Profitul Nissan intra la apa

Publicat marţi, 24.07.2007 11:52 de Bogdan Mirică

Nissan a inregistrat o scadere a profitului operational in perioada aprilie-iunie, din cauza vanzarilor slabe pe piata din SUA.

Nissan Motor, al treilea mare constructor auto japonez, a consemnat o scadere de 3,2% a profitului operational in perioada aprilie-iunie, la 1,23 miliarde de dolari, valoare mai mica decat estimarile analistilor.

Profitul net al Nissan, companie controlata de grupul francez Renault, a scazut cu 16%, evolutie determinata, in principal, de baza de comparatie ridicata aferenta primului trimestru fiscal din 2006, cand firma japoneza a inregistrat o rata de impozitare foarte redusa.

Potrivit analistilor, Nissan va fi singurul constructor japonez important care va consemna o scadere a profitului operational. Principalii concurenti locali, respectiv Toyota si Honda, vor inregistra avansuri ale castigurilor, pe fondul deprecierii yenului, a diminuarii costurilor si a cresterii vanzarilor, evolutii care contrabalanseaza majorarea preturilor materiilor prime si intensificarea concurentei.

Carlos Ghosn, directorul general Renault-Nissan, a avertizat investitorii, luna trecuta, ca profitul va scadea in intervalul aprilie-iunie, in contextul evolutiei negative a vanzarilor de autovehicule de teren (SUV) si camionete pe piata din SUA, cea mai profitabila pentru compania nipona.

Pe de alta parte, Nissan a confirmat obiectivul privind obtinerea unui profit operational de 6.63 miliarde de dolari, respectiv a unui castig net de 3.98 miliarde de dolari, in acest an fiscal.