Romanii au inmatriculat cu 65.3% mai putine masini second hand din Germania in 2009
Numarul de vehicule second-hand importate din Germania a scazut cu 65.3 procente in decursul anului 2009. Unul dintre motivele acestei scaderi ar putea fi programul de innoire al parcului auto din Germania.
Biroul Federal de Statistica din Germania a anuntat ca numarul de masini second-hand exportate a scazut cu 65.3% in 2009 fata de anul precedent. Potrivit statisticienilor germani, situatia a fost schimbata dramatic de programul de casare derulat in cea de-a doua jumatate a anului trecut. Numarul de vehicule second hand inmatriculate in Romania in 2009 a fost de 213.000, cu 29% mai putin fata de 2008, in timp ce numarul de autoturisme noi imatriculate in Romania in acelasi an a scazut cu 59% fata de 2008, atingand doar 116.000 de unitati.
Numarul de masini vechi din Germania vandute catre tari europene a fost diminuat cu 27% in 2009, atingand 244.669 de unitati. Valoarea autoturismelor second-hand vandute de nemti in 2009 este de 5.2 miliarde de euro. In timp ce europenii au cumparat mai putine masini second-hand din Germania, asiaticii au cumparat cu 16.4% mai multe unitati, in timp ce clientii din Africa au cumparat cu 19.1% mai multe unitati. Pe langa asta, exporturile ilegale catre Africa au fost si ele destul de insemnate, fiind vorba de vehicule care au fost casate din punct de vedere oficial si au fost trimise apoi pe pietele din Africa si India.
Desi implementarea programului Rabla in Germania a avut o contributie la scaderea numarului de vehicule exportate, statisticienii germani nu au luat in considerare efectele crizei financiare asupra deciziilor pe care le iau clientii de autoturisme, fie ele noi sau second-hand. Exista posibilitatea ca numerosi clienti interesati de achizitia unui vehicul second-hand din Germania sa fi renuntat la aceasta dorinta din considerente economice, iar statistica germanilor sa nu reflecte aceste intentii. Totodata, taxa auto aplicata unor modele second-hand a facut inmatricularea acestora in Romania nedezirabila pentru multi cetateni, care au ales inmatricularea in state invecinate precum Bulgaria si Ungaria.
Via | Mediafax
Mai degraba din cauza crizei financiare decat din cauza programului de innoire al parcului auto,parerea mea !