Falimentul Astra: statul evită noi cazuri prin preluarea conducerii asiguratorilor cu probleme
Falimentul Astra Asigurări a determinat statul să schimbe legea pentru a permite Autorităţii de Supraveghere Financiară să preia conducerea asiguratorilor cu probleme.
Peste 2 milioane de clienţi aşteaptă în prezent să afle ce se va întâmpla concret cu poliţele de asigurare pe care le au la Astra, compania căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a cerut recent falimentul. Până când procedurile legale în acest caz vor fi finalizate, statul a făcut deja primii paşi pentru a evita repetarea unor astfel de scenarii.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede că ASF va putea prelua atribuţiile acţionarului şi conducerii executive fără să mai fie nevoie de declanşarea procedurii de faliment.
Efectul? În momentul în care o companie de asigurări începe să aibă probleme financiare, ASF se va implica direct pentru a gestiona activitatea firmei, astfel că vor exista şanse ca neregulile să fie remediate fără a afecta în vreun fel clienţii. Totuşi, această lege nu exclude posibilitatea ca ASF să înceapă în cele din urmă procedurile de faliment, la fel ca în cazul Astra.
Astra nu a intrat încă în faliment
Noua lege va reprezenta o gură de oxigen pentru clienţii asiguraţi, element demonstrat şi de ultimele evenimente în cazul Astra. Tribunalul Bucureşti a amânat luni pentru a doua oară o decizie în cazul falimentului Astra, motiv pentru care Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) nu poate începe plăţile în contul dosarelor de dăuna preluată.
Săptămâna trecută, FGA a anunţat preluarea a peste 57.000 de dosare de daune, pentru care va trebui să plătească despăbugiri de aproximativ 650 de milioane de lei. Astra are în prezent un portofoliu de circa 881.000 de poliţe RCA, care formează aproximativ 40% din numărul total de poliţe.
Euroins şi Carpatica, în proceduri speciale
Alte două companii de asigurări se află în prezent în situaţii financiare dificile. La jumatea lunii octombrie, ASF a deschis procedura de redresare financiară pentru Euroins, care are la dispoziţie un an pentru a-şi rezolva probleme de solvabilitate şi capital.
În schimb, Carpatica Asig urări se află în procedură de redresare financiară din mai 2014, însă asiguratorul a promis că va reuşi să găsească un nou proprietar până în 15 decembrie 2015.
Via Profit, Ziarul Financiar, Hotnews, 1asig, Hotnews
Legea e o mare tampenie. Adica Astra papa banii de polite, da faliment, iar statul ramane cu paguba la plata daunelor ? Nu e normal. La faliment, primul lucru, ar trebui notificarea clientilor cum ca politele nu mai au valibilitate, pe urma dezmembrarea societatii si vinderea tuturor bunurilor, banii obtinuti trebuie impartiti proportional intre debitori, clienti si stat. Statul nu ar trebui sa mai fie o vaca de muls ca in comunism.