Opel marchează 40 de ani de la debutul lui Kadett E

Publicat luni, 07.10.2024 16:34 de Silvian Irimia

Opel marchează 40 de ani de la debutul unui model simbol pentru constructorul din Russelsheim. Este vorba despre Kadett E, o mașină care la vremea ei era cea mai aerodinamică berlină din lume.

În toamna anului 1984, Opel lansa cea de-a cincea generație Kadett. Totuși, povestea dezvoltării acestui model a început încă din 1979. De îndată ce Opel Kadett D, primul model Opel cu tracțiune față, a apărut pe piață, au fost deja colectate idei pentru potențialul succesor.

Înainte ca acesta să fie pregătit pentru producția de serie, prototipurile au parcurs o distanță totală de aproximativ 6.5 milioane de kilometri.

Cea mai performantă versiune a acestui model era Kadett GSi. Inițial, această versiune avea un motor de 1.8 litri care dezvolta 115 cai putere. Desigur, au existat și versiuni speciale pentru curse. GSi a ajuns pe circuit la scurt timp ca mașină de turism grupa A cu 170 de cai și o accelerație de la 0 la 100 km/h în puțin sub 7 secunde.

Gruparea austriacă Josef Haider/Ferdinand Hinterleitner au câștigat Campionatul German de Raliuri, la volanul unui Kadett GSi 16V, cu 250 de cai putere.

Kadett E s-a vândut foarte bine datorită faptului că venea în toate versiunile posibile. În 1984, când s-a lansat, clienții își puteau lua varianta hatchback cu 3 sau 5 uși, dar și break cu 3 sau 5 uși. Doar un an mai târziu, varianta notchback cu patru uși completează gama. Din 1987, clienții au putut cumpăra și o versiune decapotabilă, desenată chiar de legendarul designer italian Nuccio Bertone.

La momentul lansării, Kadett E era cea mai aerodinamică berlină din lume. Acest lucru a ajutat-o să câștige diferite premii, precum „Volanul de Aur 1984” și „Mașina Europeană a Anului 1985”. În prezent, Astra L duce ștafeta modelelor compacte a producătorului din Russelsheim, având elemente de design inspirate chiar de Kadett E.

via Opel

  • eu, luni, 07.10.2024 19:06

    s-au vandut foarte bine pentru ca nu aveau concurenta prea mare din afara europei. japonezii erau la inceput, coreenii ca si inexistenti iar chinezii nici nu se infintasera. Acum sa ii vedem ...