(P) 4 indicii că bateria autoturismului are nevoie de schimbare

Publicat marţi, 27.05.2025 01:00 de Automarket.ro

Bateria auto, denumită în limbaj de specialitate baterie de pornire, este o baterie de 12 volți (de cele mai multe ori), care înmagazinează energie electrică. Bateria oferă un flux de curent suficient de puternic pentru a putea învârti un motor electric (demarorul/electromotorul), care pornește motorul mașinii.

Bateria auto este un componentă esențială a mașinii, însă, indiferent de marcă, o baterie nu rezistă un timp nelimitat. Așa că este foarte important să ‘’identifici’’ semnele care anunță problemele acumulatorului. Bateriile auto au o durată de viață de 3 ani (în medie, pentru modelele relativ noi cu sistem Start/Stop) și până la 5 ani (modelele cu mai puțini consumatori).

Schimbarea bateriei auto se face într-un mod simplu, însă este important să respecți câteva criterii esențiale. Ignorarea semnelor unei baterii defecte poate duce la situații neplăcute - imposibilitatea de a porni mașina, exact atunci când te grăbești cel mai tare.

Dar care sunt ‘’semnele’’ unei baterii cu probleme și de ce se întâmplă acest lucru?

În primul rând, apar diverse probleme electrice în mașină. Dacă sistemele electrice ale mașinii, precum computerul de bord, geamurile, radio-ul sau climatizarea funcționează intermitent sau slab, bateria ar putea fi cauza. Aceste probleme apar atunci când acumulatorul nu mai poate primi de curent de la alternator si nu mai furnizează suficientă energie pentru alimentarea tuturor componentelor.

Apoi, un alt semn este dificultatea în pornirea motorului. Dacă observi că mașina “se chinuie” să pornească sau durează mai mult decât de obicei să porneasca motorul, este posibil ca bateria să fie slăbită. Una din cauze pt acest lucru este ca bateria nu mai poate oferi suficientă energie pentru electromotor.

Martorul de baterie din bordul mașinii este un alt semnal că există o problemă legată de sistemul electric. Acest martor poate indica și alte probleme, cum ar fi defecțiuni la alternator sau la cablurile electrice. Martorul de bord, reprezentat de o baterie de culoare roșie, indică faptul că bateria este în pericol să se descarce și nu că bateria ar fi defectă, așa cum s-ar putea crede.

Apariția coroziunii bornelor bateriei cat si mirosul de sulf sunt semne ca bateria trebuie inlocuita. Dacă observi un strat verzui/albastru pe bornele bateriei, aceasta este un semn de coroziune. Coroziunea afecteaza conectivitatea bateriei, ceea ce duce la pierderi de energie.

Un miros neplăcut, asemănător cu cel de sulf , provine de la scurgeri de acid din baterie. Acesta este un semn clar că bateria trebuie verificată și, cel mai probabil, înlocuită.

Dacă observi oricare dintre simptomele de mai sus apeleaza la un magazin specializat de baterii care vor testa bateria, inainte de a lua decizia de inlocuire cu una noua.

Cum poți prelungi durata de viață a bateriei?

Înainte de pornirea motorului opriți toți consumatorii posibili: faruri, aer condiționat, sistem audio. Apoi, Nu folosi consumatori de curent în momentul în care ai motorul oprit. Nu în ultimul rând, verifică tensiunea bateriei periodic (o data la cateva luni).

Specialistii nostri te pot ajuta să alegi tipul de acumulator potrivit în funcție de dimensiuni și de amperajul mașinii. Toate aceste date le ai disponibile în manualul mașinii, cat si in configuratorul de pe site.

  • scamel, marţi, 27.05.2025 13:15

    ce-i tampenia asta?.daca sunt bornele corodate, schimbi bateria?cand nu merge radioul, schimbi bateria."aceste probleme apar cand acumulatorul nu mai poate primi curent de la alternator"?? cat de sulfatat ar fi acumulatorul primeste curent. problema e ca nu-l mai returneaza. sunt disperati si astia. dintotdeauna ,vara, electricienii auto someaza. iar acumulatorii moderni, de prima echipare, tin 10-12 ani.