
Design
Compania Toyota, deţinătoarea mărcii Lexus, a decis să facă o schimbare dramatică pentru departamentul său de design în urmă cu câţiva ani. În loc să facă studii peste studii şi să îşi pună designerii la un consens pentru a obţine un aspect care să fie agreabil pentru toată lumea, dar deloc ieşit din comun, au făcut fix invers şi au lăsat designerii să-şi facă de cap.
Unul dintre rezultatele acestei idei curajoase ale lui Akio Toyoda, moştenitorul fondatorului companiei-mamă, este Lexus NX. După cum au spus şi cei de la Lexus şi bine au subliniat, design-ul nu are cum să nu te mişte. Cu toate că nu este la fel de riscant ca în cazul lui Nissan Juke, unde alţi japonezi au mers pe ideea de ”îl iubeşti sau îl urăşti”, Lexus NX are un aspect diferit de orice alt model din segment.
Mai mult decât atât, prin evitarea ideii de "hai să facem un RX mai mic", Lexus a reuşit să se ferească de "gama Matrioşka" a altor producători, care par că fabrică acelaşi model la diferite dimensiuni, după cererea estimată în segment.
NX este o gură de aer proaspăt într-un segment blamat că strică şoselele din Europa cu maşini mari şi nenecesare, care au vagi capacităţi off-road dar nu ies niciodată de pe drumurile asfaltate şi care emit mai multe grame de CO2 decât ar fi putut să facă dacă erau berline sau hatchback-uri standard.
Pe de o parte, japonezii de la Lexus au dreptate: unde să mergi cu mai mult de 180 km/h în Europa în afară de autostrăzile din Germania şi ce rost are? Dar dacă ar fi gândit şi clienţii la fel, BMW, Audi şi Mercedes-Benz nu s-ar mai fi întrecut niciodată în specificaţii tehnice. asta mi se pare o aberatie maxima. e alegerea ta sa mergi cu ce viteza doresti, evident in limitele masinii. iti asumi riscurile. mi se pare o justificare de 2 lei, sincer. curand n`o sa mai fabricam motoare de mare putere ca n`avem nevoie sa mergem peste limita legala.