
Interior
Bigster semnează câteva premiere pentru Dacia. Este primul model din istoria mărcii care oferă un plafon panoramic. Are o lungime de 1.2 metri și include o trapă acționată electric. Apoi, o altă premieră este hayonul acționat electric.
Să nu uităm de consola centrală înălțată, din nou o premieră pentru un model Dacia. Ea integrează un spațiu de depozitare refrigerat, în cotieră, două suporturi pentru pahare și o zonă de încărcare prin inducție pentru telefoanele mobile.
Toate acestea îți distrag, oarecum, atenția de la plasticul pe care îl regăsești din belșug în habitaclu. Normal, ai diverse culori și texturi, dar tot plastic rămâne. Ai și câteva zone acoperite cu material moale, inclusiv la nivelul portierelor, acolo unde îți odihnești cotul la drumuri lungi.
În rest, ai aceleași butoane fizice pentru sistemul de climatizare, pe care le regăsești și la Duster, același volan și același design pentru gurile de ventilație.
Scaunele sunt în continuare neutre, dacă îmi permiți. În sensul că nu excelează la niciun capitol: nici la confortul pe care îl oferă, nici la suportul lateral. Vestea bună este că nivelul de echipare Journey, deci de top, complementar cu Extreme, oferă comenzi electrice pentru reglarea înălțimii și pentru înclinarea spătarului la scaunul șoferului.
Totodată, scaunele față au suport lombar cu reglare manuală.
Un capitol care a fost îmbunătățit, simțitor, comparativ cu Duster, este antifonarea habitaclului. Printre altele, grosimea geamurilor este de 3.85 milimetri (standardul Dacia este de 3.5 mm), iar parbrizul "acustic" este cu 2 decibeli mai silențios decât standardul mărcii.
Așa cum spuneam, această liniște se simte, chiar dacă la viteze de autostradă mai intră puțin zgomot aerodinamic în habitaclu.
Spațiile de depozitare sunt generoase, inclusiv buzunarele portierelor. Punctele de ancorare YouClip sunt prezente și la Bigster. În standard sunt prezente 5 astfel de puncte de fixare, iar alte două pot fi amplasate în spatele tetierelor scaunelor din față.
Pe aceste puncte pot fi atașate diverse accesorii, inclusiv un suport de tabletă, o geantă mică de depozitare, suport pentru telefon, umeraș sau un dispozitiv 3 în 1, care combină un suport de pahare, un cârlig de ancorare pentru o plasă de cumpărături și o lanternă.
Chiar și pasagerii din spate au la dispoziție o cotieră uriașă, care integrează două suporturi pentru pahare și două suporturi pentru telefoanele mobile.
Că tot veni vorba de spațiu. Pe banchetă ai spațiu berechet la genunchi. De fapt, pasagerii din spate beneficiază de cea mai bună distanță la nivelul picioarelor din segment (24 cm). La o înălțime de 1.92 metri, ating cu capul în plafon, dar nimic îngrijorător. În plus, mai "fură" puțin din spațiu și plafonul panoramic de care îți spuneam mai sus.
Am menționat deja hayonul acționat electric. Într-adevăr, este o premieră pentru Dacia, iar producătorul de la Mioveni l-a conceput în stilul său. Este acționat de un singur motoraș (nu de două, cum se obișnuiește în industrie), tocmai pentru a nu influența prea mult costurile.
Probabil tot din același motiv nu are funcție de deschidere "fără mâini". Deși este foarte utilă, mai ales atunci când ieși cu pungile pline din magazin, reprezentanții companiei ne-au spus că această funcție nu este o prioritate pentru clienții săi.
Partea bună este spațiul uriaș oferit de portbagaj, cel mai încăpător din segment. Cu toate scaunele în poziție normală, ai la dispoziție 700 de litri pentru bagaje. Dacă rabatezi bancheta obții 2 metri cubi.
De asemenea, atunci când sunt rabatate toate spătarele banchetei, podeaua plată a portbagajului oferă o lungime maximă de încărcare de 2.7 metri.
În tot acest timp, Ford Kuga oferă un portbagaj cuprins între 536 și 1.517 litri, Nissan Qashqai are un portbagaj de 479 litri (cu bancheta în poziție normală), iar Renaul Symbioz se laudă cu un portbagaj de 548-1.582 litri.
Tot repet mereu și mereu: Motor mare aspirat + hibrid făra încărcare la priză este soluția câștigătoare la ora actuală. Ai consum decent, ai cuplu, ai putere. Bate la fund orice diesel, orice full electric. Dacă mai adaugi și prețul rezonabil, și se pare că Renault/Dacia au nimerit-o, haterii Dacia se pot da cu c#rul de pămînt cât vor.