Tesla Model S oferă acum și un mod de rulare autonom. Elon Musk îndeamnă însă la atenție
Tesla a lansa un update pentru actualul Model S. Acesta include și funcția Autopilot, care permite rularea autonomă pe autostradă sau în trafic aglomerat. Președintele companiei îndeamnă însă la atenție sporită.
Așa cum a promis, Tesla oferă o serie de îmbunătățiri pentru Model S, odată cu lansarea unui update, denumit Version 7. Acesta poate fi instalat de toți clienții care plătesc o taxă de 2500 de dolari în Statele Unite. Asemeni unei versiuni îmbunătățite a sistemului de operare cu care funcționează telefoanele inteligente, Version 7 aduce o serie de noutăți importante pentru toți clienții Tesla Model S.
Pe lângă sistemul de evitare a coliziunilor laterale (volanul opune o ușoară rezistență atunci când virați neatent și sunteți pe cale să acroșați o altă mașină), Version 7 oferă, în premieră pentru Tesla, funcția Autopilot.
Tesla: ”Șoferii trebuie să țină mâinile pe volan”
După cum o sugerează și numele, ea va permite clienților Tesla să experimenteze rularea autonomă, însă cu anumite limite, după cum avertizează și Elon Musk, președintele și fondatorul companiei americane.
Disponibil doar pe modelele Tesla produse începând cu septembrie anul trecut, pentru că doar acestea vin cu senzori ultrasonici și cameră frontală, Autopilot este creat în primul rând pentru rularea pe autostradă. El poate schimba benzile și poate reacționa la diferite situații din trafic, fără a avea nevoie de asistența șoferului la capitolul sistem de direcție. Tesla sfătuiește totuși ca șoferii să țină mâinile pe volan, calificând noul lor sistem ca un ”public beta”, adică o versiune încă nefinalizată a tehnologiei autonome.
Elon Musk a declarat că senzorii vor putea funcționa indiferent de vreme și că precizia hărților digitale va ajuta la ghidarea mașinii. Hărțile știu deja numărul benzilor, curbele și chiar parcările. Aceste informații ar urma să fie îmbunătățite pe parcurs, odată cu folosirea sistemului Autopilot. Mașinile vor trimite informații către serverul central, ajutând astfel la o rețea mereu conectată și la un progres rapid.
”Vrem ca publicul să fie atent la început. Sistemul va învăța pe parcurs. Rețeaua noastră de mașini învață constant și pe măsură ce oamenii vor folosi Autopilot, informații lor ne vor ajuta. Fiecare șofer va fi de fapt un antrenor pentru rețeaua Autopilot”, a declarat Musk.
Autopilot, potrivit doar pe drumurile bine marcate
Tot el susține că în acest moment Autopilot este potrivit pentru utilizare pe drumurile bine marcate și în situații de trafic aglomerat. ”Sistemul tinde să funcționeze mai bine acolo unde infrastructura este pusă la punct. În situațiile de trafic aglomerat este de un real ajutor. Poți lua mâinile de pe volan. Nu spun că trebuie să faci asta, dar mulți oameni o vor face”, a continuat Musk, care a ținut să precizeze că responsabilitatea pentru accidente va fi tot a șoferilor.
”Vreau să fim precauți în acest moment. Ar trebui ca sistemul să nu lovească pietonii. Îi poate vedea. Poate vedea și bicicliștii și poate frâna ca să evite un accident. Instrucțiunile noastre îndeamnă însă la atenție constantă și la capacitatea de a prelua volanul când este nevoie.”
Exemplarele Tesla Model S care sunt mai vechi de luna septembrie 2014 și nu beneficiază de senzorii amintiți mai sus, nu pot beneficia de funcția Autopilot. Asta și pentru că echiparea lor cu senzorii ultrasonici și camera frontală ar presupune schimbarea spoilerului frontal, a parbrizului și a întregului sistem de cabluri. O asemenea operațiune nu ar avea nici un sens din punct de vedere financiar.
Version 7 este deja disponibil în America de Nord și ar urma să se încarce la nivelul flotei existente până la finalul acestei săptămâni. În Europa și în Asia, Version 7 așteaptă o serie de aprobări, dar ar putea fi descărcat în cursul săptămânii viitoare. Mai mult, Version 7 va fi disponibil și pe nou lansatul Tesla Model X, primul SUV complet electric din lume.
Când lansează Tesla mașina complet autonomă?
În cadrul conferinței de lansare, Musk a vorbit și despre momentul în care Tesla va putea oferi primele sale mașini autonome. Fondatorul companiei americane vorbește despre anul 2018, însă are rezerve privind capacitatea societății de a adopta o astfel de tehnologie.
”Sunt destul de încrezător că în maxim trei ani mașinile noastre te vor putea duce de la un punct la altul, de la birou acasă, fără ca tu să faci ceva. Poți chiar să și dormi. Însă până la acea vreme, acceptarea legală ar putea varia de la o zonă la alta. Sunt locuri unde ea va fi acceptată în maxim un an, sunt zone în care acceptarea unor mașini autonome ar putea dura mulți ani. Însă în momentul în care vom avea mașini care ne spun că este mai sigur să avem mașini autonome, abia atunci putem spune că autoritățile vor fi fericite să le primească pe străzi”. a declarat Musk.
asta e un fel de "masina merge singura dar daca face accident e vina ta" :)))))))))))) multumim Elon