Proiect de lege: ITP-ul va putea fi trecut şi cu defecţiuni minore la maşină
Începând din 2018, Inspectia Tehnică Periodică (ITP) va putea fi trecută chiar dacă maşina prezintă deficienţe minore care nu afectează siguranţa sau normele de protecţie a mediului, potrivit unui proiect de lege.
Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care prevede câteva schimbări importante în favoarea şoferilor la realizarea Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP).
Principala noutate este introducerea noţiunii de defecţiuni minore, în cazul cărora ITP-ul va fi acordat fără necesitatea de a relua inspecţia, însă aceste deficienţe nu trebuie să afecteze siguranţa vehiculului sau normele de poluare.
Astfel, printre defecţiunile minore menţionate în cadrul proiectului se numără deteriorări ale plăcuţelor de înmatriculare, îmbrăcăminte uzată pentru pedala de frână, oglinzi deteriorate sau sistem de dezaburire deteriorat, dar şi o sursă defectă de lumină, scurgerea uleiului de transmisie sau defecte la sistemele antifurt.
În schimb, în cazul unor defecţiuni majore sau periculoase, ITP-ul nu este trecut, iar o nouă inspecţie trebuie să aibă loc în cel mult 30 de zile. Potrivit proiectului de lege, defecţiunile majore se referă la cele care compromit siguranţa maşinii sau au un efect asupra mediului, iar cele periculoase sunt cele cu risc direct şi imediat la adresa siguranţei maşinii şi a participanţilor la trafic.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern şi de Parlament. În cazul aprobării, acesta va intra în vigoare abia în 20 mai 2018.
Via Avocatnet
-
Alex, marţi, 31.01.2017 10:48
Odata cu eliminarea timbrului de mediu trebuie adaptat si ITP-ul. Nu de alta dar nici o masina "ca noua" import Deutschland si inmatriculata BG nu ar putea trece inspectia pe bune. Tot relaxand ITP-ul o sa ajungem sa treaca testele pana si o masina in flacari! Te doare mintea ce debiteaza ministrii noi. Intai ala de la Justitie, acum Transporturi. Urmeaza probabil cel de la Mediu sa lase sa se construiasca in mijlocul locurilor de joaca pentru copii.
-
ioi, marţi, 31.01.2017 10:52
Dar n-ar fi "mai bine" statul sa ia bani de ITP (ca asta il intereseaza) si sa treaca orice rabla si fumigena ITP-ul? De parca nu-s destule fumigene si masini carora nu le functioneaza stopurile samd... chiar cu ITP-ul actual "absolvit"
-
vianu, marţi, 31.01.2017 11:11
1. s-ar oficializa o realitate actuala :( ....sistem de dezaburire deteriorat...va suna ca fiind o problema ce este observata de anu asta? Nu.... 2. daca astia, guvernul si parlamentul ar fi cat de cat interesati ar tb sa instituie un protocol de verificare la sange a modului cum se trece ITP-ul in actualele conditii si prevederi ale legii. Este vorba despre CORUPTIA si nepasarea celor de la RAR. 3. personal nu vad sa avem legi rele, problema e ca, in majoritatea cazurilor, nu se respecta. Dar na, Justitia a ajuns arma de anihilare a dusmanilor politici.
-
ioi, marţi, 31.01.2017 11:24
Atunci sa fie legal si daca depasirea vitezei e "minora" sa fie trecuta cu vederea. De ex la mine, daca am ceasul de bord pana la 280km/h, daca ma prinde cu 140 km/h sa ma lase in pace, ca viteza e minora, doar 50% din potential :DDD
-
LR, marţi, 31.01.2017 12:39
"Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern şi de Parlament. În cazul aprobării, acesta va intra în vigoare abia în 20 mai 2018." Ce frumos! La acea dată se vor împlini fix 28 de ani de la Duminica Orbului. Măi dragă!
-
cineva, marţi, 31.01.2017 13:57
"îmbrăcăminte uzată pentru pedala de frână, oglinzi deteriorate sau sistem de dezaburire deteriorat, dar şi o sursă defectă de lumină, scurgerea uleiului de transmisie" Deci, potentiale probleme la franare, imposibilitatea asigurarii la schimbarea benzii, lipsa vizibilitate spate, vizibilitate redusa a masinii din perspectiva celorlati soferi, si potentiale problem grave la cutia de viteze. In caz ca nu v-ati dat seama, toate astea sunt problem minore. Lumea asta e din ce in ce mai dementa.
-
tzenu_bmw, marţi, 31.01.2017 14:08
@Alex Nu toate vechiturile sunt harburi.... De exemplu eu am o Corsa din 94' si mecanic vorbind e perfecta.....motor , frane. cutia de viteze, suspensi nimic nu bate....am facut si 3 drumuri de Sibiu-Timisoara in 2 ani de cand o am si nu am avut neplaceri cu ea.... in 2 ani am schimbat doar ulei, filtre, si placute de frana pe fata si atat.... In Decembrie am facu verificarea si mam dus fara frica.......so mirat baiatu ala de masina o zis ca rar mai gasesti asa masina veche(23 de ani)sa fie asade 'buna'......mio scris pe o hartie cam ce mai am de facut la ea sa fie perfecta.....becul pt. nr. de matriculare din spate era ars(nici nu observasem) si sa mai reglez putin frana de mana..... binenteles maisna are zgarieturi exterioare si cateva deteli vizuale care atesta vechimea masini da in general e o masina 'sigura' pt circulat..... Si deci depinde de masina......
-
Ara, marţi, 31.01.2017 14:17
Defectiuni minore, care nu impiedica trecerea ITP-ului, sunt si acum trecute in procedura celor de la RAR/ITP. Deci nu inteleg titlul articolului. Putem vorbi, totusi, de o modificare a listei de defectiuni minore care impiedica trecerea ITP-ului . . . Sa trecem titlul la "click bait"?
-
automobilistul, marţi, 31.01.2017 14:50
Probabil printre ''defectiunile'' minore mai intra si cate un bec ars, ori parbriz fisurat de la pietricele, lucruri minore . :))
-
mishazaitev, marţi, 31.01.2017 16:32
Cei care se grabesc sa sara la gatul initiatorilor acestui proiect pot raspunde sincer la urmatoarele intrebari. 1. Cu ce influenteaza securitatea circulatiei un parbriz usor ciobit? 2. De ce nu poate trece ITP-ul o masina care are becul de la un far ars, defectiunea asta fiind posibil sa apara chiar in drum spre statia ITP? 3. Care e marea tragedie, daca masina are numerelor usor decolorata. Sa fim seriosi, oricum cu asemenea "defecte" se trecea ITP-ul, doar ca, dupa ce acest proiect va deveni lege, cei care-l fac nu vor mai putea fi spaguiti sa le treaca cu vederea. Atata vreme cat scrie clar ca nu vor fi acceptate defectiuni care pun in pericol siguranta, de ce ne facem probleme? Ma rog, cei nemultumiti sunt liberi sa se solidarizeze pe retelele de socializare si sa protesteze si pentru asta.
-
mishazaitev, marţi, 31.01.2017 16:36
@vianu V-as da zece manute rosii daca as putea! Felicitari sincere pentru comentariu! Cand in mijlocul vocalizelor iubitorilor de zornait de catuse mai exista si voci rationale, intrevad speranta unei Romanii normale!
-
mishazaitev, marţi, 31.01.2017 16:39
@Alex Amice eu cred ca ar trebui sa ne lamentam mai cu spor datorita faptului ca in codul penal in vigoare a fost dezincriminat portul ilegal al cutitului si toti ghertoii pot purta macete asupra lor nestingheriti. Dar, sigur, pentru asta numai protesteaza nimeni! Nu-i de competenta "societatii civile"!
-
Alex, marţi, 31.01.2017 17:09
@tzenu_bmw: nu cred ca te incadrezi in categoria la care am facut referire. Ti-a zis si omul la inspectie ca e rar ce ai tu. @misha: vorbesti pe langa, nu o sa-ti dau apa la moara. Suntem tara europeana cu cele mai multe morti pe sosele si noi relaxam ITP-ul. Asta zice tot. Daca pedala de frana, oglinzile, numarul de inmatriculare, si uleiul de transmisie nu sunt importante poate ar fi mai bine sa mergem pe bicicleta. Fara casca, desigur...
-
vianu, marţi, 31.01.2017 18:46
@misha...thx, da' a fost doar o parere... ...oricum, m-am cam saturat de tzarishoara si de circul asta devenit mod de viata.
-
Alin, miercuri, 01.02.2017 09:54
Daca ati cauta putin pe net RNTR 1, ati vedea ca de cativa ani se trec masinile cu defecte minore (fiecare proprietar de masina ce si-a facut itp-ul in ultimii doi ani are un certificat de inspectie tehnica langa talon, pe care scrie si defectiunile minore, in cazul in care sunt)! Cel care a facut stirea asta nu este informat! Dar asa se fac stirile la noi!
Citeste si
-
INTERN | vineri, 22 noiembrieNoul Opel Frontera poate fi comandat în România: start de la 22.400 euroOpel a deschis comenzile pentru noul Frontera în România. SUV-ul de clasă subcompactă are un preț de pornire de 22.400 euro în țara noastră. Citeste tot
-
INTERN | vineri, 22 noiembrieProducția auto națională a crescut cu 19% în octombriePotrivit celui mai nou raport al Asociației Constructorilor de Automobile din România, producția auto din țara noastră a avut parte de o creștere de 19% în luna octombrie. Creșteri au fost înregistrate și raportat la ultimele 10 luni. Citeste tot
-
INTERN | miercuri, 20 noiembrieBrașovul interzice trotinetele închiriatePrimăria Brașov a interzis oficial trotinetele de închiriat în tot orașul. Serviciile de închiriere a trotinetelor nu vor mai funcționa în Brașov pentru o perioadă nedeterminată. Citeste tot
-
INTERN | marţi, 19 noiembrieNoul Renault 5 E-Tech a devenit mai accesibil. Start de la 26.900 euro în RomâniaRenault a deschis comenzile pentru noul Renault 5 E-Tech în versiunea Urban Range pe piața din România. Noua versiune propune un preț de pornire de 26.900 euro. Citeste tot
-
INTERN | marţi, 19 noiembriePrețuri noua Skoda Elroq în România: start de la 35.000 euroNoua Skoda Elroq este acum disponibilă în România. Pe piața noastră, noul crossover electric de dimensiuni compacte propune un preț de pornire de 35.000 euro. Citeste tot
inseamna ca taxiurile vor trece ITP-ul si cu trei roti. Bun asa!