Martin Winterkorn, fostul CEO Volkswagen, acuzat oficial de "conspirație" și "fraudă" în SUA în scandalul Dieselgate
Martin Winterkorn, fostul CEO al Volkswagen, a fost acuzat oficial în Statele Unite de "conspirație" și "fraudă" în scandalul software-ului de păcălire a testelor de emisii. Germanul nu poate fi însă arestat dacă nu părăsește țara natală.
Autoritățile americane continuă anchetă în scandalul Dieselgate care a izbucnit în 2015, iar pe măsură ce descoperă noi probe anunță măsuri împotriva celor considerați vinovați.
O curte federală din Michigan l-a pus oficial sub acuzare pe Martin Winterkorn, fostul CEO Volkswagen, despre care afirmă a aprobat utilizarea în continuare a unui software de păcălire a emisiilor pentru a putea trece astfel de testele de emisii impuse de autoritățile americane.
Astfel, justiția americană a obținut dovezi că, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Wolsburg în 27 iulie 2015, Winterkorn a fost informat că autoritățile americane intenționează să retragă certificarea unor modele ale constructorului din cauza nerespectării standardelor de poluare. În cadrul întâlnirii, Winterkorn "a aprobat decizia să ascundă în continuare față de autoritățile americane software-ul de păcălire a emisiilor", potrivit unui document oficial citat de agenția de presă Bloomberg.
Astfel, Winterkorn este acuzat de fraudarea Statelor Unite și a actului Clean Air Act, care prevede anumite condiții de mediu. Winterkorn devine astfel persoana cu cea mai înaltă funcție în cadrul Volkswagen care este pusă sub acuzare în scandalul Dieselgate. Cu toate acestea, oficialul nu poate fi arestat de autoritățile americane, întrucât Germania nu extrădează cetățeni în țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Prin urmare, el poate fi arestat și cercetat oficial doar în cazul în care va părăsi Germania.
Între timp, Volkswagen a refuzat să comenteze subiectul. "Volkswagen continuă să coopereze în cadrul investigațiilor Departamentului de Justiție împotriva comportamentului unor persoane individuale. Nu ar fi potrivit să comentăm cazurile individuale", menționează germanii. Via Bloomberg
Eu imi aduc aminte asa: 1. Toyota este acuzata in SUA de neglijenta de la un presupus covor care blocheaza pedala si poate ucide oameni. 2. Google, Apple si altii sunt acuzati peste tot in Europa de evaziune fiscala si sunt amendati cu miliarde. 3. VW au ghinionul sa fie primii prinsi cu ocaua mica si SUA doreste sa ia masuri care aduc pana acum daune de peste 10 miliarde de dolari 4. SUA si EU isi impun cu schimbul tot felul de taxe pe import si se acuza de sicanari sau de comert ne-echitabil. Nu vi se pare suntem intr-un continuu razboi? On topic: Clean Air Act? Pe bune? SUA care s-au retras din acordul de la Kyoto?