Premiera: Volkswagen space up! blue
Volkswagen a dezvaluit in premiera o versiune ecologica a conceptului space up! alimentata cu celule de combustibil.
Invazia conceptelor derivate din celebrul up!, prezentat in septembrie la Frankfurt, continua. Volkswagen a dezvaluit in prima zi a Salonului de la Los Angeles o versiune ecologica a variantei Space up!, primul model din lume echipat cu motor cu celule de combustibil la temperaturi inalte si sursa de alimentare litiu-ion.
Dimensiunile conceptului, botezat space up! blue, 3680 mm lungime, 1569 mm inaltime, 1630 mm latime, ofera un spatiu interior relativ mare, acesta nefiind afectat de pozitionarea motorului si a celulelor de combustibil.
Noul sistem de propulsie pe baza de celule de combustibil este mult mai usor decat motoarele cu ardere interna de aceea masa totala a mini-modelului ajunge pana la 1090 kg. Motorul ecologic, care nu emite CO2, este amplasat in partea posterioara a conceptului, bateriile litiu ion sunt pozitionate sub bancheta din spate iar celulele de hidrogen si-au gasit locul in partea frontala.
Inginerii VW au recurs la aceasta amplasare frontala a celulelor de combustibil pentru ca racirea acestora implica un complex sistem de umidificare. Inovatia germanilor apare la nivelul electrozilor membrana, capabili sa eficientizeze celulele de combustibil la temperaturi inalte si sa mentina costurile si masa foarte scazute.
Motorul poate fi alimentat de la o priza normala sau prin intermediul celulelor de combustibil. De asemenea, Volkswagen a venit cu ideea inovativa de a amplasa pe acoperisul conceptului un panou solar care alimenteaza bateriile cu o putere de 150 watt.
Propulsorul conceptului dezvolta 60 de cai putere si un cuplu motor de 210 Nm imprimand micului model performante bune: 0-100 km/h in 13.7 secunde si o viteza maxima de 120 km/h.
Autonomia conceptului space up! blue este de 104 kilometri, o distanta acceptabila pentru aglomerarile urbane. Multumita celulelor de combustibil autonomia creste pana la 250 de kilometri.
in sfirsit se vede la orizont moartea motoarelor pe fosile. doar de ar veni mai repede sa ne putem bucura de aer curat.