Publicat miercuri, 30.04.2008 16:22 de Daniel Popescu

Ross Brawn crede ca noile reguli in privinta aerodinamicii vor aduce mai multe depasiri in Formula 1 anul viitor.

Masinile de Formula 1 de anul viitor ar putea arata mult mai diferit fata de cele din prezent, intrucat nivelul fortei de apasare aerodinamica va fi redus drastic pentru a permite masinilor sa ruleze mai aproape una de cealalta. De altfel, acest lucru va duce la cresterea sanselor de depasire.

"Daca putem avea o aderenta mecanica mai ridicata si o aderenta aerodinamica mai scazuta va fi mult mai usor pentru o masina sa urmareasca un alt monopost"

, a declarat Brawn. "Astfel, masinile ar putea sta una in spatele celeilalte. Daca avem si o aripa fata ajustabila, cand pilotul poate ajunge sub o alta aripa fata poate modifica stabilitatea masinii pentru a nu pierde stabilitatea aerodinamica in viraj atunci cand urmareste o alta masina. Sunt multe motive pentru care ar trebui sa fie mai bine, dar daca exista si efecte secundare nu le putem anticipa".

Intrucat husele pentru pneuri vor fi interzise incepand din sezonul viitor, pilotii se vor confrunta cu doua sau trei tururi dificile dupa ce vor efectua opririle la boxe, pana cand cauciucurile vor ajunge la temperatura potrivita. Acest lucru a condus la ipoteza ca echipele vor opta pentru mai putine schimbari pentru a evita la mexim aceste probleme.

Totusi, Brawn nu crede ca acest lucru va fi necesar, insa a admis ca ca strategiile echipelor vor fi foarte diferite. "Cred ca vor fi strategii foarte interesante pentru ca atunci cand parasesti bocele vei avea pneuri reci si nu te vei putea apara in fata unui pilot care te ataca, dar imaginati-va ca este tinut in spate de un pilot care opteaza pentru mai putine opriri. Intri repede la boxe pentru realimentare si schimbarea pneurilor, iar ceilalti piloti vin trei tururi mai tarziu si trebuie sa schimbe pneurile, iar daca pastrezi contactul ii poti ataca.

Pot vedea foarte multe scenarii. Nu cred ca va fi asa de simplu. Iar daca pneurile au un grad moderat de degradare, pilotii vor fi mai lenti si asta va crea instabilitate pentru masina. Va fi foarte fascinant cand vei iesi de la boxe cu doua-trei tururi lente si ceilalti vor avea posibilitatea de a te depasi. Asta este ceea ce vrem si am vazut putin din asta in GP2. Exista potential pentru si mai multe oportunitati".

  • szzsoci, miercuri, 30.04.2008 16:35
    puncte??

    Fara puncte?

  • szzsoci, miercuri, 30.04.2008 16:37
    ...

    sau nu e vorba de Renault & Pat Symon si atunci nu se puncteaza...:-)

  • alex_cozma, miercuri, 30.04.2008 16:38
    presupunere!!!

    probabil ca 'anticipeaza'...la fel k shi Fittipaldi!?! :=)

  • daniel.popescu, miercuri, 30.04.2008 16:38
    Punctare

    Din cauza unei erori de editare, punctajul aferent stirii "Brawn anticipeaza mai multe depasiri in 2009" a fost acordat in cadrul stirii "Symonds: "Renault au castigat 3 zecimi de secunda"". Va multumim.

  • alex_cozma, miercuri, 30.04.2008 16:48
    ;)

    cu tot respectul...pozitia tastei 'c' va da mari batai de cap!