Consum

3.5

Cum spuneam, Leapmotor C10 are o baterie cu o capacitate netă de 69.9 kWh și o autonomie oficială de 424 de kilometri. Apropo, din sistemul multimedia poți alege două moduri în care să îți fie afișată autonomia. Ai o afișare standard, adică atunci când ai bateria 100%, vei vedea în bord valoarea omologată WLTP de 424 kilometri.

A doua variantă, și sincer singura care are sens din punctul meu de vedere, este afișarea dinamică. Practic se bazează pe consumul recent și îți va arăta o valoare mult mai apropiată de cea reală. De multe ori vei vedea că valoarea autonomiei scade brusc când faci trecerea între afișări.

Spun asta deoarece când am luat mașina aveam afișată valoarea standard. După 5 minute am schimbat la afișarea dinamică și autonomia a scăzut de la 420 la 280 kilometri. În cele 3 zile pe care le-am petrecut cu mașina, temperaturile au fost destul de scăzute, iar climatizarea a fost mereu pornită.

Din punct de vedere al consumului, în mediul extra urban am avut cifre de peste 23 kWh/100 km, indiferent că m-am aflat pe autostradă sau pe drum național. În oraș, consumul a fost în jur de 19-20 kWh. Per total, consumul mediu a fost de 22.4 kWh/100 km. Asta înseamnă că autonomia reală este undeva între 280 și 300 de kilometri.

Având în vedere că în 95% din timp am mers în modul Eco, valoarea consumului meu a fost destul de îndepărtată de consumul mediu declarat oficial, adică 19.8 kWh/100 km. Mai trebuie menționat că pompa de căldură, un accesoriu important când vorbim despre un vehicul electric, este disponibilă standard pe C10.

Când vine vorba de puterea de încărcare, Leapmotor C10 s-ar putea descurca mai bine. La o priză cu încărcare rapidă de tip DC, vehiculul din China se încarcă cu maxim 83 kW, o cifră cu care nu prea te poți lăuda în 2025.

Cel mai apropiat rival pentru Leapmotor C10 este clar Tesla Model Y. De când îți arunci ochii la interior, vei vedea foarte multe asemănări între cele două mașini. Tot în categoria asta putem să mai punem Skoda Enyaq și Ford Mustang Mach-E.

Pentru a păstra lucrurile echilibrate, am luat pentru rivali versiuni care să fie apropiate de C10 ca performantă și capacitate a bateriei. Astfel, Tesla Model Y Standard Range are o baterie de 50 kWh. Cu toate că are o baterie mult mai mică, Model Y are un consum de 16.6 kWh/100 km și o autonomie declarată de 455 kilometri.

Skoda Enyaq, în versiunea de bază, are o baterie de 63 kWh, un consum mediu de 15.4 kWh/100 km și o autonomie, în ciclul WLTP, de 437 km. Ford Mustang Mach-E Standard Range are cea mai mare baterie dintre aceste modele, de 75.7 kWh. Consumul mediu este de 17.4 kWh/100 km, iar autonomia oficială este de 440 km.

  • ds, marţi, 08.04.2025 08:51

    Bun așa, autonomie reală între 280-300 km pentru o căciulă de bani, 41.900 (minim). :)))))) Un alt chinezism penibil plin de afafiuri inutile pentru client dar rentabile pentru producător. Până și Matiz-ul avea un bord mai rafinat decât astea doua ecrane trântite în mijlocul bordului. Și nu înțeleg de ce trebuie pentru a deschide mașina să apropii cardul de acces în zona oglinzii când, chiar și pentru Logan, e suficient să-l ai în buzunar când ești în apropierea mașinii.

  • andrei, marţi, 08.04.2025 11:09

    Cum sa ai interiorul ala penibil si nota aia imensa? cred ca ati gresit total nota. Iar autonomia e o gluma. sa o conduca ei. si tot asa are autopilotul? face ce vrea el, ca in cazul ala cu masina aia chinezeasca care a mers continuu pana s-a terminat bateria? :D

  • dan_grc, marţi, 08.04.2025 11:19

    Dintre modelele chinezești atractive, cu interioare rezonabile și prețuri competitive, acesta cu siguranță nu face parte, nu bifează nimic avantajos .

  • Alin, marţi, 08.04.2025 11:23

    Tesla de aproape 300cp sau cotet lowcost Hmm....hmmm Dificil, dificil (insert meme cu butonu de alegere) Chiar daca are baterie ma mare, consumul este ineficient si anuleaza orice avantaj de capacitate. Oare cat o fi pretul real? 129.000-169.000 scoici (16.000-21.000 eur) pret final la consumator, deci cu niste mici schimbari de taxe si costuri de colo pana ici, pret real 20.000-25.000 euro Asa da, ar fi corect sa primesti masina asta la 20-25k, o tigaie low cost (este un brand promovat ca fiind low cost) care nu are nici un fel de plusuri, doar o alta masina care daca ai probleme, poti sa o arunci la gunoi neavand suport tehnic relevant, pentru ca dealerii nu sunt interesati ca electricele sa se vanda, fiindca o sug la aftersales de unde dealerii se imbuiba

  • Fast_and_Curious, marţi, 08.04.2025 11:31

    Arunca chinezii cu bani spre jurnalisti sa le testeze conservele ca disperatii. Pe toate site-urile drive teste cu modele chinezesti in prostie. Dar stiti ce nu prea am vazut? Teste comparative, sa le puneti impreuna si sa vedem care o are mai mare. La baterie, autonomie si viteza de incarcare ma refer, bolnavilor :)) A mai aparut acum ceva marca noua, Denza (subsidiara BYD) care cica vrea sa se bata cu modelele premium germane. Fugiti ma de-aici... Cineva care a urmarit domeniul auto de multi ani, stie ca asa ceva va fi nu greu, ci aproape imposibil. Triada Audi, BMW si Mercedes au ceva ce ceilalti producatori de volum nu reusesc decat punctual sa fie la acelasi nivel, dar nu per ansamblu. Fie le iese bine confortul, fie locuri de depozitare, fie navigatia etc. etc. etc., dar nu toate la un loc. De-asta cei 3 raman etalonul, ca ne place sau nu, cu unele probleme de fiabilitate la anumite modele, si totusi sunt altceva.

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 18:44

    Realizez că e o generalizare dar din câte observ modelele chinezești au probleme cu eficiența, în special la viteze de autostradă. Autonomia declarata e foarte optimista, chiar și folosind standardul european. Cel chinezesc e oricum mai darnic. Asta nu se aplica și mașinilor europene/americane asamblate în China (Tesla, Polestar etc).

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 18:49

    @fast Sunt pe Youtube teste comparative cu Tesla 3, ID7 și BYD Seal. Sau Polestar 2, Hyundai și Seal.

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 19:02

    Legat de producătorii de volum: unul din marile avantaje ale electrificării pentru producătorii de volum e ca, inițial, a anulat avatajele triadei la motorizari. Toate lumea cumpăra baterii si motoare de la terti. De o data oricine poate sa aibă, dacă vrea, 500 de CP, tracțiune integrala etc. Situația însă se schimbă. Triada deja vine cu tehnologie proprie care pare a aduce un salt substantial în performanță. Vezi noul Mercedes CLA, viitoarea Neue Klasse la BMW și VW PPE. La Stellantis rămâne de văzut cum va fi STLA.LARGE în realitate, dacă se poate compara cu cele de mai sus.

  • Joe, marţi, 08.04.2025 23:58

    E neinteresanta pentru Europa pentru ca Ursula cu taxele ei,,ii dubleaza pretul,,plus foamea distribuitorilor.Ia s o fi fost 20 000 de euro,nu era de badat in seama fata de Spring?

  • auto_fan, vineri, 11.04.2025 14:42

    Mi se pare foarte amuzant cum pe Automarket nu exista niciun model testat cu mai putin de 4 stele rating. :)) Nu neaparat in conexiune directa cu modelul de aici, dar totusi, ce valoare si credibilitate au rating-urile, in conditiile in care si "cele mai cotețe" au peste 4 stele?