Provocare imposibilă? Mazda promite un motor pe benzină cu emisii similare cu cele ale unei mașini electrice
Mazda susține că dezvoltă un nou motor pe benzină Skyactiv-3 care va fi la fel de eficient din punct de vedere al emisiilor cu cele ale unei mașini electrice, dacă sunt luate în calcul și emisiile de dioxid de carbon generate la producerea energiei electrice.
Mazda a lansat în 2011 gama de motoare Skyactiv și a anunțat deja că pregătește o nouă generație Skyactiv-X pentru 2019.
Noile motoare ies în evidență prin aprinderea prin compresie, întrucât noul sistem permite aprinderea prin aplicarea unei presiuni ridicate asupra amestecului de carburant și aer. Constructorul japonez susține că noua generație de motoare Skyactiv-X va fi capabilă să ofere cu 10 până la 30% mai mult cuplu pentru propulsoarele pe benzină, iar eficiența va crește cu 20 sau 30 de procente față de actualele motoare Skyactiv.
Aceste unități urmează să stea la baza viitoarelor modele hibride, iar ulterior producătorul va lansa și a treia generație a acestor unități. Mazda susține că viitoarea tehnologie Skyactiv-3 va fi la fel de eficientă din punct de vedere al emisiilor precum motoarele mașinilor electrice.
Totuși, este important de menționat că, pentru a ajunge la această concluzie, Mazda ia în calcul și emisiile de dioxid de carbon din procesul de generare a energiei electrice utilizate de mașinile electrice, dar și emisiilor generate de procesul de extracție și rafinare a petrolului pentru mașini cu motoare cu combustie internă.
Calculele realizate de japonezi indică faptul că unele mașini electrice sunt chiar mai dăunătoare mediului înconjurător decât unele mașini echipate cu motoare pe benzină. Pe de alta pate, Mazda nu menționează faptul că o parte din energia electrică este produsă din surse nepoluante precum energia eoliană.
Oficialii Mazda nu au oferit niciun termen pentru lansarea generației de motoare Skyactiv-3.
Via Automotive News
Normal că Mazda nu spune că ”o parte din energia electrică este produsă din surse nepoluante precum energia eoliană.” Ei doar demonstrează că se pot foarte bine interpreta și invers cifrele reprezentând poluarea prin CO2. Iar ăsta e răspunsul la minciunile prin omisiune ale apologeților ”electrificării forțate”, care atunci când scriu ”zero emisii” uită de steluța mică și nu spun niciodată că se referă la procentul din surse regenerabile.