Să se modifice, dar să nu se schimbe nimic: posibilitatea plăţii lunare a RCA-ului a fost eliminată din noua lege a asigurărilor
Poliţele RCA vor putea fi încheiate tot pe 6 sau 12 luni, după ce companiile de asigurări au convins autorităţile să renunţe la posibilitatea plăţii lunare a primelor.
Cu numai o lună în urmă, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat un amplu proiect de lege care prevedea schimbări majore în sistemul de asigurări RCA.
Iniţial, proiectul a ajuns la Senat, însă a fost trimis înapoi la ASF pentru o nouă rundă de negocieri cu companiile de asigurări. Efectul? Una dintre cele mai importante noutăţi legislative este pe punctul de a fi eliminată din proiectul de lege.
Astfel, proiectul iniţial prevedea că orice poliţă RCA va necesita încheierea unui contract pe un an între cele două părţi, pe lângă poliţa RCA propriu-zisă. În cadrul contractului, cele două părţi puteau stabili ca plata poliţei să se facă inclusiv în rate, astfel că şoferul putea achita poliţa RCA inclusiv lunar.
La cererea companiilor de asigurări, introducerea acestui contract a fost însă eliminată din noul proiect de lege, astfel că vechiul sistem cu poliţe pe 6 sau 12 luni va rămâne în continuare valabil. Singura veste bună în acest sens este că, în lipsa contractului pe un an, şoferii nu vor mai fi nevoiţi să anunţe în scris asigurătorii că nu doresc prelungirea automată a acestuia.
În schimb, introducerea sistemului de decontare directă, prin care şoferul care a suferit dauna va fi despăgubit de compania la care a încheiat asigurarea, rămâne valabilă, însă nu este încă clar dacă aceasta va fi obligatorie sau facultativă. De asemenea, proiectul include în continuare şi introducerea unei franşize prin care şoferul să-şi asume plata daunelor uşoare pentru a nu fi depunctat în sistemul bonus- malus.
Noul proiect de lege urmează să fie trimis Senatului în 5 aprilie.
Via Economica
luati ca exemplu Danemarca. Fac asigurare pe cat timp vreau, totul se face telefonic. Partea buna este ca daca nu ai asigurare in doua saptamani vine politia la usa dupa numerele de inmatriculare si penalizare. Poti sa tii masina dar in curte sau pe teren privat si fara numere. in caz de accident tu vb cu asigurarea ta iar asiguratorul preia cazul mai departe. pot schimba asigurarea la fiecare 15 zile. daca am o motocicleta nu am chef sa platesc asigurare 6 luni daca eu ma plimb 2 saptamani pe an. restul sunt bani furati. platesti cat consumi ca nu am abonament.