Rimac prezintă noul robotaxi Verne. Va intra în folosință din 2026

Publicat joi, 27.06.2024 13:04 de Tiberiu Safta

Compania Verne, deținută de Mate Rimac, a prezentat noul său robotaxi. Acesta este un taxi complet autonom și electric care va intra în folosință începând din 2026.

La începutul anului, Mate Rimac, CEO-ul Bugatti și al constructorului de mașini electrice Rimac, a anunțat că va prezenta în vara acestui an un robotaxi. Acum, a venit momentul să facem cunoștință cu noul model, care este complet autonom și electric.

Noul robotaxi se numește Verne și va intra în folosință începând din anul 2026. Noul robotaxi dispune de un sistem de conducere autonomă de nivelul 4 și se bazează pe platforma Drive dezvoltată de Mobileye. Mașina este concepută special în jurul pasagerilor pentru a oferi cât mai mult spațiu în interior și pentru a maximiza nivelul de confort al acestora. Tocmai de aceea, Verne prezintă un design atipic cu al său parbriz extrem de lung și de înclinat.

În rest, noul robotaxi are un design destul de simplu, cu suprafețe netede și cu forma unui hatchback de dimensiuni subcompacte. Partea din față prezintă o suprafață vopsită în negru înconjurată de farurile LED, în timp ce în spate avem doar stopuri LED unite prin două benzi și care sunt împreunate în margini. Portierele lui Verne se deschid prin glisare, iar pe plafon și în părțile laterale sunt prezente camere video și senzori.

Odată în habitaclu, primul lucru care iese în evidență este lipsa volanului. Fiind un vehicul complet autonom, interiorul lui Verne este creat special în jurul pasagerilor. Imediat în fața lor este montat un ecran masiv de 43 de inch care acționează ca sistem multimedia. Deși mașina nu are volan și nici pedale, există un întrerupător montat între cele două scaune prin care pasagerii pot să pornească sau să oprească mașina.

De notat aici este prezența a doar două scaune în loc de 4. Asta pentru că, potrivit companiei Verne, 90% dintre plimbările cu taxiul au unul sau doi pasageri.

Verne va crea și o bază specială pentru aceste mașini, unde vor fi reîncărcate, curățate, inspectate și chiar reparate. Mașina va putea fi chemată printr-o aplicație dedicată de ride-hailing.

Noul robotaxi Verne va intra în folosință din 2026 în Croația, pe străzile din Zagreb. Mașina urmează să fie prezentă și în Germania, Marea Britanie și în mai multe țări din Orientul Mijlociu.

via Verne

  • ., joi, 27.06.2024 13:36

    Masinute pentru strumfite gen mihaela ,andreeea si alte panarame.

  • Ryce, joi, 27.06.2024 14:36

    Că tot îi plac lui Jean Eric Vergne electricele :-)

  • Jian de la Calafat, joi, 27.06.2024 16:56

    Kaput metoda Maradona, Platini, Van Basten!

  • Dutz, joi, 27.06.2024 21:26

    Încă o dovadă că viitorul nu va fi doar electric va fi și autonom… ;) Îmi pun mașinile la vânzare, în viitor bine’nțeles :)

  • Banditos, joi, 27.06.2024 22:09

    SF-urile anilor '60 devin realitate.

  • alex_cu_a_mic, vineri, 28.06.2024 09:32

    Frectie la tichia de margaritar. Baga un miliard in dezvoltare, produce cateva mii de exemplare la 80k bucata pe care le baga pe gat unor municipalitati populate de hipsteri bogati ca apoi sa vanda tehnologia cuiva gen VW care si-a prins urechile in bubblesort. Reteta veche, patentata si incercata de n ori.

  • PMC, vineri, 28.06.2024 11:21

    Din nou, nu stiu de ce tot ce tine de viitor in viziunea acestor iluminati trebuie sa fie urat. Urat, urat si mai urat. De ce? De ce nu mai vrea nimeni frumos? De ce lumea cumpara asa ceva, cutii de-astea care nu spun nimic?! Nu pot sa inteleg... Care va mai permiteti, luati-va acum un Mercedes, BMW, Alfa Romeo, ceva din generatia actuala, nu pe baterii. Cele pe baterii de la Mercedes deja au preluat aceeasi tendinta: urat sters, fara personalitate, care nu spune nimic. La BMW la fel. Absolut tot ce inseamna masinutze cu baterii sunt urate sau cel putin fara semnatura, fara individualitate, comune, parca toate-s la fel. Tesla e cel mai bun exemplu. Pur si simplu nu iti spune nimic. Functioneaza cum functioneaza. E singurul lucru pe care poti sa-l spui. Dar in rest, nimic. De la designul exterior pana la monitorul de laptop implantat in bord, cu un volan stingher langa, fara butoante, fara manete, mai nou cu semnalizarea pe volan, tot absolut e atat de schimbat in rau si inspre prost incat nu te face sa vrei sa iei asa ceva. Nu stiu, poate imi scapa mie ceva, dar nicio electrica nu e dezirabila. M-am referit strict la design acum. Precizez inainte sa se isterizeze brigada eco-planetara cu mancarime la degetele. :)))