Mazda MX-5 RF

Skyactiv-X 2.0 litri 184 CP Man6 30th Anniversary

Tinuta de drum

5.0

Dacă aș fi nevoit să caracterizez în doar două cuvinte Mazda MX-5, acelea ar fi plăcere simplă. Pentru că despre asta este vorba în MX-5. Despre acel costum de Iron Man pe care îl îmbraci și pleci să salvezi lumea de extratereștri, despre acea gândire care te transformă în supererou, despre drumul pe care îl ai de traversat și mai puțin despre destinația finală, dar și despre sentimentul provocat de micuțul japonez.

Mazda MX-5 este despre extreme, despre modul în care direcția îți oferă senzația că ești la volanul unui kart, nu într-o mașină care măsoară aproape 4 metri. Despre faptul că este rapidă pe drumuri drepte și extrem de jucăușă pe viraje, despre modul în care sistemele electronice îți permit să te joci la volanul ei, dar care intervin rapid la nevoie și te readuc pe trasa potrivită. Dar, mai presus de toate, Mazda MX-5 este despre sentimentul de libertate, o senzație pe care puține mașini ți-o pot oferi.

Da, suspensia cu amortizoare Bilstein este rigidă, dar suficient de cizelată încât să nu-ți distrugă toate vertebrele. Sunetele care pătrund la nivelul habitaclului nu sunt dintre cele mai plăcute, iar de la 80 km/h vântul își cam face de cap cu sinusurile tale atunci când hard-top-ul e coborât. Și o să vă rog să mă scuzați, dar aceste lucruri nu pot fi depunctate. Pentru că și ele fac parte din pachetul denumit MX-5. 

Și totuși, MX-5 rămâne una dintre cele mai plăcute sportive. Este ușor de condus (asta dacă nu te încumeți să dezactivezi sistemele electronice), o simți tot timpul alături de tine și niciodată n-o să fie imprevizibilă în mișcări. Este exact ca acel costum de supererou pe care ți-l doreai în copilărie.

  • masca, joi, 07.11.2019 10:32

    Pretul e ,poate cam mare dar in spiritul capitalist ,merge ,ce se vinde bine ori se scumpeste ori ....in varianta autohtona,si nu numai ,scade calitatea.In rest e o masina frumoasa si potenta...Nu se poate sa nu intorci capul dupa ea,am vazut-o in vara parcata undeva ,eram cu maica-mea (66ani)care ,pana si ea a ramas impresionata de formele si designul masinii....

  • Cumpanasu FAN, joi, 07.11.2019 10:35

    Fiat Coupe este mult mai tare!

  • UM, joi, 07.11.2019 13:01

    Lasand deoparte aspectul exterior & performantele tehnice ale motorului, masina asta este despre ce si cum simti cand conduci :). Ca posesor de mazda va recomand un drivetest cu ea :)

  • Andrei, joi, 07.11.2019 15:31

    Faina ideea, dar masina nu poate fi condusa de catre cei inalti. E pentru cei scunzi.Cam meschin. Dar, pe de alta parte si la Serie 8 Coupe, daca ai peste 185cm privesti drept in rama parbrizului...

  • c, joi, 07.11.2019 17:35

    Fulger McQueen scalpat?

  • PMC, vineri, 08.11.2019 08:59

    Una din cele mai autentice masini existente in oferta la ora actuala. E mare pacat ca dealerii Mazda din Romania nu au niciun pic de pasiune in suflet. Practic, singura sansa sa testezi o asemenea masina e sa te duci la Bucuresti. Aici se vede cat sunt de hrapareti si cat de mult ii intereseaza subiectul "auto" de fapt. Sunt convins ca ar vinde mult mai multe daca ar putea oamenii sa testeze masina asta. Un om pasionat de condus si de masini o sa aprecieze la orice ora mult mai mult o asemenea masina in defavoarea unui Porsche. Si nu exagerez. Dar daca n-o poti testa, daca nu poti sa gusti din aroma pe care o ofera, cei mai multi o sa ramana la impresia ca e "o masina mica cu 2 locuri mici in care abia incapi, dar care arata schick". Nu e asa. Si din pacate 99.9% nu vor apuca niciodata sa inteleaga ce inseamna sa conduci asa ceva. Da, e frumoasa, dar cum arata e insignifiant prin comparatie cu senzatia de la volan.

  • PMC, vineri, 08.11.2019 09:01

    *chic

  • bla bla, duminică, 10.11.2019 02:57

    @PMC e prima oara cand sunt deacord cu tine