Tinuta de drum

4.5

Dacă există un capitol la care Audi Q8 e-tron excelează, acesta e ținuta de drum. Modelul german vine, în standard, cu suspensie adaptivă pneumatică. Iar această suspensie oferă un nivel foarte înalt de rafinament și confort. Trecerea peste imperfecțiunile inerente drumurilor noastre a fost un vis și nici cele mai mari gropi nu m-au zdruncinat prea tare, grație anvelopelor cu profil înalt și jantelor de 20 de inch (oricât de ciudat ar suna).

Dacă privești de la distanță Audi Q8 e-tron, ai putea să crezi că e un Allroad, mai degrabă decât un SUV. Sigur, odată ce te apropii de mașină observi exact cât de masivă e. Ei bine, chiar dacă nu e un Allroad, Q8 e-tron se simte ca unul atunci când îl conduci.

Mare parte din senzație este din cauza centrului de greutate destul de jos, adus de poziționarea bateriilor în podea. Astfel, în ciuda greutății sale uriașe, Q8 e-tron se simte lipit de asfalt, mai mult decât ai crede inițial. Sigur, important este să nu exagerezi totuși cu forțele G în viraje, dar chiar dacă o faci, mașina începe să gliseze anunțat, predictibil.

Direcția ar putea avea ceva mai mult feedback, dar vorbim de o mașină electrică, până la urmă... Nu poți avea așteptări prea mari pe această parte. Pedala de frână, în schimb, e una destul de înșelătoare.

Asta pentru că Q8 e-tron are un sistem adaptiv de frânare regenerativă, iar asta înseamnă că mașina va folosi sistemul regenerativ mai mult sau mai puțin în funcție de situația din trafic.

De exemplu, dacă te apropii de un semafor, unde sunt mașini deja oprite, mașina va încetini folosind frânarea regenerativă mai intens, în funcție de viteza cu care te apropii. Astfel, nu vei folosi frânarea mecanică decât foarte rar. Cu toate acestea, vei observa că, atunci când mașina frânează regenerativ mai puternic, pedala de frână se întărește subtil.

  • PMC, vineri, 12.05.2023 17:10

    Mno... buuuuun... Deci daca iei SUV sa te duci la Lidl si in jurul orasului, e ok Q8 ETron. La 100.000 de coco... e o afacere de vis. O sa se vanda ca pita calda. :)))