Update: Producția Dacia de la Mioveni a fost reluată după ce a fost afectată în weekend de unul dintre cele mai grave atacuri informatice

Publicat luni, 15.05.2017 12:25 de Daniel Popescu

Activitatea uzinei Dacia de la Mioveni este perturbată din cauza unor probleme la sistemele informatice, care cel mai probabil au legătură cu atacul cibernetic care a afectat deja peste 75.000 de calculatoare din 99 de țări.

Update: Dacia România a anunțat luni reluarea activității la normal după securizarea calculatoarelor.

"Luni, 15 mai, la ora 7:00, activitatea platformei industriale Dacia Mioveni a fost reluată în mod normal, urmare a mobilizării şi reactivităţii echipelor noastre. Toate sistemele informatice ale Grupului Renault România funcţionează normal şi sunt securizate" , anunță Dacia într-un comunicat.

Știrea inițială:

Dacia a anunțat sâmbătă că activitatea obișnuită a uzinei de la Mioveni este afectată din cauza apariției unor disfuncționalități la sistemele informatice.

Constructorul român a luat decizia de a trimite acasă o parte dintre angajați, însă oficialii companiei nu au menționat cât de gravă este perturbarea producției sau când va putea fi aceasta reluată la capacitatea obișnuită.

Problemele de la Dacia apar în contextul în care peste 75.000 de calculatoare din peste 99 de țări au fost afectate începând de vineri de unul dintre cele mai severe atacuri informatice din ultimii ani. Renault, compania care deține Dacia, este afectată de probleme și în Franța, iar uzina pe care o deține în Slovacia și-a oprit complet producția. 

"O parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu, în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncţionalităţilor care, la o primă vedere, sunt o consecinţă a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei", anunță Dacia într-un scurt comunicat de presă.

Cele mai multe calculatoare infectate au fost raportate în Rusia, însă cel mai grav caz a afectat Marea Britanie, acolo unde activitatea a cel puțin 45 de spitale a fost grav perturbată de imposibilitatea medicilor de a consulta fișele medicale ale pacienților. În Spania, compania de telecomunicații Telefonica, furnizorul de electricitate Iberdrola și furnizorul de utilități Gas Natural au de asemenea probleme, la fel ca și Portugal Telecom și serviciul de curierat FedEx.

Atacul cibernetic se desfășoară sub forma unui "vierme" cunoscut sub numele de WannaCry, care după ce ajunge pe un calculator este capabil să se multiplice singur pe toate celelalte calculatoare legate la rețea. "Viermele" exploatează un bug de securitate din sistemele de operare Windows care a fost descoperit de Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA în martie.

O lună mai târziu, datele legate despre acest bug au fost furate de pe serverele NSA de către grupul de hackeri The Shadow Brokers, care l-a publicat pe internet ca o formă de protest la adresa președintelui american Donald Trump. La vremea respectivă, Microsoft a lansat un update pentru Windows pentru a împiedica infectarea calculatoaror, însă computerele care nu au actualizat sistemele sunt și în prezent vulnerabile.

Un calculator infectat are toate datele criptate și afișează un mesaj prin care proprietarii sunt informați că trebuie să plătească 300 de dolari în moneda virtuală bitcoin pentru a avea din nou acces la fișiere. După 3 zile suma solicitată se dublează, iar după 7 zile toate fișierele stocate pe calculatorul respectiv sunt șterse. Astfel de atacuri sunt cunoscute sub numele de ransomware.

Via Dacia, BBC

  • vianu, sâmbătă, 13.05.2017 15:48

    mda, si mie mi-au blocat calculatorul....si le-am zis: "N-am ! ... pai tu ce crezi, ca noi ''fatam'' bani?" https://www.youtube.com/watch?v=31kD1FMJ9bo si mi-au trimis cheia. Prea tarziu...fi'ti'ar al dracului!

  • Rik, sâmbătă, 13.05.2017 16:44

    De acest impas a profitat fabrica de dat kilometraju' inapoi la benveuri din Vitan-Birzesti, care si-a dublat productia Hai b0$$, iti dau un cinciar, un ics $ha$e?

  • mh, sâmbătă, 13.05.2017 17:15

    da lumea foloseste windows care e pe bani si are multe vulnerabilitati in loc sa folseasca linux care e gratis, e mai sigur si mai are si o interfata care seama foarte mult cu windowsul.

  • hazard, duminică, 14.05.2017 16:18

    Cine stie, poate din greseala o sa fabrice masini de calitate...

  • vw s-a apucat de făcut cârnați, duminică, 14.05.2017 16:44

    @mh Ai dreptate pe undeva, însă diferențele (ptr. un utilizator obișnuit) sunt precum cele dintre conducerea mașinilor de serie vs.cele din WRC.

  • Tibi, luni, 15.05.2017 12:59

    @mh Fii aigur ca daca Linux ar fi avut toti utilizatorii de Windows, avea si toti virusii. Asa pentru cine sa se screme hackerii ? Ma mir totusi ca Android si iOS sunt atat de bazate ...