STUDIU: Tinerii conduc mai puţin eficient decât şoferii cu experienţă
Şoferii tineri nu ştiu cum să reducă emisiile şi consumul maşinii lor, deşi şi-ar dori acest lucru prin prisma faptului că ar economisi bani.
Un studiu britanic arată că şoferii tineri (18-24 de ani) au cel mai puţin eficient stil de condus dintre toate categoriile de participanţi la trafic, chiar dacă grija pentru mediu este egală între şoferi la nivel declarativ, indiferent de vârsta acestora.
Analiza a fost realizată de energyrethinking.org şi Shell asupra a 3000 de şoferi împărţiţi în trei grupe de vârstă: începătorii (18-24 de ani), avansaţii (25-44 de ani) şi experţii (peste 45 de ani). Conform studiului, şoferii tineri îşi doresc să economisească combustibil, însă nu ştiu cum să facă asta. În sprijinul acestei afirmaţii vine atât faptul că Începătorii sunt cei care folosesc foarte des maşina la drumuri foarte scurte (sub 1.5 kilometri), cât şi faptul că doar 50% dintre cei care alcătuiesc această categorie de şoferi ştiu care este consumul maşinii pe care o conduc. Spre deosebire de aceştia, 70% dintre Experţi cunosc fără probleme cifrele consumului maşinii lor.
E foarte interesant de urmărit această diferenţă de atitudine. Şoferii mai tineri ştiu teoria condusului eficient, însă acesta nu e nici pe departe primul lucru la care se gândesc atunci când trec la volan. E nevoie de o educaţie mult mai bună pentru ca şoferii să conştientizeze faptul că pot să economisească bani dacă îşi schimbă comportamentul la volan, spune Natalia Gameson, editor al portalului care a realizat acest studiu.
6 sfaturi pentru a atinge un consum de carburant mai scăzut:
1. Nu brusca pedala de acceleraţie! Încearcă să o apeşi gradual şi cât mai uşor.
2. Încearcă să te menţii în limitele de viteză ale şoselei pe care te afli.
3. Porneşte aerul condiţionat doar atunci când ai nevoie neapărată de căldură sau de răcoare.
4. Evită staţionarea cu motorul pornit. La fiecare două minute în care motorul merge degeaba, acesta consumă combustibilul necesar pentru parcurgerea unui kilometru şi jumătate în regim normal.
5. Anticipează condiţiile şoselei şi ale traficului înainte să pleci la un drum lung.
6. Ai grijă ca roţile să fie corect umflate. Pneurile aflate sub presiunea corespunzătoare pot urca emisiile şi consumul cu până la 25%.
via | Energyrethinking
Mi se pare evident!Nu stiu daca mai era nevoie de studiu pe tema asta!