Statul trebuie să înapoieze banii încasaţi pe taxa de poluare din 2008

Publicat miercuri, 20.04.2011 15:01 de Sebastian Toma

În urma unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, toţi cetăţenii care vor da în judecată statul pentru a-şi recupera banii pe taxa auto (OUG 50/2008) şi-ar putea recupera banii.

Potrivit celor de la Capital, statul român trebuie să dea înapoi banii încasaţi pe taxa auto în cazul celor care au litigii pe rol în acest sens. Vestea este anunţată de judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, într-un interviu pentru colegii de la Capital. Totul a început de la un litigiu pe rol al Tribunalului Sibiu, care a adresat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene întrebări cu privire la compatibilitatea acestei reglementări cu dreptul Uniunii. Ulterior, cazul Tatu, cum a ajuns să fie denumit, a devenit unul de referinţă pentru toate litigiile care au avut, au sau vor avea ca obiect taxa auto.

Executivul ar trebui să găsească rapid o soluţie pentru restituirea banilor, deoarece instanţele riscă să fie blocate de o avalanşă de dosare, dat fiind faptul că soluţia acestor dosare este previzibilă. Magistratul amintit mai sus consideră că vor fi despăgubiţi şi cei care au pierdut procesele, deoarece unele instanţe au respins astfel de cereri, aplicând greşit dreptul comunicat. În plus, mai sunt câteva mii de români care au dosare pe rol legate de taxa autop, cât şi zeci de mii de români care nu au depus cerere în instanţă pentru recuperarea banilor, deşi au plătit taxa la întreaga valoare.

În cazul în care statul nu are suficienţi bani pentru restituirea datoriilor, situaţie foarte probabilă în cazul contextului economic actual, este probabilă compensaţia prin acoperirea impozitelor datorate până la stingerea datoriei statului. Avocatul Gheorghe Gheorghiu are aceeaşi opinie cu magistratul Cristi Danileţ, spunând că sumele vor fi recuperate integral şi că reeşalonarea acestora ar fi ilegală. Dacă statul ar refuza returnarea banilor, cetăţenii ar putea apela la executrarea conturilor şi bunurilor statului, în vederea obţinerii banilor respectivi.

În plus, Programul de Înnorire a Parcului Auto din România ar putea fi afectat serios dacă toţi banii obţinuţi în urma încasării taxei auto ar fi restituiţi. Practic, o bună parte din această sumă a fost deja cheltuită, fiind vorba de o taxă aplicată de mai bine de trei ani până în prezent, iar sumele obţinute au trecut de mult de câteva sute de mii de euro. Practic, Executivul va fi pus în faţă sistării Programului Rabla sau a asistării acestuia din banii de la Buget, ca să nu mai vorbim de problema legată de înapoierea valorii taxei auto tuturor celor care se vor judeca cu Statul Român. Până în prezent, oficialii guvernamentali nu au făcut nicio declaraţie legată de potenţiala returnare a sumelor încasate prin plata taxei auto.

De asemenea, Executivul trebuie să schimbe legea pentru a respecta decizia CJUE. Potrivit lui Cristi Danileţ, citat de Capital, există doar două soluţii – eliminarea taxei, sau aplicarea unei taxe pe poluare pentru toate maşinile aflate în circulaţie, indiferent de fabricant, ţara de producţie şi daca se află sau nu la prima înmatriculare. Într-o declaraţie anterioară, Ministrul Mediului şi al Pădurilor a declarat deja că nu va renunţa la taxa auto în favoarea unui impozit pe poluare, ceea ce înseamnă că România ar putea fi amendată de Comisia Europeană pentru încălcarea dreptului european.

Via | Capital.ro

Foto | Bloombiz.ro

  • McLaren, miercuri, 20.04.2011 16:00
    eu am fost pentru taxa de poluare...

    ...pentru toata lumea. Indiferent de masina de provenienta etc. Mi s-a parut discriminatoriu sa platesc eu cu masina noua si vechiturile de pe strada nu.

  • tomita, miercuri, 20.04.2011 16:01

    statul roman sa restituie bani? in ce univers paralel se va intampla asta? eventual vor gasisolutia prin compensarea cu diverse taxe si impozite datorate de romani. asa scapa basma curata astia de acum si lasa la urmatorii, cuferele goale. si aia vor da vina pe astia ca nu merge treaba, si isi vor vedea in continuare de viata. dar, cu un mare dar, vine in curand evenimentul cataclismic, care va schimba modul nostru de gandire si viata, pt care s-au tot strans banii deoparte de catre cei care stiu ce si cum.

  • Abcd, miercuri, 20.04.2011 20:20

    Inmatriculati-va fratilor masinile la vecini sau in state unde aveti rude, prieteni, etc Asa o sa si-o ia statul la m.....e Numai bine!

  • vartanu, joi, 21.04.2011 12:04
    Taxa de prima inmatriculare exista in toate tarile civilizate

    Taxa de prima inmatriculare exista in toate tarile civilizate, doar ca guvernul roman habar nu are cum sa o aplice. In Olanda de exemplu taxa de prima inmatriculare (BPM) poate ajunge si la 40% din valoarea unei masini noi (da am spus noua). Sa nu mai vorbim de tari ca Danemarca, Finlanda, Suedia sau Norvegia.

  • LUCCI, joi, 21.04.2011 21:35
    MADE IN RUSE

    Smecheria asta cu masini inmatriculate dn Bulgaria,Anglia,Franta este buna doar pt. ca toate ciorile sa aiba ce conduce fara permis prin tara,sa te loveasca in trafic sau parcare ,sa fuga apoi(pt.ca sunt viteji)ia tu sa platesti impozite ,asigurari,draci,laci samd. si sa nu ai unde parca din cauza (si a) lor.

  • bobby69ireland, vineri, 22.04.2011 19:30
    taxa porcilor

    Asa e "Vartanu" taxa exista in multe state vestice precum si in Danemarca dar peste tot taxa este procent din pretul masinii -la cele noi din pretul masinii de catalog si la cele vechi procent din valoarea de piata ! Ce inseamna asta -corectitudine nu distorsiune in piata ! Cu cat masina este mai noua si taxa e mai mare si nu invers cum e in Ro ! Adica un Logan in Danemarca nou costa cu 8000 de euro in plus-in coroane daneze bineinteles ! Iar o masina veche care costa in piata cam 1000 de euro mai costa cam 600 euro ! Asa ca la noi e o taxa protectionista care favorizeaza producatorii sau importatorii de masini noi pe cand in Danemarca costa intr-adevar pt poluare .O masina noua va polua mai mult caci va circula mai mult si deci taxa mai mare ! Formula e mult mai complicata dar principiul e acelasi -taxa este procent din pretul masinii nu de 3,4,5 sau zece ori mai mare cum e cazul in Ro pt masinile mai vechi si aproape nimic in camparatie cu pretul pt cele noi ! Borbely tariceanu nemirschi varujan sunt niste criminali si ar trebui sa dea din buzunarele lor banii inapoi oamenilor !