România: CNADNR a activat 18 camere noi pentru verificarea rovinietei
CNADNR a introdus încă 18 camere fixe pentru verificarea rovinietei. Acestea citesc plăcuţa de înmatriculare a vehicului şi verifică automat în sistem dacă acesta are rovinietă.
CNADNR a activat astăzi 18 camere noi pentru monitorizarea rovinietei. Alături de reţeaua actuală de 24 de puncte de control (10 fixe, 14 mobile), sistemul asigură un grad de control de 75% din numărul total de autovehicule din trafic. Până în toamna anului 2014, CNADNR vrea să instaleze încă 45 de camere pentru verificarea rovinietei, ceea ce ar asigura un nivel de supraveghere de 100%, spun reprezentanţii instituţiei. Numărul mai mare de puncte de control al rovinietei a dus la creşterea gradului de plată voluntară a taxei respective, 25% dintre şoferi preferând să plătească rovinieta în avans încă de la introducerea primelor camere de supraveghere.
Sistemul funcţionează atât ziua, cât şi noaptea, fiind capabil să surprindă plăcuţele de înmatriculare şi să identifice literele şi cifrele de pe acestea cu precizie. Apoi, citirea este confruntată cu baza de date a CNADNR, ca apoi să fie sancţionat proprietarul vehicului în cazul în care este constatată o neconcordanţă. Camerele video sunt amplasate astfel încât să nu poată fi evitate de şoferi printr-o ocolire a traseului şi recunosc numărul de înmatriculare de la o distanţă de 20 de metri.
Drumurile care leagă Bucureşti de Braşov şi Ploieşti de Buzău au primit noi camere de monitorizare a rovinietei. Autostrada A3 este încă nemonitorizată pentru valabilitatea rovinietei, dar situaţia se va schimba până la sfârşitul anului curent, când reţeaua actuală de monitorizare va fi completată cu alte noi camere. Pentru un autoturism, amenda minimă pentru lipsa rovinietei este de 250 lei.
a mai intrat cineva la muls si si-a adus 18 camere?