Tesla Powerwall - bateria care promite independenţă energetică pentru casa ta
Tesla Powerwall este o baterie care stochează energia electrică dezvoltată de panourile solare şi elimină necesitatea utilizării unei reţele electrice tradiţionale. Automarket analizează utilitatea tehnologiei în România şi provocările care stau în calea implementării pe piaţa locală a unui astfel de proiect.
Tesla Motors este un constructor auto care are ambiţia de a schimba radical percepţia oamenilor despre maşinile de serie.
Sub conducerea miliardarului Elon Musk, compania americană dezvoltă maşini electrice care încep să fie privite din ce în ce mai mult drept o alternativă reală, practică şi economică la maşinile tradiţionale, iar Tesla Model S este poate cel mai bun exemplu în acest sens.
▶ O experienţă inedită cu Tesla Model S
Industria auto reprezintă însă doar unul dintre domeniile pe care Musk intenţionează să le revoluţioneze în următorii ani. Americanul născut în Africa de Sud cu 43 de ani în urma este perceput drept unul dintre oamenii care are cunoştinţele şi resursele financiare necesare pentru a schimba lumea: prin SpaceX vrea să trimită oameni pe planeta Marte cu rachete reutilizabile, iar prin Solar City încearcă să aducă energie curată în propria ta casă prin utilizarea panourilor solare.
▶ Revoluţia lui Musk: de la Zip2 la Hyperloop
Panourile solare nu sunt însă suficiente, motiv pentru care Tesla pregăteşte lansarea unei baterii pentru acasă prin care vei putea deveni independent din punct de vedere energetic.
Ce este Tesla Powerwall?
Una dintre caracteristicile care definesc în prezent conceptul de "casă inteligentă" este utilizarea panourilor solare ca sursă de energie. Din păcate, cantitatea de energie preluată prin panouri solare corespunde rareori cu cantitatea de energie necesară unei case: panourile produc cea mai mare parte a energiei în timpul zilei, în timp ce consumul se realizează în special dimineaţa şi seara. Prin urmare, scenariul clasic este că energia acumulată în exces de la panourile solare este vândută reţelelor tradiţionale de distribuţie, iar consumatorul cumpără energia înapoi seara.
Musk vrea să schimbe acest lucru prin lansarea unei baterii pentru acasă care a fost botezată Tesla Powerwall şi care va fi comercializată sub brandul Tesla Energy, o divizie separată a constructorului auto.
Principalul avantaj este că bateria Li-Ion stochează energia preluată de la panourile solare şi o eliberează în reţeaua electrică a casei atunci când ai nevoie de curent, indiferent de momentul zilei. Teoretic, în acest mod casa devine independentă de furnizorii tradiţionali de energie.
Tesla Powerwall are o greutate de 100 de kilograme şi, aşa cum sugerează şi numele, se montează pe perete, indiferent că este vorba despre un perete interior sau exterior. Bateria are dimensiunile 1300x860x180 mm şi funcţionează la parametri optimi la temperaturi cuprinse între 20 şi 43 de grade Celsius.
Tesla va comercializa două tipuri de Powerwall-uri. Versiunea mai ieftină va costa 3.000 de dolari, are o capacitate de 7 kWh şi este dedicată utilizării zilnice, în timp ce versiunea superioară costă 3.500 de dolari, are 10 kWh şi este destinată folosirii ca dispozitiv de backup pentru situaţiile în care curentul electric furnizat de un operator tradiţional este întrerupt. Pentru locuinţele care au nevoie de o capacitate mai mare se pot monta în serie până la 9 baterii, pentru a atinge astfel o capacitate totală de 63 şi, respectiv, 90 kWh. Bateria Tesla Powerwall este garantată timp de 10 ani şi nu necesită mentenanţă.
"Obiectivul este să transformăm complet întreaga infrastructura energetică a lumii. Trebuie să facem asta, putem face asta şi o vom face", spune Musk.
În prezent, compania lucrează şi la o versiune mai mare a bateriei, Powerpack, care va putea fi utilizată pe clădiri cu o suprafaţă mai mare.
Cât de utilă este bateria Tesla Powerwall în România?
Bateriile Tesla Powerwall vor fi comercializate în Statele Unite începând din vara 2015, iar în Europa vor ajunge în 2016. Astfel, cel puţin teoretic, inclusiv romanii vor avea acces la un moment dat la această tehnologie, care va deveni atractivă pentru cei care dispun de fonduri financiare generoase pentru a-şi construi o casă inteligentă.
O astfel de soluţie alternativă nu presupune însă numai achiziţionarea unei baterii Tesla Powerwall. Ai nevoie şi de un invertor pentru a transforma curentul continuu de 12 V în curent alternativ de 220 V, iar acesta costă de regulă peste 1.000 de euro. În plus, dacă vrei să renunţi la serviciile furnizorului tradiţional de electricitate, ai nevoie de panouri solare, al căror preţ este încă prohibitiv pentru marea majoritate a locuitorilor.
Există şi soluţia de a utiliza Powerwall strict ca soluţie de backup pentru situaţiile în care furnizarea energiei electrice tradiţionale este întreruptă pe termen mai lung în urma unor defecţiuni tehnice în reţea sau a unor furtuni.
În acest context, Powerwall poate reprezenta o soluţie pentru persoanele care dispun de surse generoase şi locuiesc la casă. Tehnologia este însă utilă şi în zone rurale care în prezent nu dispun de reţea electrică, întrucât costurile unor panouri solare cuplate la un Powerwall ar putea fi mai mici decât dezvoltarea unei reţele electrice de mari dimensiuni.
Ce provocări există în calea adoptării Powerwall?
Intenţia celor de la Tesla de a schimba radical modul în care oamenii folosesc energia electrică va influenţa semnificativ afacerile furnizorilor tradiţionali. Aceştia anticipează deja că numărul locuinţelor rezidenţiale care vor apela la soluţia panourilor solare cuplate la baterii va creşte semnificativ în următorii ani.
Prin urmare, actualii furnizori vor trece prin schimbări ale modelului de business, nu înainte însă de a face lobby pentru a-şi păstra influenţa în industrie. Una dintre cele mai simple strategii este de a convinge autorităţile să impună anumite taxe pentru energia regenerabilă, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Spania: acolo, rezidenţii nu au dreptul de a vinde energia în exces către furnizorii de electricitate, dar sunt obligaţi să conecteze panourile solare la reţeaua electrică tradiţională.
Totuşi, există şi veşti bune: în ultimii ani, costurile panourilor solare au scăzut datorită creşterii producţiei din China, iar preţul unor baterii precum Tesla Powerwall ar putea de asemenea să scadă după ce compania americană va putea creşte producţia după inaugurarea "giga-fabricii" de baterii din SUA.
Aceşti factori vor contribui astfel la creşterea în popularitate a utilizării energiei solare, care mai devreme sau mai târziu va depăşi producţia de energie electrică prin metode tradiţionale.
Istericii de la Apple s-au mutat la lansarile Tesla? :))