
REPORTAJ: Am ieșit în off-road cu noul Subaru Forester, alături de Subaru Driving School
După ce i-am urat "bun venit" în România, acum a venit momentul să vedem cum se comportă noul Subaru Forester pe un traseu în off-road. Nu te gândi că a fost vorba despre un traseu de off-road extrem. Nicidecum. Pur și simplu, specialiștii Subaru Driving School ne-au pus în situații obișnuite, de care se lovesc proprietarii acestui model.
Subaru. De fiecare dată când aud numele acestui producător auto, gândul îmi zboară la perioada sa de aur: Impreza WRX STI, Bug Eye, 22B, Colin McRae, WRC. Nu neaparat în această ordine, dar înțelegi unde bat.
Din păcate, după această ascensiune, marca Subaru a intrat într-un con de umbră și a ars mocnit vreme de mulți ani. La fel s-a întâmplat și cu alte mărci istorice. Lancia, de pildă.
Din fericire, însă, acum se dorește reînvierea mărcii Subaru. Marea revenire. Desigur, nu la forma de altă dată, pentru că ar fi, practic, imposibil în condițiile actuale. Dar măcar se dorește o revenire printre constructorii care au ceva de zis în industria auto.
Și, din câte se pare, japonezii sunt pe drumul cel bun. Au un portofoliu de modele revizuit, cu motorizări termice, electrificate și chiar pur electrice, dar, poate cel mai important, au o strategie. În plus, nu au dispărut modele ca Outback sau Forester, așadar Subaru nu a rupt de tot legăturile cu trecutul său glorios.
La începutul lunii martie am fost invitați să îi urăm "bun venit" în România noului Forester. Acum, Subaru ne-a lansat provocarea de a testa noul model, atât pe șosea, dar mai ales pe teren accidentat. Acolo unde, să fim serioși, se simte ca peștele în apă.
Bun, nu te gândi că ne-am aventurat pe un traseu extrem de off-road. Dimpotrivă. A fost un traseu care ne-a permis să ne confruntăm cu situații pe care le întâlnești în mod obișnuit atunci când conduci un Forester.
La fel de important este că evenimentul a avut loc în România. Și nu este deloc o coincidență. Țara noastră este printre piețele cu cel mai mare potențial de creștere pentru marca niponă, în contextul în care, anul acesta, numărul comenzilor s-au triplat, comparativ cu anul 2024.
Înainte să îți spunem ce probe am avut de îndeplinit, îți propun să vorbim puțin despre noul Forester.
NOUA GENERAȚIE FORESTER. POVESTEA CONTINUĂ
La finalul anului 2023, noua generație Subaru Forester, a șasea din istoria acestui model, debuta în Statele Unite ale Americii. Propunea, înainte de toate, un design exterior revizuit, în special la nivelul părții frontale: o grilă mai mare, blocuri de lumini montate pe două nivele, accente în culoarea cuprului și lumini de ceață montate la extremitățile spoilerului.
Pentru a sublinia caracterul robust al acestui model, Subaru s-a gândit să instaleze ornamente din plastic negru, la nivelul aripilor. Aceleași ornamente pot fi regăsite la ramele geamurilor, precum și la capacele oglinzilor exterioare. În plus, pentru o doză în plus de masculinitate, terminația evacuării a fost lăsată la vedere. Nu a fost ascunsă sub spoiler, cum se întâmplă, de cele mai multe ori, în ziua de azi.
Au continuat apoi cu praguri ușor sculptate, dar și cu stopuri care au un design nou și sunt unite de o bandă neagră.
Interiorul a fost, la rândul său, modernizat, dar nu și-a pierdut esența. Ceasurile de bord sunt, în continuare analog, chiar dacă ecranul central al sistemului mulimedia are acum 11.6 inch și este orientat pe verticală.
Pe piața nord-americană, Subaru Forester este disponibil alături de un motor Boxer, de 2.5 litri, cu 4 cilindri, care dezvoltă 180 de cai putere și 241 Nm cuplu. Transmisia este una CVT, sau Lineartronic dacă vrei, iar tracțiunea integrală Symmetrical AWD este standard. Atenție, standard.
SUBARU FORESTER, BUN VENIT ÎN EUROPA
La aproape un an de la debutul pe piața americană, a șasea generație Subaru Forester a debarcat pe Bătrânul Continent. Nu mai avea nevoie de nicio prezentare, având în vedere că, din 1997 și până în prezent a fost comercializat în peste 5 milioane de exemplare, la nivel global.
Mai mult, un studiu a arătat că 96% dintre exemplarele Forester produse în ultimii 10 ani sunt încă pe șosele.
Așadar, a ajuns în Europa cu același design exterior ca și fratele său american. Nici interiorul nu a suferit modificări. Însă, sub capotă nu se află motorul de 2.5 litri. Motivul este foarte simplu: din cauza normelor de emisii, mult mai stricte din Europa.
Versiunea europeană a lui Forester este echipată cu un propulsor e-Boxer de 2.0 litri. De ce "e"? Pentru că vorbim despre un sistem mild-hybrid la 48V. Sistemul oferă 136 de cai putere și un cuplu de 182 Nm, suficient pentru o repriză 0-100 km/h în 12.2 secunde și o viteză de top de 188 km/h.
Sistemul propus de Subaru este un hibrid paralel, format dintr-un motor cu ardere internă, cuplat cu un motor electric. Acesta din urmă este poziționat în transmisie, mai exact între motorul termic și cutia de viteze Lineartronic.
Logica de funcționare este următoarea: când cuplul este generat de motorul cu ardere internă, acesta trece prin motorul electric, care funcționează ca un ambreiaj la pornire și ca un volant în timpul rulării.
Când motorul electric este antrenat de roțile aflate în decelerare sau la frânare, el funcționează ca alternator și reîncarcă bateriile, datorită unui redresor care transformă curentul alternativ trifazic în curent continuu.
La pornirile de pe loc normale, tracțiunea este asigurată exclusiv de motorul electric pentru că, în această etapă consumul este cel mai ridicat. Motorul electric este de 3 ori mai eficient decât unul termic.
În cazul accelerațiilor puternice, motorul termic este asistat de cel electric, pentru performanțe maxime.
Când mașina este staționată, de exemplu la semafor, motorul termic este decuplat de transmisie și oprit. Repornirea este realizată de motorul electric, care oferă și energia necesară pentru o reaprindere lină a motorului termic, după atingerea vitezei țintă.
În ceea ce privește motorul electric, el este de tip sincron trifazic cu magneți permanenți. Unitatea dezvoltă 17 CP și 66 Nm. Bateria de înaltă tensiune și celelalte componente de înaltă tensiune (invertorul motorului sincron, redresorul și invertorul pompei electrice de ulei) sunt integrate într-o unitate unică, amplasată sub podeaua portbagajului, pentru a nu reduce spațiul destinat pasagerilor.
Tracțiunea integrală Symmetrical AWD este standard, indiferent de nivelul de echipare pentru care optezi. Tot standard este și tehnologia de siguranță avansată EyeSight, pentru că siguranța este primordială pentru constructorul nipon de automobile.
Nu degeaba, potrivit celor de la Euro NCAP și JNCAP (organizația japoneză), Subaru este cea mai sigură marcă din industria auto. Mai mult, până în 2030, Subaru intenționează ca nimeni să nu își mai piardă viața într-unul dintre modelele sale.
CÂT COSTĂ NOUL FORESTER ÎN ROMÂNIA?
La noi în țară, noua generație Subaru Forester este disponibilă în 4 niveluri de echipare și anume Free, Style, Adventure și Premium. Prețurile pornesc de la 40.850 de euro și urcă până la 47.500 de euro, pentru nivelul de echipare de top.
Oferta de lansare scade prețurile noului Forester până la 35.850 de euro, cu TVA inclus, pentru versiunea de bază.
Un detaliu foarte important, noul Forester este oferit cu o garanție de 8 ani, fără limită de kilometri.
TEHNOLOGIA EYESIGHT: OCHII MODELELOR SUBARU
Și acum, să revenim la capitolul siguranță și, în special, la tehnologia EyeSight. Pentru că despre ea ne-au vorbit, înainte de toate, reprezentanții mărcii. Așa cum spuneam, ea este standard pentru toate nivelurile de echipare pentru că, filozofia Subaru este următoarea: siguranța nu ar trebui să fie opțională și nu trebuie plătită în plus.
Tehnologia EyeSight a debutat în 2015 și a ajuns acum la a patra generație. Inițial disponibil cu două camere pentru recunoașterea pericolului, sistemul a primit acum o a treia cameră monoculară, cu unghi larg. Toate 3 sunt integrate în partea superioară a parbrizului. De asemenea, Subaru a instalat un nou radar frontal. Așadar, acum există două radare în față și două în spate.
Sistemul "vede" în 3D, pe o distanță de aproximativ 110 metri, în față, și la un unghi de 70 de grade.
Pachetul EyeSight are acum 15 funcții, dintre care 5 sunt noi, iar 7 au fost îmbunătățite. Pe lista noutăților regăsim și Sistemul de Oprire de Urgență în Condus, o premieră pentru marca niponă. Acesta reduce riscul de accidente în cazul în care șoferul nu mai poate opera vehiculul, de pildă din cauza unei urgențe medicale.
În plus, sistemul EyeSight susține funcții de asistență ca direcționare automată de urgență, asistență pentru faza lungă, centrare pe bandă și urmărirea vehiculului din față, avertizare de pornire a vehiculului din față, limitator de viteză manual, frânare pre-coliziune și recunoașterea semnelor de circulație.
SIGURANȚĂ PE 4 PALIERE
Așa cum spuneam, siguranța este o temă pe care cei de la Subaru o iau foarte în serios. Tocmai de aceea, este dezvoltată pe 4 paliere: primară, preventivă, activă și pasivă.
Deși toate sunt importante, noi ne vom opri la siguranța preventivă, pentru că pe aceasta am experimentat-o în cadrul evenimentului la care am fost invitați.
Siguranța preventivă înseamnă, de fapt, tehnologia EyeSight și armata de sisteme de siguranță care se asigură că mașina este în stare să evite pericolul înainte ca el să se producă.
Ne referim aici la sisteme ca detectarea vehiculului din spate, frânare automată inversă, sistem de frânare pre-coliziune, asistență pentru menținerea benzii de urgență, prevenirea părăsirii benzii, direcție automată de urgență, controlul de centrare a benzii și controlul adaptiv al direcției vehiculului anterior, managementul accelerației înainte de coliziune, sistem de frânare pre-coliziune față și cruise control adaptiv inteligent.
Dintre toate acestea, noi am văzut la treabă sistemul de frânare pre-coliziune.
Obstacolul a fost unul fix, iar noi a trebuit să ne îndreptăm către el cu o viteză de circa 20 km/h. Fără ca noi să avem vreo implicare, mașina a detectat obstacolul, ne-a indicat prezența lui prin semnale vizuale și acustice și, când a văzut că nu reacționăm, a oprit de urgență mașina.
Atenție, acest sistem nu este unul autonom, așadar trebuie să ții mâinile pe volan.
Chiar dacă suprafața de rulare nu a fost ideală, în sensul că pe jos era piatră cubică udată de ploaia care tocmai ne făcuse o vizită, mașina a oprit în siguranță, iar sistemele de asistență au reacționat impecabil. Chiar și atunci când am crescut viteza la 50 km/h.
SYMMETRICAL AWD, MÂNDRIA CELOR DE LA SUBARU
Tracțiunea integrală este un sistem cu care se laudă foarte mulți producători de automobile. Audi are quattro, BMW are xDrive, Volkswagen are 4Motion, iar mândria niponilor de la Subaru se numește Symmetrical AWD. Un sistem de tracțiune integrală care este oferit încă din standard pentru noul Forester.
Asta înseamnă că, indiferent de nivelul de echipare bifat, primești tracțiune integrală. Pe scurt, Symmetrical AWD este un sistem de tracțiune integrală simetrică, cu distribuție activă a cuplului, care se adaptează instant la condițiile drumului și direcționează puterea către puntea cu cea mai bună aderență.
Un alt avantaj al noului Forester este garda la sol de 220 milimetri. Să nu mai pomenim de unghiul de atac de 20.4 grade, de unghiul de rampă de 25.7 grade și de unghiul de degajare de 21 grade.
Sistemul de tracțiune integrală funcționează alături de tehnologia X-Mode, cu două moduri care te scot din cele mai grele situații pe teren accidentat: Snow/Dirt și Deep Snow/Mud. Le activezi/dezactivezi din partea superioară a ecranului central.
Modul Snow/Dirt menține controlul tracțiunii activat, iar livrarea cuplului este lină. Modul Deep Snow/Mud dezactivează, temporar, controlul tracțiunii, iar motorul livrează imediat cuplul maxim. Alunecarea roților este controlată, tocmai pentru a ieși cât mai rapid din noroi sau zăpadă.
ÎNCRUCIȘĂRI DE PUNȚI CU NOUL SUBARU FORESTER
După ce am testat sistemele de siguranță ale mașinii, a venit timpul să vedem cum se descurcă pe un traseu de off-road. Dar nu te gândi că a fost vorba despre un traseu de off-road extrem. Nicidecum. Ne-am confruntat cu situațiile obișnuite, de care se lovesc proprietarii unui Forester.
Pe șosea, noul Subaru Forester nu este mașina perfectă. Nu că ar exista așa ceva. Îi poți imputa ba că nu este foarte puternică, ba că atunci când calci pedala de accelerație mai hotărât nu se întâmplă mare lucru, ba că direcția este cam prea asistată, ba că la 90-100 km/h intră destul de mult zgomot de vânt în habitaclu.
Pe teren accidentat, însă, modelul nipon strălucește cum puține mașini o fac.
Prima parte a traseului a fost mai lejeră, pentru a căpăta încredere în mașină și pentru a ne familiariza cu sistemul X-Mode. Am experimentat o înclinare laterală de peste 20 de grade, am coborât și urcat o pantă destul de abruptă, iar apoi a urmat un traseu scurt prin pădure, pe o suprafață alunecoasă.
Mașina nu doar că nu ne-a lăsat la greu, dar nici nu s-a supărat că am stropit-o cu noroi "din cap până-n picioare". Ba chiar cred că a apreciat.
Ultima probă a fost o încrucișare de punți pe care am realizat-o, întâi, cu sistemul X-Mode dezactivat. Apoi am activat modul Snow/Dirt și am văzut la lucru sistemul Symmetrical AWD care a detectat imediat puntea cu cea mai mare aderență și a transmis puterea astfel încât să putem realiza manevra rapid și în siguranță.
Alături de noi s-au aflat instructorii Subaru Driving School, școala oficială de pilotaj a Subaru Italia. De ce Subaru Italia? Pentru că este noul distribuitor al mărcii Subaru pe piața din România.
Marca Subaru a revenit, la noi în țară, anul trecut prin Subaru Italia. Filiala este deținută de Subaru Europe și este responsabilă pentru piețele din Italia, Austria, Slovacia, Slovenia, Croația, Bulgaria, Grecia și, desigur, România, prin peste 100 de dealeri.