Românii gândesc pe termen scurt: trei sferturi preferă rovinieta de 7 zile
75% dintre români îşi cumpără roviniete valabile doar 7 zile, în timp ce numai unul din 20 alege varianta clasică pe 12 luni.
Rovinieta pe 12 luni reprezintă cea mai bună alegere pentru şoferi din punct de vedere al preţului, însă realitatea arată că romanii preferă să o cumpere cu o durată de valabilitate semnificativ mai mică.
Astfel, 75% dintre romani aleg rovinieta de 7 zile, chiar dacă aceasta este şi cea mai dezavantajoasă pentru şofer raportat la preţ şi durata de valabilitate, întrucât costă 3 euro.
De asemenea, 17% dintre români aleg rovinieta de o zi, deşi această valabilitate poate fi achiziţionată doar pentru vehiculele de transport marfă. În schimb, varianta cea mai convenabilă, cu o valabilitate de 12 luni pentru 28 de euro, este aleasă de numai 5% dintre români. Cel mai mic procent este întâlnit în cazul rovinietelor de 30 şi 90 de zile, accesate de numai 3% dintre şoferi.
Datele provin dintr-un studiu realizat de Auto.ro, aplicaţie prin intermediul căreia 80.000 de români au plătit roviniete, amenzi de circulaţie, taxa de pod de la Fetesti-Cernavoda sau poliţe RCA.
"Trendul plăţilor din telefon se află în plină ascensiune, şoferii alegând tot mai mult să-şi eficientizeze timpul şi banii. Pentru anul 2016 estimăm o creştere cu 50%, respectiv depăşirea a 120.000 de plăţi auto realizate din telefon", spune Sergiu Gamureac, director executiv Auto.ro.
Totuşi, studiul nu ia în calcul şi rovinietele cumpărate fizic din benzinării, acolo unde şansele ca şoferii să opteze pentru roviniete cu o valabilitate de minim 30 de zile sunt mai mari datorită opţiunilor diversificate de plată.
În ciuda interesului în creştere pentru plata rovinietei prin aplicaţii mobile, numărul amenzilor pentru lipsa acesteia a crescut la aproape 184.000 în primele şapte luni ale anului, de peste patru ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut, când au fost acordate doar 41.000 de amenzi.
Via Autoro
Si de ce ar plati cineva rovinieta in Romania ? Ah da... pentru ca lege. Si din ce s-o plateasca ? Bani aruncati.