Revoluţia ecologică este la un pas să înceapă: peste jumătate dintre maşinile care vor circula în marile oraşe în 2030 vor fi electrice

Publicat joi, 13.10.2016 17:03 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Un studiu a evidenţiat că maşinile electrice vor deveni majoritare în marile oraşe ale lumii în 2030, ca urmare a regulamentului pentru emisii, a scăderii preţurilor şi a interesului cumpărătorilor.

Maşinile electrice reprezintă deocamdată doar un procent infim din vânzările globale de maşini, însă se anticipează că acestea vor creşte în mod accelerat în următorii ani.

Un studiu recent realizat de compania de consultanţă McKinsey & Co şi Bloomberg New Energy Finance arată că marile oraşe vor fi primele care vor adopta maşinile electrice în masă, din cel puţin trei motive. În primul rând, normele de emisii vor deveni din ce în ce mai dure, un nou pas în această direcţie urmând să fie făcut în 2030.

În al doilea rând, taxele din oraşe pentru maşinile cu motoare cu combustie vor fi din ce în ce mai mari, în timp ce preţurile maşinilor electrice vor scădea semnificativ, întrucât tehnologia va deveni mai ieftină pe măsură ce se va populariza.

"În oraşele cu populaţie densă şi venituri foarte ridicate, precum Londra şi (n.r - orasul-stat) Singapore, maşinile electrice ar putea reprezenta până la 60% din toate maşinile de pe strada cel târziu în 2030, ca rezultat a zonelor cu emisii scăzute, a interesului consumatorilor şi a economiei favorabile", se precizează în studiu.

O contribuţie majoră la scăderea preturilor maşinilor electrice o va avea costul bateriilor, care a scăzut deja la circa 350 de dolari pe kWh, de la 1.000 de dolari în 2010, urmând să scadă la numai 100 de dolari în următorii 10 ani.

Pe de altă parte, constructorii trebuie să se adapteze la o piaţă care va cere în special maşini pentru servicii de ride-sharing, pe măsură ce oamenii nu vor mai fi atât de interesaţi să deţină propria maşină. "Sectorul auto are în faţă un viitor care poate fi fundamental diferit de trecut şi va trebui să ţină cont de trecerea de la modelul de a deţine un vehicul la existenţa mai multor servicii de transport", se mai arată în raport.

În plus, şi companiile petroliere încep să se teamă de o creştere a vânzărilor pentru maşini electrice. "(Vânzările) de maşini electrice pot decola oricând", a precizat Spencer Dale, economistul-sef al British Petroleum.

Via Reuters

  • tdy, joi, 13.10.2016 21:11

    articollele astea incep sa sune ca planul cincinal al lui ceausescu sau realizarea autostrazilor lu ponta

  • Seat, vineri, 14.10.2016 03:01

    poftim, recunosc ca bateriile ii costa doar cateva mii de euro. si totusi sunt scumpe masinile. iar asta cu renuntarea la masina proprie cam greu de crezut, desi multi oameni musca orice zice sistemul ca trebuie sa faci.