4.4
de Alexandru Monenciu, Foto: Dragoș Savu, vineri, 2 mai

Rock star

În tinerețe nu înțelegeam deloc muzica rock. Mi se părea doar o amestecătură de zgomote și urlete. Cu timpul, gusturile s-au mai cizelat și am început să descopăr acest stil de muzică. M-a cucerit imediat, chiar dacă, în ceea ce privește duritatea stilului, nu trec mai departe de Rammstein.

Dar definiția de star rock, sau rock star dacă îmi permiți, depășește granițele muzicii. În ziua de azi, un rock star poate să fie și un chef celebru cum, la fel de bine, un rock star poate să fie chiar mama sau tatăl tău.

Această admirație care, în unele cazuri, poate fi dusă până la extrem, până la fanatism, se poate aplica și unei mașini. Sunt multe exemple, de la mașini sport până la off-roadere. De fapt, la această ultimă categorie voiam eu să ajung.

De-a lungul anilor au fost multe modele extrem de capabile pe teren accidentat, dar numai unele s-au ridicat la rangul de "rock star": Jeep Wrangler, Toyota Land Cruiser, Mercedes-Benz Clasa G și, nu în ultimul rând, Land Rover Defender. Mai sunt, dar acestea îmi vin primele în minte.

Land Rover Defender este un simbol al industriei auto britanice și, de ce nu, al industriei auto globale. La fel ca frații săi, pe care i-am menționat mai sus, Defender se trage dintr-un vehicul militar, utilizat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Modelul britanic a fost introdus în 1948 și, vreme de 67 de ani, a rămas în mare parte neschimbat. Desigur, s-a mai cizelat pe ici pe colo, la fel ca gusturile mele în materie de muzică, a primit motorizări mai eficiente și s-a îmbogățit pe partea de tehnologie. Până la un punct.

Normele moderne de siguranță și poluare i-au silit pe cei de la Land Rover să retragă de pe piață legendarul Defender în anul 2016. Dar, ca un rock star ce este, Defender s-a scuturat de praf, s-a îmbrăcat în haine moderne și a revenit după 4 ani de așteptare.

În 2020 făceam cunoștință cu o nouă generație Defender, una mult diferită de modelul inițial. Anul trecut, pentru a rămâne relevant, a primit o serie de actualizări.

Noi am condus varianta îmbunătățită a lui Land Rover Defender, în versiunea de caroserie 110 și în nivelul de echipare X-Dynamic SE. Până să citești impresiile de la volan, te invit să urmărești și un video cu mașina de test.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI

  • ds, vineri, 02.05.2025 14:35

    De acei 102.500 iei un Lexus Rx 500 F Sport 2.4 Hybrid și ai încheiat orice discuție.

  • zarnesteanu, vineri, 02.05.2025 18:57

    Greutatea de 2.4t pentru un Land Rover nu e o problema prea mare. Obstacolul imposibil de surmontat pentru ei e ancora fiabilitatii abismale pe care trebuie s-o traga oriunde merg.

  • Elektrikkk, vineri, 02.05.2025 23:47

    Termică nu prea fiabilă.

  • Trilulilu, sâmbătă, 03.05.2025 06:18

    Ai avut în textul ăsta niște comparații de-a dreptul stupide. Alegi varianta de motorizare de 250cp și te plângi că este inferior G-ului de 360cp. Păi de ce nu compari varianta de peste 300?! Apoi consumul. Cu mama naibii este mare când unii cu o beșică de Puma consumă la fel?! Exemplele de la concurență sunt iarăși mai slabe, unul cu 4 cilindri, celălalt cu 100cp mai mult. Una dintre cele mai proaste recenzii făcute unei mașini. Atât de puerilă, fără substanță, dar cu concluzii de parcă a-ți avea-o de-o viață