Parlamentul European scade dramatic bariera emisiilor de CO2 pentru următorii ani, producătorii se opun
Politicienii din Parlamentul European au introdus un set de reglementări mai stricte pentru producătorii de automobile, care îi va obliga pe aceştia să aibă o medie a emisiilor de 95 de grame CO2/km în cazul modelelor produse în 2020.
Parlamentul European a prezentat astăzi o propunere care vizează reducerea emisiilor de CO2 produse de automobilele noi vândute în Europa. Aceasta reglementează emisiile de CO2 medii la nivelul de 95 de grame pe kilometru până în 2020 pentru automobilele noi, iar membrii Uniunii Europene solicită reducerea limitei la un prag cuprins între 68 şi 78 de grame de CO2 pe kilometru până în 2025. Propunerea PE reprezintă un compromis realizat între comitetul de mediu al Parlamentului European şi constructorii de automobile, care vor simţi cel mai puternic impactul noilor solicitări privind reducerea emisiilor de CO2 ale vehiculelor noi până în 2020, aceştia fiind nevoiţi să investească sume importante în dezvoltarea motorizărilor care vor anima acele modele.
Comisia Europeană estimează că implementarea cu succes a ţintei de 95 de grame de CO2 pentru automobilele noi vândute până în 2020 şi 147 grame CO2/km pentru vehiculele comerciale va duce la o reducere a consumului de petrol cu 160 de milioane de tone în perioada 2020-2030. Partea de compromis a acestei propuneri vizează păstrarea condiţiilor de "supercredite" pentru producătorii de automobile, ceea ce înseamnă că aceştia vor putea în continuare să producă automobile echipate cu motorizări care emit o cantitate mare de CO2 pe kilometru, cât timp vor limita producţia acestora în raport cu numarăul de vehicule ecologice produse.
Între timp, reprezentanţii ACEA, organizaţia care reprezintă producătorii de automobile din Europa, au declarat că este prea devreme pentru a decide ţintele de emisii mai departe de anul 2020. "Ne trebuie o ţintă pe termen lung, care trebuie să fie bazată pe o evaluare ştiinţifică, nu pe o ţintă politică. Prin stabilirea acestei ţinte, parlamentarii au făcut o scurtătură periculoasă, deoarece nu este bazată pe o evaluare realizată pe termen lung", explică Ivan Hodac, secretar general ACEA. Reprezentanţii ACEA spun că aceste reglementări afectează o industrie care este în scădere de şase ani, a cărei importanţă nu poate fi negată, având peste 11.6 milioane de angajaţi, reprezentând 5.3% din populaţia angată a Uniunii Europene.
Situaţia ar putea să le fie favorabilă consumatorilor, spune Greg Archer, manager de program în cadrul departamentului de transport şi mediu al Parlamentului European, care spune că preţul mai ridicat al automobilelor care vor respecta aceste norme de emisii va fi compensat de cheltuielile mai mici cu carburanţii, acestea urmând să aibă un consum mai redus de carburant.
Via AutomotiveNews (înreg.)
Deci toata lumea va trece in masa pe hibrid. In lupta oarba pentru imagine, nu cred ca va fi vreun constructor care sa accepte sa mai taie din putere sau din dimensiuni.