Stellantis readuce la viață divizia de performanță SRT

Publicat vineri, 04.07.2025 10:29 de Tiberiu Safta

Stellantis a reînființat divizia de performanță SRT, care s-a implicat în dezvoltarea unor modele de performanță precum Dodge Challenger, Charger și Viper. Brand-ul de performanță va lucra asupra unor noi modele sportive pentru mărcile americane din cadrul grupului multinațional.

După o mică perioadă de pauză, Stellantis a readus la viață divizia de performanță SRT, cunoscută anterior pentru implicarea sa în dezvoltarea unor versiuni mai puternice pentru modele Dodge, Chrysler și Jeep. Odată cu reînființarea acestui nume, SRT se va ocupa de lansarea unor noi modele de performanță pentru mărcile americane din cadrul Grupului Stellantis.

Cel care va conduce divizia de performanță, fondată inițial în 1989, va fi Tim Kuniskis, actualul CEO al mărcii Ram și directorul mărcilor americane din cadrul Stellantis. Deși SRT a fost oficial reînființat de către Stellantis, divizia de performanță nu a dispărut. Până în prezent, doar un singur model poartă sigla diviziei de performanță, acesta fiind Dodge Durango SRT Hellcat, un model lansat în 2020.

Din informațiile de până acum, se pare că SRT își va respecta tradiția și va dezvolta noi modele de performanță cu motoare termice. Potrivit Stellantis, mașinile care vor purta emblema SRT „vor împinge limitele puterii, aerodinamicii, manevrabilității și tehnologiei, atât pe stradă, cât și pe circuit.”

Deocamdată nu se știe care va fi primul model nou ce va purta sigla SRT. Este foarte probabil ca noul model, oricare ar fi el, să aibă un motor V8 HEMI.

via Motor1

  • Jian de la Calafat, vineri, 04.07.2025 12:54

    Asta-i din ciclul: E totusi rău să fii tăntălău, chiar si pentru un interval de timp determinat. O dilema cu care ma confrunt: O duzina de motoare electrice montate pe un BEV de performanta surclaseaza facil in rafinament o unica unitate V12, nu ?!? .....Sau nu-s de-ajuns o duzina ?!? ...Sau, cine stie, sunt excedentare?!? @Mihăiță Rogu-te, am nevoie de certitudini!

  • zarnesteanu, vineri, 04.07.2025 13:55

    E o miscare politica, de inteles. Daca ar trece la electrice, ar deveni dependenti de china. In momentul in care bateriile vor fi făcute din materiale universal accesibile, cred ca se schimbă foaia. La ora actuala n-am nici cel mai mic chef sa trec prin benzinarii si sa las $100 la fiecare vizita. Înainte făceam treaba asta saptamanal, acum mult mai rar, dar chiar si asa. Plus, comanda ulei de motor, kituri de schimb de ulei la transmisie, frane la 2-3 ani samd. Nu merci. Pot face altceva cu banii ăștia și cu timpul meu. Nu mai vorbesc de vibratii si zgomot in timpul mersului sau de răspunsul motorului pana urca in ture. Fiecare cu plăcerea lui, dar motoarele cu combustie nu mai sunt alegerea mea.

  • Jian de la Calafat, vineri, 04.07.2025 19:52

    @zarnesteanu Definitorie nu este doar prezenta liberului arbitru, ci tocmai statornicia acestui fundamental atribut. Atata timp cat fiecare poate decide pentru ce opteaza (ICE si/sau EV), lucrurile sunt cantonate in impecabil. Constangerile cat se poate de evidente care-ncearca sa ne subjuge in ultimii ani sunt, fara putinta de tagada, cat se poate de detestabile, iar repercursiunile generate de o astfel de anomalie se rasfrang asupra ambelor parti implicate, client / producator.

  • zarnesteanu, vineri, 04.07.2025 21:18

    @Jian, total de acord. Atat timp cat avem habotnicia asta de a impune prin lege lucruri care ar trebui sa fie la libera alegere universala, vor aparea reactii firesti. Guvernele ar trebui sa ajute industria la tehnologiile incipiente, dar daca treaba nu devine sustenabila in timp, stop complet la subventii. Bateriile au evoluat si inca evolueaza. Indiferent ca ne place sau nu, china e in pole position. Ei au cel mai mare interes sa scape de dependenta de petrol. Europa ar trebui sa fie in aceeasi oala, dar nu vrea. Pentru ca are o industrie intreaga care trebuie schimbata din temelii. In plus Europa trebuie sa poata satisface necesitatile de incarcare ale parcului de masini electrice (prezent si viitor) daca vrea sa faca trecerea cu adevarat la EV. Nu doar in vest, ci si in sud si in est. Tehnologiile incep sa devina tot mai atractive (vezi cazul CLA si X3 electrice, si multe altele), dar mai sunt si cazuri de oferte ramase foarte mult in urma, de masini cu range de 250-300km. Eu nu mi-as lua masina electrica cu caracteristicile astea. Dar una moderna, cu tehnologii de top, absolut! Eu am ajuns demult la punctul in care accept oricui sa faca alegerea care-i place, ICE sau EV. Cel mai important este sa intelegem ca sunt oferte super decente in fiecare tabara si tot ce ne ramane de facut este sa ne bucuram de ceea ce avem.