Proiect de lege controversat: depășirea pe linia continuă va fi permisă în anumite condiții. Se va putea depăși coloana în trafic?
Un nou proiect pentru Codul Rutier prevede că un șofer va putea efectua depășiri pe linia continuă dintre sensuri dacă vizibilitatea este redusă, iar obstacolul depășit se deplasează cu o viteză foarte mică. Cu alte cuvinte, depășirea unor mașini blocate în trafic ar putea deveni legală.
Codul Rutier a primit în ultima perioadă numeroase propuneri de modificare, iar cea mai recentă a fost dezvăluită în această săptămână.
Noul proiect de lege prevede că un șofer va putea efectua o manevră de depășire pe linia continuă sau linia dublă continuă care separă sensurile de mers, însă numai în anumite condiții:
● vizibilitatea drumului este de cel puțin 20 de metri;
● lățimea drumului este de cel puțin 7 metri;
● manevra se realizează pentru "depășirea obstacolelor de orice natură, oprite, staționate sau care se deplasează cu o viteză foarte mică".
Ultima prevedere este însă și cea mai controversată. Așa cum este formulat în prezent, articolul din cadrul proiectului de lege este formulat suficient de ambiguu pentru a permite efectuarea depășirilor pe linia continuă chiar și atunci când șoferii din fața sa sunt blocați în trafic la semafor. Astfel de manevre pot deveni cu ușurință periculoase în cazul în care șoferul nu se asigură că are timp să revină pe sensul său de mers înainte de apariția altor mașini din sens opus.
În expunerea de motive, inițiatorul legii susține că a propus acest proiect cu scopul de a fluidiza traficul, în special pentru operatorii economici și marii transportatori. În plus, expunerea de motive include și mențiunea că în prezent "șoferul este sancționat nediferențiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acțiunea".
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat de Senat, de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
De asemenea, Guvernul a adoptat o serie de modificări la Codul Penal. Printre ele se numără și pedepsirea cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă a persoanelor care consumă băuturi alcoolice sau alte substanțe psihoactive după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la prelevarea probelor biologice.
Excepția de la regulă este cazul în care persoana respectivă consuma anumite substanțe sau medicamente administrate de personal medical ca urmare a rănilor suferite în urma unui accident. Și această propunere are nevoie de votul Parlamentului pentru a intra în vigoare.
mai bine ati introduce verificarea cunostintelor de trafic si comportament rutier al pietonilor si biciclistilor ( care traverseaza strada pe zebra calare pe bicicleta ) mai bine ati responsabiliza pietonii prin a-i gasi vinovati si responsabili de accident asupra lor, daca acest accident are loc unde nu exista trece de pietoni. decat sa permiteti depasirea liniei continue, mai bine i-ati amenda pe cei ce opresc acolo si forteaza un astefel de lucru. sau daca va e greu sa faceti asta, puneti delimitare de beton intre sensuri, sa vedem cine mai opreste blocand o intreaga coloana. dar terminati cu atitudinea de kkt tipic romaneasca de a gasi calea cea mai usoara si convenabila, aratati ca aveti big balls si taiati raul de la radacina, nu doar aruncati rahatul sub covor; caci si de acolo pute