
Interior
Dacă v-ați mai urcat vreodată într-un model de generație nouă Stellantis, în special Peugeot, cu siguranță interiorul lui Junior o să vă pară foarte cunoscut. De la selectorul transmisiei, la butoanele fizice pentru climatizare sau manetele din spatele volanului, Junior împarte multe elemente cu alte modele de sub umbrela Stellantis.
Când vine vorba de materiale, Alfa Romeo Junior vine cu o combinație de material tare și Alcantara. Din păcate, acel plastic dur nu îl găsești doar în partea de jos a ușilor sau bordului, așa cum vedem la majoritatea modelelor din acest segment de piață.
Dacă pe partea superioară a bordului regăsim material moale, în zona superioară a ușilor avem un plastic dur. Noi am avut pe mașină pachetul Perfo Speciale care costă 2.630 de euro. Acesta vine cu scaune sport Sabelt îmbrăcate în piele artificială și Alcantara, cât și cusături de culoare roșie.
Totodată, pachetul Perfo Speciale mai include pedale sport și volan îmbrăcat în piele. Scaunele au funcție de încălzire și oferă un suport lateral excelent, lucru minunat pe o mașină care ar avea valențe mult mai sportive. Din păcate, la drum lung, scaunele devin puțin inconfortabile. Totodată, doar șoferul primește scaun reglabil electric.
Consola centrală este orientată către șofer, iar gurile de ventilație conțin emblema Alfa Romeo iluminată. Primești și iluminare ambientală în extremitățile instrumentarului de bord.
Junior primește o bilă albă pentru că a păstrat butoane fizice pentru sistemul de climatizare. Din păcate, acestea nu sunt iluminate, iar noaptea e un chin când vrei să modifici temperatura.
Spațiile de depozitare sunt mai mult decât decente dacă stăm să ne gândim că discutăm despre un crossover de segment B. Buzunarele din portiere sunt încăpătoare, iar consola centrală și cotiera oferă destul spațiu pentru ce ai nevoie.
Spațiul pentru pasagerii spate este limitat și cu greu poți transporta 5 oameni. Tunelul median este destul de înalt, iar eu la 1.85 metri atingeam cu genunchii spătarul scaunului față. Mai mult, deoarece erau scaune sport, spătarul este din plastic dur.
Din păcate, cei din spate nu au parte de cotieră, suporturi de pahare sau spații de depozitare în portiere. Totuși, există un port de încărcare USB Type-C. Izolarea fonică este decentă, dar când ajungi la viteze de autostradă, zgomotul de vânt își face simțită prezența destul de tare.
Mașina mea de test a venit cu un hayon acționat electric. Volumul portbagajului este de 415 litri. Comparativ, Renault Captur oferă un volum asemănător, de 422 de litri.
Portbagajul lui Puma are un volum de 456 de litri, dar vine și cu un spațiu suplimentar. Se numește Mega Box și are 60 de litri. Nu în ultimul rând, Hyundai Kona are cel mai mare volum pe hârtie, adică 466 de litri.
Designul e respingător, partea frontala parcă a fost desenata de un nevrotic după ce s-a dat cu capul de perete. Linii peste linii in toate direcțiile și o grămadă de detalii în plus. Stellantis și designerul nu au înțeles filozofia de design a Alfa: curat, simplu și emoțional. Dacă asta e limbajul de design pe care vor merge și la viitoarele modele din gamă îmi e teamă că Stellantis va distruge și Alfa cum distrug Maserati. Nu-mi imaginez ca cineva sa cumpere modelul ăsta doar pentru că îi place cum arată, cum se întâmpla de multe ori cu Alfa. Atâția cumpărători au acceptat renumitele probleme de fiabilitate din trecut, atrași fiind de designul emoțional.