Motor / Transmisie

4.0

Dacă ești genul de persoană care se decide greu, atunci când vine vorba de motorizări, ar trebui să le mulțumești celor de la Leapmotor pentru că ți-au salvat mult timp. Dacă în China ai mai multe versiuni din care poți alege, pe piața europeană primim o singură configurație.

Vorbesc despre un singur motor electric, montat pe puntea spate, care dezvoltă 218 cai putere și un cuplu motor maxim de 320 Nm. Bateria are o capacitate netă de 69.9 kWh, iar autonomia declarată oficial este de 424 kilometri.

C10 vine la pachet și cu modul One Pedal Drive care își face treaba bine și ajută enorm la mersul în zonele urbane. Practic, vei folosi pedala de frână destul de rar.

Totodată, poți seta cât de agresivă să fie frânarea regenerativă. Totuși, această reglare nu o faci din padelele aflate în spatele volanului, așa cum vedem la majoritatea vehiculelor electrice.

Situația stă puțin diferit. Leapmotor C10 vine la pachet cu 4 moduri de rulare diferite: Eco, Comfort, Sport și Perso. Dacă primele 3 moduri vin deja cu setări prestabilite pentru accelerație, frânare regenerativă și direcție, în modul Perso îți poți face de cap.

Poți seta cât de sensibilă să fie pedala de accelerație (Smooth, Stable, Robust), cât de agresivă să fie frânarea regenerativă (Low, Standard, High) și cât de tare să fie direcția (Comfort, Standard, Sport).

Din punct de vedere al răspunsului la accelerație nu pot să zic că am simțit niște diferențe notabile în momentul schimbării modului de rulare. Desigur, dacă ești în Eco vei observa că pedala de accelerație este mai amortizată, în timp ce în modul Sport răspunde imediat.

Totuși, în rest accelerația este constantă și liniară în cea mai mare parte a timpului. Chiar dacă este un model electric și cuplul este livrat instant, C10 nu te va ține în scaun. Practic, mașina se comportă exact ca un SUV de familie clasic, mereu previzibil, fără surprize. Cel puțin dacă e uscat asfaltul.

În ultima zi de test, după o noapte de ploaie, asfaltul era destul de ud. Au fost două momente când a trebuit să accelerez ceva mai tare, iar spatele mașinii a decis să iasă pentru câteva zecimi de secundă la dans.

Cel mai ciudat lucru pe care l-am simțit la această mașină a fost pedala de frână. Când aveam activat modul One Pedal, pedala de frână se simțea mult mai naturală, exact ca la majoritatea mașinilor. Dar, în momentul când dezactivam One Pedal, pedala își schimba comportamentul la 180 de grade, devenind mult prea sensibilă.

  • ds, marţi, 08.04.2025 08:51

    Bun așa, autonomie reală între 280-300 km pentru o căciulă de bani, 41.900 (minim). :)))))) Un alt chinezism penibil plin de afafiuri inutile pentru client dar rentabile pentru producător. Până și Matiz-ul avea un bord mai rafinat decât astea doua ecrane trântite în mijlocul bordului. Și nu înțeleg de ce trebuie pentru a deschide mașina să apropii cardul de acces în zona oglinzii când, chiar și pentru Logan, e suficient să-l ai în buzunar când ești în apropierea mașinii.

  • andrei, marţi, 08.04.2025 11:09

    Cum sa ai interiorul ala penibil si nota aia imensa? cred ca ati gresit total nota. Iar autonomia e o gluma. sa o conduca ei. si tot asa are autopilotul? face ce vrea el, ca in cazul ala cu masina aia chinezeasca care a mers continuu pana s-a terminat bateria? :D

  • dan_grc, marţi, 08.04.2025 11:19

    Dintre modelele chinezești atractive, cu interioare rezonabile și prețuri competitive, acesta cu siguranță nu face parte, nu bifează nimic avantajos .

  • Alin, marţi, 08.04.2025 11:23

    Tesla de aproape 300cp sau cotet lowcost Hmm....hmmm Dificil, dificil (insert meme cu butonu de alegere) Chiar daca are baterie ma mare, consumul este ineficient si anuleaza orice avantaj de capacitate. Oare cat o fi pretul real? 129.000-169.000 scoici (16.000-21.000 eur) pret final la consumator, deci cu niste mici schimbari de taxe si costuri de colo pana ici, pret real 20.000-25.000 euro Asa da, ar fi corect sa primesti masina asta la 20-25k, o tigaie low cost (este un brand promovat ca fiind low cost) care nu are nici un fel de plusuri, doar o alta masina care daca ai probleme, poti sa o arunci la gunoi neavand suport tehnic relevant, pentru ca dealerii nu sunt interesati ca electricele sa se vanda, fiindca o sug la aftersales de unde dealerii se imbuiba

  • Fast_and_Curious, marţi, 08.04.2025 11:31

    Arunca chinezii cu bani spre jurnalisti sa le testeze conservele ca disperatii. Pe toate site-urile drive teste cu modele chinezesti in prostie. Dar stiti ce nu prea am vazut? Teste comparative, sa le puneti impreuna si sa vedem care o are mai mare. La baterie, autonomie si viteza de incarcare ma refer, bolnavilor :)) A mai aparut acum ceva marca noua, Denza (subsidiara BYD) care cica vrea sa se bata cu modelele premium germane. Fugiti ma de-aici... Cineva care a urmarit domeniul auto de multi ani, stie ca asa ceva va fi nu greu, ci aproape imposibil. Triada Audi, BMW si Mercedes au ceva ce ceilalti producatori de volum nu reusesc decat punctual sa fie la acelasi nivel, dar nu per ansamblu. Fie le iese bine confortul, fie locuri de depozitare, fie navigatia etc. etc. etc., dar nu toate la un loc. De-asta cei 3 raman etalonul, ca ne place sau nu, cu unele probleme de fiabilitate la anumite modele, si totusi sunt altceva.

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 18:44

    Realizez că e o generalizare dar din câte observ modelele chinezești au probleme cu eficiența, în special la viteze de autostradă. Autonomia declarata e foarte optimista, chiar și folosind standardul european. Cel chinezesc e oricum mai darnic. Asta nu se aplica și mașinilor europene/americane asamblate în China (Tesla, Polestar etc).

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 18:49

    @fast Sunt pe Youtube teste comparative cu Tesla 3, ID7 și BYD Seal. Sau Polestar 2, Hyundai și Seal.

  • Matei_cel_nou, marţi, 08.04.2025 19:02

    Legat de producătorii de volum: unul din marile avantaje ale electrificării pentru producătorii de volum e ca, inițial, a anulat avatajele triadei la motorizari. Toate lumea cumpăra baterii si motoare de la terti. De o data oricine poate sa aibă, dacă vrea, 500 de CP, tracțiune integrala etc. Situația însă se schimbă. Triada deja vine cu tehnologie proprie care pare a aduce un salt substantial în performanță. Vezi noul Mercedes CLA, viitoarea Neue Klasse la BMW și VW PPE. La Stellantis rămâne de văzut cum va fi STLA.LARGE în realitate, dacă se poate compara cu cele de mai sus.

  • Joe, marţi, 08.04.2025 23:58

    E neinteresanta pentru Europa pentru ca Ursula cu taxele ei,,ii dubleaza pretul,,plus foamea distribuitorilor.Ia s o fi fost 20 000 de euro,nu era de badat in seama fata de Spring?

  • auto_fan, vineri, 11.04.2025 14:42

    Mi se pare foarte amuzant cum pe Automarket nu exista niciun model testat cu mai putin de 4 stele rating. :)) Nu neaparat in conexiune directa cu modelul de aici, dar totusi, ce valoare si credibilitate au rating-urile, in conditiile in care si "cele mai cotețe" au peste 4 stele?