POVEŞTILE FORMULEI 1: Cum l-a ajutat McLaren pe Hamilton să ajungă în F1
Lewis Hamilton a părăsit casa părintească McLaren în care a păşit pentru prima oară în 1998. Automarket îţi dezvăluie povestea drumului său spre lumea Formulei 1.
"Într-o zi vreau să concurez pentru tine. Vreau să concurez pentru McLaren" - Lewis Hamilton în 1995, la vârsta de 10 ani, adresându-se lui Ron Dennis, şeful McLaren, cu solicitarea de a primi un autograf.
Decizia lui Lewis Hamilton de a semna un contract cu Mercedes pentru sezonul 2013 reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase transferuri din ultimul deceniu al Formulei 1.
Plecarea campionului mondial din sezonul 2008 de la echipa care l-a format ca pilot şi care l-a promovat în Formula 1 a luat prin surprindere numeroşi fani, întrucât legăturile dintre cele două părţi sunt mai puternice decât ale oricărui alt pilot de pe grila de start a acestui an.
Hamilton a scris istorie pentru McLaren încă de la debutul în Formula 1 în 2007, reuşind să câştige titlul mondial un an mai târziu înainte de a trece printr-o perioadă mai puţin fastă din cauza dominaţiei autoritare a celor de la Brawn GP (2009) şi Red Bull Racing (2010-2011).
Performanţele şi controversele în care a fost implicat în cele şase sezoane petrecute în Formula 1 la McLaren au fost analizate într-un feature anterior, iar acum a venit momentul să aflăm cum a făcut Hamilton primii paşi în lumrea sporturilor cu motor şi cum a fost îndrumat de Ron Dennis şi McLaren să ajungă în Formula 1.
PRIMUL PAS: MAŞINA TELEGHIDATĂ
Pe numele său complet Lewis Carl Davidson Hamilton, Lewis Hamilton s-a născut în 7 ianuarie 1985 în localitatea britanică Stevenage, iar primul contact cu sporturile cu motor l-a avut în 1991, la vârsta de şase ani, atunci când tatăl său Anthony i-a dăruit o maşină teleghidată de curse. A prins imediat gustul curselor, iar un an mai târziu a devenit campion în BRCA (British Radio Car Association), o competiţie pentru maşini teleghidate.
"Mă jucam cu aceste maşini teleghidate şi câştigăm campionate împotriva adulţilor" - Lewis Hamilton despre perioada în care se juca cu maşini teleghidate.
Tatăl său a înţeles imediat pasiunea pustiului Lewis pentru sporturile cu motor şi i-a dăruit drept cadou de Crăciun un kart, cu condiţia ca Hamilton să se ocupe în continuare de şcoală. Sportul reprezenta însă deja o pasiune mult mai mare pentru el: pe lângă noua pasiune legată de maşini, el învăţase karate la vârsta de numai cinci ani şi juca fotbal în echipa şcolii alături de Ashley Young, care în prezent evoluează în tricoul lui Manchester United şi al echipei naţionale.
UN TELEFON DE LA RON DENNIS
În 1993, la vârsta de 8 ani, Hamilton îşi începe cariera în karting pe circuitul Rye House. Deloc surprinzător, puştiul începe să câştige curse cu regularitate, devine campion la clasa Cated, iar în 1995 participă la Autosport Awards, o festivitate tradiţională în care reputata revista britanică premiază cei mai buni piloţi din sporturile cu motor.
La un moment dat, Hamilton îl abordează pe Ron Dennis, pe atunci şeful echipei McLaren, pentru a primi un autograf pe cartea sa autobiografica, iar discuţia dintre cei doi a rămas în istorie.
Lewis Hamilton: Salut, numele meu este Lewis Hamilton. Am câştigat Campionatul Marii Britanii şi într-o zi vrea să concurez în monoposturile tale.
Ron Dennis: Sună-mă peste nouă ani, vom rezolva totul atunci.
Dar puştiul Lewis nu a fost nevoit să aştepte nouă ani, ci numai trei. În 1998, după ce tânărul britanic concurase în competiţia Junior Yamaha şi câştigase campionatele Super One şi, încă o dată, Campionatul Britanic, Ron Dennis l-a sunat din proprie iniţiativă şi a semnat un contract cu Hamilton pentru a face parte din programul de dezvoltare pentru tineri piloţi. Înţelegerea prevedea sprijin financiar şi tehnic, dar şi o opţiune pentru a deveni pilot de Formula 1.
"Nu ştiu de ce sunt atât de rapid. Când ajung într-un viraj răspunsul vine pur şi simplu. Accept răspunsul şi asta mă face să iau virajul cât pot de repede" - Lewis Hamilton
SCHUMACHER VEDE ÎN HAMILTON UN VIITOR PILOT DE CALIBRU
Sprijinit puternic din spate de McLaren, Hamilton concurează în competiţia Interconental A în 1999, iar în 2000 ajunge în Formula 1 şi Formula Super A, acolo unde devine coechipierul lui Nico Rosberg la echipa Team MBM. În acelaşi an 2000, la vârsta de 15 ani, Hamilton devine primul pilot britanic care câştigă Campionatul Euriopean de Karting după ce termină toată cursele pe prima treaptă a podiumului.
Cum vedea tânărul Hamilton performantele obţinute până atunci? Aflăm chiar de la el, într-un rar interviu acordat presei:
Urmează o serie de trei victorii consecutive la Monaco (1) şi Silverstone (2), însă în ultimele 10 curse ale sezonului nu mai obţine niciun succes. Totuşi, faptul că a terminat pe podium şapte dintre aceste curse îl ajută să devină campion în faţa lui Piquet Jr, chiar dacă brazilianul şi-a mai trecut în cont trei victorii în ultima parte a anului.
CONTRACTUL CU MCLAREN PENTRU FORMULA 1
Conform regulamentului, un pilot care câştigă titlul în GP2 nu mai are dreptul să concureze şi în sezonul următor al competiţiei. Practic, Hamilton avea de ales între o competiţie inferioară şi, evident, un debut în Formula 1. În anul respectiv, McLaren mizase pe serviciile lui Kimi Raikkonen, care avea să plece la Ferrari, şi Juan Pablo Montoya, înlocuit la jumătatea sezonului de pilotul de rezervă Pedro de la Rosa. Echipa reuşise să semneze deja un contract cu Fernando Alonso pentru 2007, însă avea nevoie de un al doilea pilot.
Anticipând că Alonso va lupta pentru titlu şi că se va impune că pilotul principal al echipei, Ron Dennis a considerat că este momentul oportun pentru că Hamilton să debuteze în Formula 1: avea ocazia să debuteze în Formula 1 şi să înveţe de la unul dintre cei mai buni piloţi înainte de a deveni chiar el un pretedentn la titlul mondial.
"Este un vis devenit realitate. Să concurez în Formula 1 cu McLaren a fost cel mai mare obiectiv pentru mine de când eram foarte mic. Să fiu primul negru nu înseamnă prea mult pentru mine, dar probabil că pentru sport înseamnă foarte mult" - Lewis Hamilton, după ce a semnat contractul cu McLaren.
aveti grija...ham ham a fost campion in 2008 nu 2007.