
Interior
La fel ca frații săi mai mari, Kia EV3 mizează pe un interior minimalist și tehnologizat. Finisajele sunt de calitate, la fel și materialele. Pentru că vorbim despre un model cu zero emisii, în habitaclu regăsim o serie de materiale ecologice, rezultate inclusiv din PET-uri reciclate.
Chiar dacă regăsești destul de mult plastic, acesta este calitativ, nu se simte că asiaticii au făcut compromisuri din acest punct de vedere. Pe toată lungimea bordului ai o inserție din material textil.
Scaunele sunt destul de comode, tetiera este acoperită cu material textil, dar, cel puțin din punctul meu de vedere, au șezutul cam mic și nu oferă destul suport la nivelul pulpelor.
Deși majoritatea funcțiilor au fost preluate de ecranul central al sistemului multimedia, mai regăsești câteva butoane fizice în interior. Ele au dimensiuni generoase, astfel că sunt ușor de utilizat chiar și atunci când conduci. Inclusiv butoanele de pe volan sunt mari. Să nu uit de cele prin intermediul cărora modifici temperatura din habitaclu.
Că tot veni vorba, în unele cazuri, Kia a pus accentul pe ergonomie, dar în altele nu. De pildă, butonul de la care pornești/oprești mașina îl regăsești pe un "satelit" montat în partea dreaptă a coloanei de direcție. Tot aici ai și selectorul transmisiei.
Apoi ai butoanele de la care activezi încălzirea în scaunele față. Pe ele le regăsești pe portiere. Tot aici ai și butonul care activează încălzirea volanului. Deloc intuitiv. Adică de ce nu l-ai pune pe volan?
În condiții de lumină slabă, habitaclul este animat de sistemul de iluminare ambientală care, atenție, ajută la reducerea stresului și a anxietății cu ajutorul culorilor folosite.
Kia EV3 câștigă multe puncte la capitolul spații de depozitare. Buzunarele portierelor sunt suficient de încăpătoare, dar piesa de rezistență este, fără îndoială, tunelul central. Pentru că vorbim despre o mașină electrică, Kia și-a permis să nu instaleze o cotieră centrală convențională.
Astfel, tot spațiul de depozitare de care ai nevoie îl regăsești în tunelul central. Aici ai și două suporturi pentru pahare modulare, dar din păcate nu este iluminat. Astfel, noaptea este aproape imposibil să găsești orice ai depozitat în această zonă.
Spuneam că nu ai o cotieră convențională. Ai, în schimb, o măsuță extensibilă utilă dacă, să spunem, faci o scurtă oprire pentru a mânca ceva fără să cobori din mașină.
Trecem în partea din spate, acolo unde, pe spătarele scaunelor față, vei regăsi două umerașe. În ceea ce privește spațiul de pe banchetă, pasagerii de aici au un spațiu decent pentru genunchi, dar spațiul la cap este limitat. Cel puțin pentru mine, care am o înălțime de 1.92 metri.
Cu bacheta în poziție normală, portbagajul are un volum de încărcare de 460 de litri. Dacă rabatezi locurile din spate obții în total 1.250 de litri pentru bagaje. Dacă vrei mai mult, sub capotă mai ai un portbagaj suplimentar (frunk) de 25 de litri. Numai bun să depozitezi cablurile de încărcare.
Mini Aceman are un portbagaj de 300-1.005 litri, Peugeot E-2008 propune un portbagaj cu un volum cuprins între 434 și 1.467 de litri, iar Volvo EX30 pierde acest duel cu un portbagaj de 318 litri (904 cu bancheta rabatată).
Eu cred ca pe segmentul lui are mai multi candidati. Numesc inca doi: Skoda Elroq, Renault 4