PREMIERĂ: Am văzut pe viu noua Dacia Bigster. 5 lucruri esențiale+VIDEO

Publicat miercuri, 09.10.2024 10:00 de Alexandru Monenciu

Automarket a călătorit, în mare secret, la Berlin pentru a face cunoștință cu noua Dacia Bigster. Pe scurt, vorbim despre cel mai mare model al mărcii de la Mioveni și prima Dacia echipată cu plafon panoramic. Ți-am pregătit un articol cu 5 lucruri esențiale, dar și un video.

La începutul anului 2021, gigantul francez Renault a prezentat planul strategic Renaulution, la care a aderat și Dacia, desigur. Constructorul de la Mioveni este lider în segment B, la nivel european, așa că următorul pas logic a fost să țintească mai sus.

Mai exact, la segmentul C. În prezent, segmentul C se apropie de 3 milioane de mașini și, potrivit estimărilor, în 2025 va avea o cotă de piață de 23%. Așadar, are toate atuurile pentru a fi atacat de un producător ca Dacia.

În total, marca deținută de francezii de la Renault va avea 3 modele în acest segment C. Primul dintre ele a fost anunțat tot în urmă cu trei ani de către conceptul Bigster.

Derulăm pe repede înainte până în toamna anului 2024. Versiunea de serie a lui Bigster va fi prezentată public în cadrul Salonului Auto de la Paris, dar noi ne-am numărat printre norocoșii care au admirat cel mai nou SUV Dacia înaintea tuturor.

Pentru asta, am zburat, în mare secret, la Berlin, acolo unde aveam să ne întâlnim cu noul Bigster, cel mai mare model Dacia de până acum și unul care introduce foarte multe premiere pentru brand-ul de la Mioveni.

Acum că a expirat embargoul de comunicare îți putem arăta și ție noul Bigster. Ca de obicei, avem pentru tine 5 lucruri esențiale despre acest SUV de segment C, dar și un video cuprinzător.

PREZENTAREA VIDEO A NOII DACIA BIGSTER

5 LUCRURI ESENȚIALE DESPRE NOUL BIGSTER:

1. CEA MAI MARE DACIA DE PÂNĂ ACUM

Chiar dacă este construită pe arhitectura CMF-B, noua Dacia Bigster se încadrează în segmentul C european, datorită dimensiunilor. Dacă o comparăm cu Duster, avem următoarele valori: 4.57 metri lungime (+23 cm), 1.81 metri lățime, 1.71 metri înălțime (+5 cm), iar ampatamentul a crescut cu 4 cm la 2.70 metri.

Din punct de vedere estetic, noul Bigster a rămas, pe cât posibil, fidel conceptului de acum trei ani. Desigur, unele elemente de caroserie au fost "cumințite" pentru a respecta toate normele de siguranță din prezent.

Echipa de creație a mizat pe un caracter robust, pe forme și volume simple, geometrice, bine demarcate.

Avem o parte frontală verticală, cu o capotă sculptată, faruri împinse spre extremități, cu o semnătură luminoasă sub forma literei Y, o grilă lată, vopsită în negru lucios, și deja bine cunoscuta emblemă "Dacia Link".

Jantele pot avea dimensiuni cuprinse între 17 și 19 inch. Pe plafon pot fi instalate barele de pavilion modulare, pe care le cunoaștem de la Duster. Acestea sunt dispuse longitudinal și, printr-o manevră simplă, se transformă în bare transversale. Ele sunt standard pe versiunea Extreme și opționale în rest.

În montantul C regăsim, integrat, un ornament negru mat pe care a fost inscripționat numele modelului.

Trecem în partea din spate, acolo unde stopurile, cu aceeași semnătură luminoasă sub forma literei C, au fost împinse spre extremități. Numele producătorului de la Mioveni îl regăsim pe hayon.

FĂRĂ ELEMENTE CROMATE

Din motive de sustenabilitate, ornamentele cromate au fost date uitării. În locul lor și-au făcut apariția mai multe accente negre, cu finisaj lucios și mat. Tot din aceleași motive, circa 20% din materialele plastice utilizate pe Bigster sunt reciclate.

Cele mai vizibile sunt, desigur, scuturile de protecție față și spate. În cazul lor, culoarea a fost impregnată direct în masa materialului. Apoi, protecțiile laterale, cele de la nivelul pasajelor roților și cele din partea inferioară a spoilerelor față și spate sunt realizate din Starkle.

Cu acest Starkle ne-am mai întâlnit la noua generație Duster. Materialul inventat de inginerii Dacia conține până la 20% polipropilenă reciclată și este utilizat în formă brută, fără a fi vopsit. Astfel, a fost redusă amprenta de carbon asociată procesului de fabricație.

Noul Bigster este disponibil în 4 niveluri de echipare: Essential, Expression, Extreme și Journey. La fel ca în cazul lui Duster ultimele două sunt complementare. Dacă Extreme este destinat amatorilor de aventuri în natură, Journey este pentru cei care preferă eleganța și confortul.

PLAFON NEGRU ȘI CULOARE EXTERIOARĂ NOUĂ

Îți mai aduci aminte de Dacia Dedicație, cu a sa vopsea în două nuanțe? Acum și ediția aniversară de 20 de ani a noului Logan poate fi comandată într-o temă bicoloră, dar Bigster este primul model Dacia, de serie mare, care poate fi comandat cu un pavilion de culoare neagră.

Dacă tot suntem la capitolul cromatic, trebuie menționată noua culoare exterioară Albastru Indigo.

Ca și până acum, versiunea Extreme poate fi recunoscută după acele elemente vopsite în culoarea cuprului.

2. PLAFON PANORAMIC, O PREMIERĂ PENTRU DACIA

Spațiu, ergonomie și confort. Acestea sunt cele trei criterii esențiale pe care s-au concentrat designerii Dacia atunci când au gândit interiorului noului Bigster.

Ca plan general, habitaclul seamănă cu cel al lui Duster, dar există câteva premiere, despre care îți voi vorbi în rândurile următoare.

În funcție de nivelul de echipare bifat, instrumentarul de bord complet digital poate avea 7 sau 10.1 inch. Sistemul multimedia, Media Display sau Media Nav, rulează pe un ecran de 10.1 inch, oferit în standard. Cele două display-uri sunt unite de o linie de culoare verde.

Dacă optezi pentru sistemul Media Nav primești, de asemenea, un sistem audio Arkamys 3D cu 6 difuzoare.

Semnătura Dacia, sub forma literei Y, poate fi regăsită și la interior: în forma aeratoarelor și pe panourile portierelor.

CONSOLĂ CENTRALĂ ÎNALTĂ, ÎN PREMIERĂ

Trecem mai departe și vorbim despre consola centrală, disponibilă în 3 variante: joasă, intermediară și, în premieră, o consolă înaltă care integrează o cotieră (cu compartiment frigorific), o zonă de încărcare prin inducție pentru telefoanele mobile și un spațiu de depozitare generos.

Că tot am atins subiectul "spațiu", noul Bigster oferă unul dintre cele mai generoase spații interioare din segmentul C. Este "Best in class" în ceea ce privește spațiul disponibil la nivelul capului, iar pasagerii din spate beneficiază de cea mai bună distanță la nivelul picioarelor din segment (24 cm).

SUV-ul mărcii de la Mioveni poate găzdui până la 5 pasageri. Așadar, nici pomeneală de o variantă cu 7 locuri. Cel puțin momentan.

Cu toate scaunele în poziție normală, volumul de încărcare al portbagajului este de 667 de litri. Cel mai încăpător din segment.
Spătarele scaunelor din spate pot fi rabatate cu ajutorul funcției Easy Fold sau, mai simplu spus, cu ajutorul a două manete situate de o parte și de alta a spațiului de încărcare.

HAYON CU ACȚIONARE ELECTRICĂ

Hayonul este cu acționare electrică, fiind disponibil în standard pe Bigster Journey și opțional pe Bigster Extreme.

Bancheta este fracționabilă în raport 40/20/40. Atunci când sunt ocupate doar locurile din extremități, partea centrală a spătarului poate fi rabatată și se transformă într-o cotieră generoasă. Ascunde două suporturi pentru pahare și un suport pentru telefonul mobil.

De asemenea, atunci când sunt rabatate toate spătarele banchetei, podeaua plată a portbagajului oferă o lungime maximă de încărcare de 2.7 metri.

Pe nivelul de echipare Journey, scaunul șoferului oferă comenzi electrice pentru reglarea înălțimii și pentru înclinarea spătarului. De asemenea, ambele scaune din față au suport lombar cu reglare manuală.

Pielea naturală lipsește din oferta lui Bigster. În schimb, primești o serie de materiale și țesături rezistente. De pildă, versiunea Extreme vine în stnadard cu tapițerie TEP microcloud, lavabilă, și cu preșuri din cauciuc. Și ele includ 20% materiale reciclate.

Tot în habitaclu, pasagerii vor descoperi un sistem de climatizare cu două zone, pentru locurile din față, iar cei din spate au aeratoare separate.

O altă premieră introdusă de noul Bigster este plafonul panoramic, cu o lungime de 120 cm. El integrează o trapă acționată electric, care se deschide complet pe o distanță de 35 cm. Plafonul este standard pe nivelul de echipare Extreme și opțional pe Journey.

Punctele de ancorare YouClip sunt prezente și la Bigster. În standard sunt prezente 5 astfel de puncte de fixare, iar alte două pot fi amplasate în spatele tetierelor scaunelor din față.

Pe aceste puncte pot fi atașate diverse accesorii, inclusiv un suport de tabletă, o geantă mică de depozitare, suport pentru telefon, umeraș sau un dispozitiv 3 în 1, care combină un suport de pahare, un cârlig de ancorare pentru o plasă de cumpărături și o lanternă.

3. MOTORIZARE HIBRID CU 155 DE CAI PUTERE

Ai fi tentat să spui că Bigster nu este decât un Duster puțin mai mare. Dar te răzgândești atunci când arunci o privire peste gama de motorizări propusă de SUV-ul de segment C.

Noua Dacia Bigster este primul model din cadrul grupului Renault care beneficiază de noul propulsor Hybrid 155. Sistemul de propulsie este produs în Spania și integrează un motor de 1.8 litri, pe benzină, aspirat natural, un motor electric de 50 CP, un demaror/generator de înaltă tensiune și o baterie de 1.4 kWh.

Ansamblul dezvoltă în total 155 de cai putere și este cuplat la o transmisie automată electrificată. Aceasta dispune de 4 trepte pentru motorul termic și de alte două alocate unității electrice.

Noua motorizare Hybrid 155 oferă un plus de 15 CP, comparativ cu Hybrid 140 de pe Jogger și Duster, un cuplu de 170 Nm pentru motorul termic (+20 Nm) și o capacitate de remorcare de circa o tonă (+250 kg).

Consumul și emisiile au fost, la rândul lor, reduse cu 6%. Potrivit reprezentanților Dacia, sistemul hibrid permite ca, în traficul urban, până la 80% din timpul de rulare să se efectueze în modul pur electric.

A doua motorizare propusă de noul Bigster este TCe 140. Această variantă este derivată din propulsorul TCe 130, disponibil pe Duster, și oferă 140 de cai putere. Vorbim, în continuare, despre un motor de 1.2 litri, pe benzină, un sistem mild-hybrid la 48V și o transmisie manuală cu 6 rapoarte.

Consumul mediu a fost redus cu 10%, ajungând la 5.6 litri/100 de km, comparativ cu un motor termic echivalent ca putere.

BENZINĂ+GPL ȘI 140 DE CAI PUTERE

Următoarea motorizare despre care vorbim este ECO-G 140, așadar pe benzină și GPL. Și în acest caz avem un motor de 1.2 litri turbo, cu 3 cilindri, și un sistem mild-hybrid la 48V. Puterea oferită este de 140 de cai putere.

Rezervorul de benzină are 50 de litri, iar cel de GPL 49 de litri. Cu ambele rezervoare pline, Bigster ECO-G 140 poate acoperi până la 1.450 de kilometri.

Ultima motorizare, dar cu siguranță nu cea din urmă, este TCe 130 4x4: motor de 1.2 litri turbo, sistem mild-hybrid la 48V și o transmisie manuală cu 6 trepte. Desigur, sistem de tracțiune integrală.

4. CAPABIL ÎN OFF-ROAD

Dacă bifezi versiunea TCe 130 4x4, primești tehnologia 4x4 Terrain Control cu 5 moduri de conducere. Acestea sunt Auto, Snow (zăpadă), Mud/Sand (noroi/nisip), Off-Road și Eco.

Modul off-road oferă un comportament îmbunătățit pe drumuri dificile. Este asemănător cu modul 4x4 Lock, al noului Duster, dar merge un pas mai departe și distribuie, automat, cuplul între puntea față și cea spate, în funcție de condițiile de aderență și de viteza mașinii.

Sistemul de control al vitezei la coborâre este standard pe versiunea Bigster Extreme. Este util în off-road sau la coborârea unor pante abrupte și, pe scurt, acționează sistemul de frânare pentru a menține sub control viteza mașinii, între 0 și 30 de km/h.

5. SIGURANȚA ÎNAINTE DE TOATE: GSR 2 APPROVED

Noua Dacia Bigster răspunde celei mai recente norme europene de siguranță, denumită GSR 2. Asta înseamnă că oferă, în standard, indiferent de nivelul echipare, o listă lungă de sisteme de siguranță.

Regăsim aici frânarea automată de urgență (funcție de detectare vehicule, pietoni, bicicliști și motocicliști), recunoașterea indicatoarelor rutiere cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asitență la menținerea benzii de circulație, sistem de supraveghere a atenției șoferului și apel de urgență.

Nu lipsește butonul My Safety. Acesta permite un acces rapid la configurația preferată de sisteme de asistență la conducere.

FABRICAT ÎN ROMÂNIA

Așa cum era de așteptat, reprezentanții Dacia au ales să păstreze tăcerea atunci când a venit vorba de prețuri. Ne-au spus, totuși, că Bigster va fi cel mai accesibil SUV din segmentul C, dar și că versiunea termică va costa sub 25.000 de euro, iar cea hibrid sub 30.000 de euro.

Mai mult, noul Bigster va fi produs în România, la uzina Dacia de la Mioveni.

  • Tim, miercuri, 09.10.2024 10:56

    The real Duster is here!

  • ds, miercuri, 09.10.2024 11:05

    Un noul Duster mai pe steroizi, dar la sub 25.000 nu sună tocmai rău.

  • scamel, miercuri, 09.10.2024 11:07

    nu ti-e ma rusine. ce ne arati cu mana dreapta?

  • Șobolanul, miercuri, 09.10.2024 11:57

    Arata bine , cred ca full va fii 31-32k și sincer nu ar fii rau pt o masina cu 7 locuri . Acum vom trăii și vom vedea

  • Matei_cel_nou, miercuri, 09.10.2024 11:59

    Arata bine și e dotată bine. Cu noile sisteme electronice de siguranță cred ca va lua minim 4 stele NCAP. Prețul e foarte bun.

  • eu, miercuri, 09.10.2024 12:01

    va fi un best-seller cred eu. garda la sol pare bunicica, oare cati cm sunt acolo? motoare interesante, prima optiune e desigur hibridul, fiind singura care ofera cutie automata si din cauza asta, eu personal le exclud pe restul motoarelor. foarte binevenita solutia cotierei, care e de fapt partea mediana a banchetei. cine are 2 copii intelege imediat de ce. in primul rand, stau delimitati, fara sa-si mai dea coate si sa dea nastere la certuri intre ei, iar in al doilea rand au prin gaura aia acces usor la bagajele din portbagaj direct de pe scaunele lor, fara sa mai fie nevoie sa opresti la drum lung special ca sa cotrobai dupa diverse chestii din bagaj pe care le cer copiii. eu la masina actuala nici nu mai iau la drum lung polita de deasupra portbagajului, ca sa aiba ei acces acolo mai usor, dar tot trebuie sa isi dea jos centurile si sa se ridice in picioare cand umbla la bagaje, ceea ce nu este prea bine dpdv al sigurantei. oferind doar 5 locuri, este de asteptat ca spatiul interior sa fie urias. a fost o mare dezamagire sa constat la jogger compromisul de spatiu facut pentru a putea oferi 7 locuri full-size, adica spatiul este la limita, insa cand vezi cat de mare e pe exterior, te-ai astepta sa stai regeste, ceea ce la jogger nu e cazul. acum la bigster, va fi cazul din plin, fiind o buna alternativa la uriasele spatii oferite de skoda.

  • Vultur, miercuri, 09.10.2024 12:35

    “5. SIGURANȚA ÎNAINTE DE TOATE: GSR 2 APPROVED” Volvo, pazea! Daca nu ia 4 stele EuroNCAP, degeaba are super dotari. Pana la urma, altii au aratat ca se pot lua 5 stele si cu SUV-uri mai ieftine.

  • Jian de la Calafat, miercuri, 09.10.2024 12:45

    @tu Garda la sol este de 22 cm. Anomaliile la Dacia continua. Apari cu un SUV de peste 1,7 metri inaltime, dar latimea acestuia, 1,81 metri, este considerabil mai mica decat a modelolor Sandero/Logan, ambele situandu-se la valoarea de 1,85 m. Asadar, Dacia ataca segmentul C cu un produs mai ingust decat reprezentantele sale din segmentul B. Dubios. Apari fara motorizare Diesel. Cand toti oamenii de buna credinta iti transmit ca fara 2.0 dCi nu faci altceva decat sa condamni la pieire Bigster-ul, si inca de la debutul sau, iar Dacia se ambitioneaza sa procedeze pe dos, atunci este clar, Dacia se autosaboteaza. Cu 2.0 dci (160 - 190 CP) sub capota, Dacia Bigster avea toate atributele sa devina lider al segmentului, la cum se prezinta gama de motorizari la aceasta ora, din pacate, o sa scalde in anonimat, fiind implicat intr-o lupta apriga pentru propria-i supravietuire.

  • Dizăl Rulz Forevăr, miercuri, 09.10.2024 12:59

    Jeane, dizăl e istorie, nu ne mai ### la cap. Ești tare la predicții, cât e cota la pariuri pentru Bigster-anonimat?

  • hamham, miercuri, 09.10.2024 13:22

    @Jian Latimea Logan/Sandero e 1.76. Asa apare in foaia de la Rar. Stiu ca aparea 1.85 dar era o greseala in fisa tehnica. 1.85 e latimea cu oglinzile rabatate.

  • Bolnavul cu voturi multiple, miercuri, 09.10.2024 13:53

    Atras de articole cu Dacia mai rău ca muștele de ciocolată, dau voturi cu nemiluita ca să mă răcoresc după o repriză de frecat pixul.

  • johnny, miercuri, 09.10.2024 14:09

    Foarte bun design per total desi deschiderea usilor din spate este putin neinspirata. Poate acum il incadreaza corect automarket la compacte si scot dusterul din zona aia. Cand vrei sa compari masinile, iti iasa duster in zona suv-urillor compacte.

  • Dacia Erahat, miercuri, 09.10.2024 14:14

    O nouă căruță de cărat brânză, slab motorizată, materiale premium pentru ciobani, siguranță standard Dacia.

  • Matei_cel_nou, miercuri, 09.10.2024 14:15

    PWC nu prea are clienți, azi. Sau pentru o sesiune de mânuțe roși renunță la 2-3 curse.

  • alex_cu_a_mic, miercuri, 09.10.2024 14:24

    Excelent. Daca tot nu e voie cu diesel macar bine c-au pus motorizare noua pe GPL care pare destul de potenta pe hartie cel putin. Acum depinde si de greutate care ar fi bine sa nu depaseasca 1400 kg la modelul de baza. Ca idee cu cat greutatea e mai In rest pare un concurent decent cel putin pentru variantele entry de Kuga, Tucson etc.

  • Jian de la Calafat, miercuri, 09.10.2024 14:55

    @hamham Da-mi voie sa am rezerverele mele, chiar daca nu-s posesor de Sandero3/Logan3. Logan Mk1 avea latimea de 1735 mm. fara oglinzi rabatate. Logan Mk3 nu poate sa ajunga la numai 1760 mm latime, doar la o simpla evaluare ochiometrica in spatiul public diferenta intre cele doua generatii nu se poate situa la doar 25 mm. Logan 3 are 1848 mm latime, evident, fara oglinzi. Sunt peste 11 cm. diferenta. Clio 5 are putin sub 1798 mm. latime si este vizibil mai ingust decat Sandero3/ Logan 3. Poate reusesti sa oferi date certe care sa sustina spusele tale. Oare toata presa internationala este in posesia unor date eronate ?!? Subiectul imi pare ca aluneca intr-un hazliu deplin, dar devine si interesant, Renault Group ar bifa cu totul alte piscuri ale harababurii.

  • Matei_cel_nou, miercuri, 09.10.2024 15:27

    E 1850 pe site-ul Dacia. 2000 cu oglinzi.

  • dan_grc, miercuri, 09.10.2024 15:43

    Versiunea de top poate fura din clienții Hyundai, Kia, Nissan, poate și VW . Dacia intra intr-un segment în care n-a mai fost, dar era necesar, cred ca va fi ok, imaginea măcar va avea de câștigat.

  • Jian de la Calafat, miercuri, 09.10.2024 15:46

    @Matei Aveam cu totul alte asteptari de la tine. Sa ne surprinzi in modul cel mai placut, să ne laşi cu gura căscată, adica sa ne oferi cu titlu gratuit dimensiunile Bigster exprimate in inch. Cu niscaiva milimetri/centimetri ne descurcam si noi....

  • Matei_cel_nou, miercuri, 09.10.2024 16:04

    @jian Descurcă-te mai bine ca eu ma refeream la Sandero/Logan. Dimensiunile sunt cele menționate de tine, nu cele date de hamham. Altfel, apreciez încercarea de ironie.

  • scundul., miercuri, 09.10.2024 16:48

    inainte s ama apuc de citit articolul si inainte sa dau clic pe poze, mai, nenea ala din poza principala, ori masina e mica, ori tu esti mama tuturor gigantilor si uriasilor. cati metri si centimetri ai, maica? pe verticala, evident, nu altceva

  • adig01, miercuri, 09.10.2024 17:12

    Iar fără oglinzi heliomate? Or costa atât de mult?

  • @scundul, miercuri, 09.10.2024 17:51

    Alex Monenciu adună pe înălțime exact cât agoniseşte un M3 G80 pe lățime. auto-data.net/ro/bmw-m3-g80-competition-3.0-510hp-steptronic-41302