PREMIERĂ: Am văzut pe viu noul Volkswagen Tayron. 5 lucruri esențiale+VIDEO

Publicat miercuri, 09.10.2024 15:00 de Alexandru Monenciu

Am călătorit la Wolfsburg, în fieful Volkswagen, pentru a face cunoștință cu cel mai nou SUV al mărcii germane. Este vorba despre Tayron, un model care se încadrează între Tiguan și Touareg. Ți-am pregătit un articol cu 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre acesta, dar și un video cuprinzător.

Tiguan și Touareg sunt două dintre cele mai populare SUV-uri din portofoliul Volkswagen. Constructorul german s-a gândit și la clienții care ar dori un model intermediar, adică mai mare decât Tiguan și mai mic decât Touareg.

Așa a luat naștere Tayron. Volkswagen ne-a invitat să facem cunoștință cu el, chiar la Wolfsburg, iar acum că a expirat embargoul de comunicare îți putem povesti și ție despre al doilea cel mai mare SUV Volkswagen din Europa.

Ca de obicei, ți-am pregătit un articol detaliat cu 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre acest Tayron. Nu am uitat de clipul cuprinzător în care poți să vezi, inclusiv, cât spațiu ai pe al treilea rând de scaune. Pentru că Tayron va fi disponibil și într-o variantă cu 7 locuri.

PREZENTAREA VIDEO A NOULUI VOLKSWAGEN TAYRON

5 LUCRURI ESENȚIALE DESPRE NOUL VOLKSWAGEN TAYRON:


1. AL DOILEA CEL MAI MARE SUV VOLKSWAGEN DIN EUROPA

Așadar, am menționat deja că noul Tayron este al doilea cel mai mare SUV Volkswagen din portofoliul european, după Touareg.

Este construit pe arhitectura MQB evo și are următoarele dimensiuni: lungimea măsoară 4.770 milimeri, înălțimea este de 1.660 milimetri, 1.852 mm sunt trecuți în dreptul lățimii, iar ampatamentul este de 2.791 milimetri.

Ca o comparație, Tiguan are o lungime de 4.539 mm și un ampatament de 2.677 mm, iar Touareg măsoară 4.9 metri lungime și are un ampatament de 2.904 mm.

La debut, noul Volkswagen Tayron va fi disponibil în trei niveluri de echipare: Life, Elegance și R-Line. Fiecare va avea o serie de particularități de design, atât în ceea ce privește exteriorul cât și interiorul.

Cel mai nou SUV al mărcii din Wolfsburg propune o parte frontală înălțată, cu o capotă sculptată, faruri LED unite de o bandă LED, logo-ul Volkswagen este iluminat, iar spoilerul frontal integrează o serie de prize de aer reale. În funcție de nivelul de echipare bifat, grila include elemente cromate sau vopsite în negru cu finisaj lucios.

Opțional, clienții pot opta pentru farurile IQ.Light HD Matrix. Acestea sunt disponibile, de asemenea, pe Tiguan și Touareg, și integrează 19.200 de pixeli în fiecare far.

Pentru un plus de robustețe, noul Tayron are elemente de protecție din plastic la nivelul aripilor, iar jantele au dimensiuni cuprinse între 17 și 20 de inch.

Indiferent de nivelul de echipare bifat, stopurile LED sunt unite de o bandă LED, întreruptă doar de logo-ul Volkswagen iluminat. Dacă optezi pentru un nivel de echipare superior, stopurile au animații pentru funcțiile Welcome și Goodbye. Șoferul poate opta pentru una dintre cele 3 animații.

Și în partea din spate, spoilerul diferă în funcție de nivelul de echipare bifat, iar în partea inferioară integrează un difuzor de aer discret. Mașina are un coeficient aerodinamic Cx de 0.28.

2. INTERIOR SPAȚIOS, SUFICIENT PENTRU 7 PASAGERI

Noul Volkswagen Tayron mizează pe un habitaclu rafinat și îndeajuns de încăpător pentru a găzdui până la 7 pasageri. Spațiul pe ultimul rând de scaune este destul de limitat pentru o persoană adultă, după cum bine poți observa în clipul de mai sus, dar Volkswagen susține că pe cele două scaune individuale încap, fără probleme, doi copii.

Materialele sunt, în mare parte, calitative: partea superioară a bordului este îmbrăcată într-un material moale, care imită pielea, iar ornamentele sunt din microfibră ArtVelours Eco, din lemn natural sau din aluminiu, în funcție de nivelul de echipare.

ArtVeleours Eco a fost utilizat și pentru tapițeria scaunelor, dar, ulterior, va fi disponibilă și o tapițerie din piele de înaltă calitate.

În standard, Tayron vine echipat cu un sistem de climatizare pe 3 zone, ar plafonul panoramic, cu trapă acționată electric, este opțional. Că tot veni vorba de climatizare, regăsim în continuare zonele tactile de sub display-ul central, dar ele sunt acum iluminate (ca la noul Golf facelift) pentru a fi văzute mai ușor noaptea.

Încă de la primul nivel de echipare primești un instrumentar de bord complet digital, cu ecran de 10.25 inch. Pe coloana de direcție regăsim și selectorul transmisiei automate DSG, chiar în spatele volanului îmbrăcat în piele care, opțional, poate avea funcție de încălzire.

Ecranul sistemului multimedia are 12.9 inch sau 15 inch. Printre altele, primești o conexiune wireless pentru Android Auto și Apple CarPlay, dar și un asistent virtual cu ChatGPT integrat. Nu lipsește zona de încărcare prin inducție care poate găzdui două telefoane mobile.

Butoanele fizice sunt de domeniul trecutului la bordul noului Tayron. Majoritatea funcțiilor au fost preluat de ecranul central. Există, totuși, un buton rotativ, situat în tunelul central, chiar în fața celor două suporturi pentru pahare.

Acesta integrează un display și îl poți utiliza pentru a controla mai multe funcții. Spre exemplu, volumul sistemului audio sau, cu ajutorul lui, poți trece prin modurile de rulare.

Noile scaune ergoActive Plus sunt opționale. Ele sunt reglabile electric pe 14 direcții, au un suport lombar ajustabil pe 4 direcții, funcție de masaj cu 10 puncte de presiune controlate pneumatic, funcție de încălzire și funcție de ventilație. Să nu uităm de funcția de memorie.

Al doilea rând de scaune poate găzdui până la 3 pasageri. Dacă, totuși, locul din mijloc este neocupat, bancheta integrează și o cotieră cu două suporturi pentru pahare și suporturi pentru tabletă și telefoane mobile.

Așa cum spuneam, noul Tayron poate fi echipat cu 3 rânduri de scaune. Această opțiune nu poate fi bifată dacă alegi o motorizare plug-in hybrid.

Volumul de încărcare al portbagajului diferă în funcție de versiunea aleasă. De pildă, Tayron cu 5 locuri vine cu un portbagaj de 885 de litri, sau 2.090 litri dacă rabatezi bancheta. În cazul lui Tayron cu 7 locuri, volumul portbagajului este următorul: 345 de litri cu toate scaunele în poziție normală, 850 de litri cu al treilea rând de scaune rabatat și 1.905 litri cu rândurile 2 și 3 rabatate.

Dacă alegi un Tayron PHEV, primești un portbagaj de 705 litri (1.915 litri, cu bancheta rabatată).

3. MOTORIZĂRI EFICIENTE. VERSIUNE PHEV CU 100 KM AUTONOMIE ELECTRICĂ

Gama de motorizări este una diversificată. Ai la dispoziție propulsoare pe benzină și diesel, versiune mild-hybrid și două versiuni plug-in hybrid. Transmisia DSG este standard, iar tracțiunea integrală 4Motion este rezervată pentru cel mai puternic motor diesel și pentru cele două versiuni TSI.

Dar să le luăm pe rând. Prima oprire o facem la versiunile plug-in hybrid care integrează un motor de 1.5 litri pe benzină, o unitate electrică și o baterie de 19.7 kWh care promite o autonomie electrică de peste 100 de kilometri.

Așa cum spuneam, Tayron eHybrid este disponibil în două versiuni de putere: 204 CP și 350 Nm și 272 CP și 400 Nm. Transmisia este una DSG cu 6 rapoarte.

Acumulatorul poate fi încărcat la stații AC cu 11 kW, dar și la stații rapide DC cu până la 50 kW.

Intrarea în gama noului Tayron se face cu motorizarea mild-hybrid eTSI, care are la bază unitatea de 1.5 litri, pe benzină. Aceasta oferă 150 CP și 250 Nm, vine cuplată la o transmisie DSG cu 7 rapoarte, iar sistemul mild-hybrid este la 48V.

La final, avem motorizările neelectrificate, pe benzină și diesel. Ele au la bază un propulsor de 2.0 litri, turbo, cu 4 cilindri, și vin în compania unei transmisii DSG cu 7 rapoarte. Cel mai slab diesel oferă 150 CP și 360 Nm, iar cel mai puternic se laudă cu 193 CP și 400 Nm.

De cealaltă parte, motorizarea 2.0 TSI este disponibilă cu 204 CP și 320 Nm, sau cu 265 CP și 400 Nm. Versiunile TSI și TDI 4Motion promit o capacitate de remorcare de 2.500 de kilograme.

4. TEHNOLOGIA DCC PRO, OPȚIONALĂ

Pentru un plus de confort, noul Volkswagen Tayron poate fi comandat cu tehnologia DCC Pro (șasiu controlat electronic). Pe scurt, sistemul reacționează continuu la condițiile de drum, calculează și ajustează amortizarea fiecărei roți, iar cel de la volan poate opta pentru un comportament foarte confortabil sau foarte sportiv.

Spre deosebire de celelalte sisteme DCC, acest DCC Pro integrează amortizoare cu două valve pentru un răspuns îmbunătățit.

5. SISTEME DE SIGURANȚĂ: LISTĂ GENEROASĂ ÎNCĂ DIN STANDARD

Așa cum îi stă bine unui SUV de ultimă generație, cu pretenții premium, noul Volkswagen Tayron vine echipat cu o listă generoasă de sisteme de siguranță încă din standard.

În oferta nivelului de echipare de bază, Life, regăsim sisteme ca Lane Change System cu Side Assist, Lane Keeping System cu Lane Assist, frânare automată de urgență, cu funcție de recunoaștere pietoni și bicicliști, Park Assist Plus, cameră video pentru mersul cu spatele, recunoașterea indicatoarelor rutiere și Exit Warning System.

Noul Volkswagen Tayron a fost gândit și dezvoltat în Germania, la Wolfsburg. Tot acolo va fi produs, la celebra uzină a producătorului german. SUV-ul va fi disponibil pentru precomandă începând cu toamna acestui an.

Reprezentanții companiei nu au vorbit despre prețuri. Dar, cred că putem să ne facem o idee, având în vedere că va fi poziționat între Tiguan (pornește în România de la 34.255 de euro) și Touareg (62.424 euro).

  • Șobolanul, miercuri, 09.10.2024 15:04

    Nimic impresionant, sincer

  • Bica, miercuri, 09.10.2024 16:12

    Chiar ca nimic impresionant, un Tiguan cu 7 locuri plin de materiale ieftine(piano black la greu), si cu un pret imens(sigur peste 65k varianta PHEV).