Propunere de lege în Olanda: fără mașini diesel și pe benzină începând cu 2025
Partidul Laburist din Olanda încearcă să treacă de Parlament o lege care ar interzice vânzarea mașinilor cu motoare termice după 2025. Propunerea a trecut deja de primul filtru al legislativului și așteaptă să fie votată în camera superioară.
Inițiativele legislative care încearcă să scoată din legalitate mașinile cu motoare pe benzină sau motorină încep să apară ca ciupercile după ploaie prin Europa. După ce un grup de politicieni din Norvegia a avut o tentativă de a impune o lege care să interzică vânzările de mașini cu motoare termice, dar scandinavii au revenit asupra acestei propuneri, în Germania și în India au răsărit idei asemănătoare care au împins însă limita de timp până în 2030.
Ei bine, ultima țară intrată în horă este Olanda, acolo unde Partidul Laburist a inițiat o propunere de lege care vrea să elimine de la vânzarea în showroom orice mașină cu motor termic, indiferent dacă acesta este de sine stătător sau face parte dintr-un sistem de prupulsie hibrid. Legea a trecut deja de camera inferioară a Parlamentului olandez și se află în dezbatere publică înainte de a fi analizată și votată de camera decizională.
"Trebuie să eliminăm emisiile de CO2 și trebuie să ne modificăm obiceiurile de a utiliza carburanți fosili dacă vrem să salvăm Planeta", a declarat John Voss, inițiatorul legii și un fervent apărător al inițiativelor care promovează protecția mediului.
Olanda este deja una dintre cele mai evoluate țări europene la nivelul infrastructurii dedicate mașinilor electrice. Cu o fabrică de asamblare Tesla Motors localizată în Tilburg și cu 20.000 de puncte de încărcare care funcționează într-o țară de șase ori mai mică decât România, Olanda se află în a doua poziție în clasamentul dezvoltării rețelei electrice în Europa după Norvegia, lider incontestabil al adopției mașinilor electrice până în 2016.
Ca incearca sa scape de diesel mai inteleg,dar chiar si de benzina?Nu prea e plauzibil.Oferta de electrice este inca limitata iar autonomiile sunt mici.Pana in 2025 nu mai e prea mult si dezvoltarea electricelor ar putea fi insuficienta pana atunci.Pe de alta parte Olanda este o tara mica cu distante mici,s-ar putea totusi la ei sa mearga.Chiar nu stiu ce sa zic