Se salvează Saab? Curtea de Apel din Suedia ajută marca să intre în reorganizare
Saab primeşte o mână de ajutor din partea autorităţilor suedeze. Curtea de Apel a aprobat intrarea în restructurare sub protecţia creditorilor, astfel că oficialii Saab pot aştepta ceva mai liniştiţi investiţia chineză, care vine în noiembrie.
După ce acum două săptămâni se afla cu un picior în groapă din cauza faptului că tribunalul suedez din Vanersborg nu le-a acceptat cererea de intrare sub protecţia legii falimentului, oficialii Saab răsuflă astăzi uşuraţi. Compania suedeză a câştigat apelul formulat imediat după decizia Tribunalului, urmând să fie protejată de creditori pentru o perioadă şi să intre în reorganizare, timp în care aşteaptă intervenţia unor investitori chinezi dispuşi să ducă mai departe acest brand.
Conform Curţii de Apel care şterge astfel refuzul Tribunalului din Vanersborg, "nu există niciun motiv rezonabil pentru a susţine că scopul reconstrucţiei nu va fi atins". Acum două săptămâni, pledoaria judecătorilor suna exact invers: "Nu vedem niciun motiv pentru a crede în succesul unui nou proces de protecţie în faţa creditorilor", anunţa atunci tribunalul provinciei Vanersborg.
DATORII DE PESTE 150 DE MILIOANE DE EURO
Oficialii Saab speră ca intrarea în reconstrucţie sub protecţia juridică a legii falimentului să le acorde destul timp pentru a aştepta acordul oficialităţilor chineze, care trebuie să aprobe investiţia de 245 de milioane de euro din partea companiilor Zhejiang Youngman Lotus şi Pang Da Automobile. În acest moment, Saab are datorii de 150 de milioane de euro către principalii săi furnizori, la acestea adăugându-se salariile celor 3600 de muncitori care lucrează la Trollhattan.
Vestea a fost ptimită cu braţele deschise atât de companiile care lucrează cu Saab, cât şi de sindicatele muncitorilor companiei. "Saab şi angajaţii săi au primit acum o gură de oxigen de care aveau neapărată nevoie pentru a-şi dezvolta sistematic un nou plan de afaceri. Cererea noastră de intrare în faliment a companiei nu mai este de actualitate acum", a declarat Stefan Lofven, liderul IF Metall, cel mai important grup sindical Saab.
PRODUCŢIA VA REÎNCEPE ÎN NOIEMBRIE
Conform Swedish Automobile (fost Spyker), deţinătorul mărcii Saab, deblocarea fondurilor necesare dinsăre companiile chineze interesate este aşteptată în luna noiembrie. După plata datoriilor, Saab va putea atunci să reînceapă producţia la Trollhattan, benzile uzinei fiind blocate încă din luna aprilie, atunci când furnizorii au încetat să mai trimită piesele necesare construcţiei modelelor mărcii suedeze.
via | Automotive News (înreg)
foto | Car Advice
Era si normal marea economie CHINA sa vina sa investeasca si in Suedia ....