Proiect de lege al MAI: Examenul moto ar putea avea loc şi în circulaţie deschisă
Poliţiştii au propus un proiect de lege care vizează schimbarea metodologiei de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere pentru mopede şi motociclete. Noul examen prevede un test practic în trafic pentru categoriile A1, A2 şi A.
MAI a formulat un proiect de lege care va fi supus dezbaterii publice în următoarele zece zile. Acesta vizează schimbarea metodologiei de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 şi A. Mai precis, pentru categoria AM, una dintre noile apariţii în ”portofoliul” şcolilor de şoferi, va fi suficient un examen practic în poligon pentru cei care au absolvit deja cursurile de legislaţie. Între timp, pentru categoriile A1, A2 şi A, poliţiştii vor să organizeze un examen mai complex, care să vizeze, pe lângă proba teoretică, două probe practice: o probă practică în poligon şi o probă practică în trafic.
Proba practică derulată în trafic va implica trei persoane pe lângă candidatul efectiv: poliţistul examinator, instructorul moto care i-a fost profesor şi un alt instructor auto. Procesul s-ar derula în urma promovării examenului practic din poligon şi ar implica o motocicletă de examen şi un automobil pregătit pentru şcoala de şoferi. Candidatul ar urma să conducă motocicleta în trafic, cu instructorul în spatele său, pe şa, în timp ce poliţistul examinator va sta la bordul automobilului care va urma motocicleta de examen în trafic, automobilul respectiv urmând să fie condus de un instructor al şcolii de şoferi de care aparţine instructorul moto. În tot acest timp, candidatul va comunica cu poliţistul examinator printr-un mijloc tehnic de radiocomunicaţie, pentru ca poliţistul să-i poată dicta comenzile de la distanţă.
Paradoxal, noul proiect de lege nu prevede nicio oră de practică în plus pentru cei care urmează cursurile şcolilor de şoferi pentru categoriile A1, A2 şi A şi nu există încă un cadru legal pentru ca aceştia să conducă în trafic o motocicletă de şcoală fără să posede un permis valabil pentru categoria respectivă, spre deosebire de candidaţii care abordează şcoala de şoferi pentru celelalte categorii. Altfel spus, candidaţii care nu posedă permisul de conducere categoria B şi vor să obţină permisul de conducere categoria A se vor trezi în trafic deschis pentru prima dată în cadrul examenului auto. În prezent, singurele şcoli de şoferi care oferă pachete de instruire în trafic pentru categoria A furnizează acest serviciu la bordul mopedelor cu motoare de 49 cmc, dar nici acestea nu vor mai putea fi disponibile în condiţiile în care respectivul candidat nu posedă un permis de conducere.
Pentru examinarea în vederea obţinerii categoriei A, motocicleta trebuie să aibă o cilindree minimă de 600 cmc, pe când pentru categoria A2 este solicitată o motocicletă cu o cilindree minimă de 400 cmc. Aplicarea acestui proiect ar aduce costuri mai mari pentru şcolile de şoferi, care vor fi reflectate direct asupra candidaţilor, alături de un proces mai laburios pentru obţinerea permisului de conducere, dar acesta ar genera candidaţi mai bine pregătiţi, ceea ce ar putea reduce numărul de accidente în care sunt implicaţi motocicliştii. Pe lângă ideile referitoare la acest proiect de act normativ, poliţiştii propun posibilitatea susţinerii succesive a probei practice vreme de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică şi absolvirea examenului teoretic în vederea obţinerii permisului de conducere în cazul în care canditatul pică examenul practic. Mai exact, candidaţii care nu trec proba practică din prima primesc posibilitatea de a relua examinările pentru o perioadă de maximum un an de la promovarea examenului teoretic derulat la sediul poliţiei.
Spre deosebire de anii precedenţi, procedura de obţinere a permisului de conducere pentru alte categorii nu se schimbă, cu toate că unele voci consideră că examenul pentru obţinerea categoriei B este prea simplu. Propunerile, sugestiile si opiniile celor interesați de acest proiect de lege sunt asteptate pe adresa de e-mail [email protected], în termen de 10 de zile.
Via MAI
frate ,pe acolo pe la MAI s-a aciuat vreun Stefan cel Mare care ce viseaza seara o da pe legi in fiece zi...in ritmul asta o sa ma duc sa predau permisul si o sa mai fac scoala o data (nu de alta da mine poimine o sa frac accident ca am trecut pe culoare verde a semaforului , din cauza ca Stefan a zis cu o seara inainte ca la verde trebuie sa opresti si la rosu trebuie sa intri in intersectie)...faceti, modificati,experimentati ,da une-s autostrazile fratilor?