Rabla 2014: programul a demarat cu 20.000 de tichete disponibile la nivel naţional
Ediţia 2014 a programului de înnoire a parcului auto din România a demarat. Sunt disponibile 20.000 de vouchere Rabla a câte 6.500 de lei fiecare. Cele mai noi maşini permise la casat au opt ani vechime.
Programul Rabla 2014 este activ şi oferă 20.000 de vouchere de 6.500 de lei. Spre deosebire de anii trecuţi, programul acceptă maşini ceva mai noi la casat, care au o vechime de cel puţin opt ani, dar numai dacă au fost înmatriculate în România înainte de 31 decembrie 2006. O altă schimbare importantă este faptul că maşinile vechi pot fi trimise la casat la orice colector autorizat, cetăţenii nemaifiind restricţionaţi e disponibilitatea tichetelor la colectorii din zona lor. Acest lucru se întâmplă deoarece toate tichetele valorice au fost trecute într-un sistem informatic şi nu mai există în format fizic. Practic, cele 20.000 de tichete vor fi obţinute de primii 20.000 de clienţi, fără să fie limitaţi de numărul de maşini vechi din judeţul sau oraşul în care locuiesc.
Sistemul de bonusuri pentru achiziţia de maşini ecologice va fi aplicat la fel ca în propunere, care are valoarea de 500 de lei şi este aplicat o singură dată în una dintre cele trei situaţii: maşina nouă are motor Euro 6, emisiile CO2 sunt mai mici de 100 grame pe kilometru sau dacă maşina nou achiziţionată este hibrid. Bonusul eco este acordat doar dacă maşina eligibilă este cumpărată prin tichet Rabla şi bugetul AFM permite acest lucru. În total, bugetul Administraţiei Fondului de Mediu este de 140 de milioane de RON, incluzând cele 20.000 de tichete de 6.500 lei.
Propunere legislativă: 20.000 tichete Rabla 2014 şi înscriere direct la dealeri
Cele 20.000 de tichete au fost împărţite în favoarea persoanelor fizice: 17.000 sunt destinate acestora, în timp ce restul de 3.000 sunt pentru companii şi instituţii publice. Comerţul cu tichete rabla este în continuare permis, dar un tichet va putea fi cedat unei altă persoane o singură dată, iar operaţiunea se va face la emitere. Astfel, clientul care doreşte să caseze o maşină trebuie să găsească pe cineva dornic să-i cumpere tichetul înainte de casare, ca să poată să-i transmită acestuia dreptul de a cumpăra o maşină nouă cu reducerea de 6.500 de lei oferită de tichetul respectiv. Tichetul obţinut va fi eliberat pe numele celui care doreşte să cumpere o maşină nouă, nu pe numele celui care a casat un autovehicul uzat.
Potrivit Administraţiei Fondului de Mediu, ediţia 2013 a programului Rabla a adus 13.400 de autovehicule noi în parcul auto al României, în schimbul a 19.900 de automobile casate. Anul trecut, cele mai noi maşini acceptate în programul rabla erau vechi de cel puţin zece ani. Ediţia din 2013 a programului Rabla a adus numeroase schimbări faţă de anii precedenţi, o parte dintre ele fiind eliminate în 2014. Spre exemplu, în 2013 a fost schimbat numărul de tichete maxim permise, de la trei la unul, a crescut valoarea voucherului la 6.500 lei şi a redus numărul total de vouchere distribuite. Situaţia a fost complicată ulterior şi prin împărţirea voucherelor în funcţie de numărul de vehicule rulate mai vechi de zece ani dintr-un judeţ, precum şi introducerea unui termen de valabilitate strict al voucherelor şi restricţionarea dramatică a tranzacţionării acestor tichete.
Nu inteleg sensul frazei ==>La fel ca în anii trecuţi, clienţii care achiziţionează un automobil nou prin programul de înnoire a parcului auto naţional trebuie să aleagă un vehicul din stoc, nefiind posibilă comanda unui automobil nou prin intermediul acestui program. Poate cineva sa traduca?