Fiat Panda

Consum

4.5

Fiat Panda are un consum mediu de 3.9 litri la sută, tradus prin 4.7 litri la sută în mediul urban şi 3.5 litri la sută la părăsirea oraşului. Modelul are start-stop, deci puteţi fi siguri că nu veţi risipi nicio picătură din lichidul urât mirositor numit motorină, care se scumpeşte pe zi ce trece.

Cu 3.9 litri la sută, sigur are cel mai bun consum din segment, nu-i aşa? Ei bine, nu, nu-i aşa. Cel mai bun consum mediu din segment îl are Renault Twingo facelift 1.5 dCi. Francezii au făcut ceva miracol şi au reuşit să scoată un consum mai mic dintr-un motor mai mare, care dezvoltă acelaşi număr de cai putere şi un cuplu apropiat de cel al modelului italian. Undeva în Italia, într-un birou Fiat Powertrain Technologies, cineva are de dat nişte explicaţii.

În cadrul testului nostru, am obţinut un consum urban situat între 3.5 şi 5.5 litri la sută. Dacă oprim sistemul start-stop, trecem aerul condiţionat la maximum şi alergăm între semafoare, consumul lui Panda diesel trece de şase litri la sută în oraş. Valoarea inferioară a consumului urban am atins-o pe timp de noapte, cu aerul condiţionat oprit. În timpul zilei însă, am reuşit să atingem 3.8 litri la sută în oraş. O estimare realistă ar fi în jurul a 4.5-5 litri la sută pentru mediul urban, fără bătăi de cap.

Pe autostradă, Panda 1.3 Multijet rulează la 120 km/h în treapta a cincea la 2.500 rotaţii pe minut şi afişează un consum de 4.9 litri la sută. Regimul extraurban aduce un consum situat între 3.5 şi 4.2 litri la sută, în funcţie de cât de răbdător sunteţi cu pedala de acceleraţie.

  • Andy, luni, 03.09.2012 13:31

    O buburuza draguta care insa are un pret foarte ridicat o mini (mai ales ca versiunea de echipare nu e top-ul). De alfel s-au prezentat si-n test alternative mai viabile. As adauga UP! cu tot familionul din curtea VAG si Smart.

  • slVW_83, luni, 03.09.2012 14:01

    Varianta 4x4 este mult mai interesanta, tehnic si optic!

  • Alex, luni, 03.09.2012 14:30

    Este prea scumpa masinuta asta pentru ceea ce ofera. Nu stiu cine a gandit pozitionarea asta si ce argumente a avut. Posibil sa fie ceva aparte dar e greu de observat la prima vedere. Poate or fi avand pe stoc Panda-uri vechi si sa doreasca sa scape de ele altfel nu inteleg pretul asta. Per total masina e ok (poate mai ok decat Aygo, C1 si 107 din anumite puncte de vedere) dar sigur pretul e gresit.

  • lord, luni, 03.09.2012 17:45

    Bai automarket pai daca dati atatea variante la capitolul pret de ce nu ati punctat masina asta cu ......vreo 2 stele???? Ca vad 3.5.

  • Samba, luni, 03.09.2012 21:16

    Pot spune fara probleme ca este cea mai fiabila marca europeana.Desi mai are mici probleme de fiabilitate,insa Fiat nu a uitat de fosta traditie si istorie pe care a avut-o.Pentru asta are un mare plus de la mine,iar cei care au lucrat la motoare Fiat stiu foarte bine de ce eu i-am acordat acest ''plus'' .Sper sa o tina tot asa italienii de la Fiat.Iar eu cred despre aceasta marca ca se vrea a fi respectata.Cei care se respecta si care se tin de seriozitate produc in continuare motoare fiabile (exact ca asiaticiii) .Numai ca motoare asiaticilor (japonezii si coreenii) nu au emotii,cand se vorbeste de acest capitol.

  • Marian, marţi, 04.09.2012 10:56

    Eu nu ii vad prea bine pe astia de la Fiat cu acest "squircle". O sa vina Apple peste ei si o sa le ceara 1 mld de dolari pentru ca ei au inventat patratul cu colturi rotunjite. Si asta o sa ii ingroape de tot pe cei de la Fiat. Plus ca vor trebui sa faca repede un facelift in care sa renunte la aceste artificii estetice furate de la inventatorii de fapt a "squircle"-ului.

  • dan_grc, luni, 11.03.2013 14:58

    ...

  • boss, vineri, 22.11.2013 22:28

    daca nu le desena giorgetto giugiaro la germani masinile(golfuri,passaturi etc) se afundau in mocirla de tot.

  • Grigore, sâmbătă, 23.05.2015 11:48

    Intr-adevar,s-a dovedit a fi o masina fiabila !