Polițiștii rutieri critică dur legea prin care prezența radarelor va fi semnalizată: "Numărul accidentelor va crește alarmant"
Polițiștii Rutieri avertizează că legea prin care prezenta radarelor va fi semnalizata prin panouri cu cel puțin 500 de metri înainte va conduce la o creștere "alarmantă" a numărului de accidente rutiere.
Parlamentul României a adoptat recent o lege prin care utilizarea radarelor trebuie anunțată de polițiști prin intermediul unor panouri rutiere amplasate cu cel puțin 500 de metri înainte, iar pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.
Legea a generat numeroase controverse ca urmare a faptului că șoferii vor fi tentați să conducă cu viteze mai mari, iar acest lucru a generat o reacție dură din partea Grupului Poliţiştilor Rutieri din România. Într-o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis, polițiștii rutieri avertizează că noua lege va conduce la o creștere semnificativă a numărului de accidente rutiere.
"Dorim [...] să tragem un semnal de alarmă prin care atenţionăm că numărul accidentelor rutiere va creşte alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi. [...] Domnule Preşedinte, vă rugăm să nu promulgaţi această lege sau să atacaţi acest pariu cu viaţa cetăţenilor la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, art. 22, alin. (1) «Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate!»", se arată în comunicatul semnat de Grupului Poliţiştilor Rutieri.
Polițiștii spun că numărul șoferilor care vor conduce cu viteze mult peste limitele legale va fi mai mare și că aceștia vor încetini la timp pentru a evita sancțiunile, întrucât vor observa panourile amplasate pe marginea drumului.
"Modificările nu fac decât să pună în pericol viaţa cetăţenilor acestei ţări prin nerespectarea limitelor de viteză în lipsa unui control din partea puterii statului. [... ] Legea pune Poliţia Rutieră [...] într-un bibelou inutil în prezenţa căruia se va respecta legea, iar în absenţa anunţată se va merge după bunul plac", mai scriu polițiștii.
În plus, polițiștii afirmă că legea îi favorizează în mod direct pe șoferii care folosesc mașini cu motoare puternice.
"Această lege va fi temeiul unor drumuri şi mai însângerate, esenţa ascunsă a acesteia fiind doar populism şi crearea unor avantaje pentru cei cu autovehicule puternice, care vor să nu mai răspundă în faţă legii", se mai precizează în document.
România este țara europeană cu cel mai mare număr de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori. Potrivit datelor oficiale, 1951 de persoane și-au pierdut viața în 2017 în urma unor accidente rutiere petrecute pe teritoriul României.
Via News
Au perfectă dreptate. Și majoritatea celor care susțin legea asta nu sunt decât cei care sunt un pericol pe șosele prin gradul șocant de iresponsabilitate de care dau dovadă. Pe de altă parte, dacă se vrea prevenție, radare fixe în toate localitățile și chiar și în afara lor. Și tot pe de altă parte, dacă mergi legal și corect nu are de ce să te deranjeze mașinile ascunse cu radare pentru că nu te afectează. Aaa, facem prea mult până la destinație? Păi, aici am două mențiuni: 1. Mai bine faci mult, dar să ajungi întreg și bine. 2. Nu avem drumuri de viteză (autostrăzi) pentru că am primit (ca popor) ceea ce am votat (dorit). După chipul și asemănarea chipului majorității poporului. Dragi români, deși au trecut aproape 30 de ani de la Revoluție, încă nu vreți să înțelegeți nu doar că aveți drepturi, ci și responsabilități. Mulți strigă după drepturi, dar prea puțini vor să fie și responsabili.