Noua taxă auto va fi gata până la sfârșitul anului: "Cel care poluează va plăti o penalitate"
Ministerul Mediului susține că noua formă a taxei auto va fi anunțată până la sfârșitul acestui an și că aceasta va avea la bază principiul potrivit căruia "cel care poluează va plăti o penalitate".
Timbrul de mediu a fost eliminat începând din 1 februarie 2017 și a avut ca efect o creștere semnificativă a înmatriculărilor de mașini second-hand. Ulterior, autoritățile au anunțat că lucrează la o nouă formă de taxa auto, însă aceasta a fost amânată în repetate rânduri.
Ministerul Mediului a anunțat însă marți că noua formă a taxei ar urma să fie anunțată până la sfârșitul acestui an. Nu este încă foarte clar cine și cum va plăti noua taxă, însă principiul va fi "poluatorul plătește".
"Nu vreau să se repete greşeala de până acum. Vreau ca formulă de calcul la care se lucrează să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată sau atacată. Cel care poluează trebuie să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că până la finele acestui an grupul de lucru să să prezinte o variantă finală", a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.
Cu alte cuvinte, autoritățile încearcă în prezent să găsească o taxă auto care să nu mai fie declarată ilegală de către Uniunea Europeană.
Până în prezent, toate formele de taxe auto implementate după 1 ianuarie 2007 au fost declarate ilegale, iar România este obligată să returneze banii proprietarilor de mașini care au fost afectați.
Ultimele informații neoficiale indicau faptul că noua taxă auto ar urma să fie plătită la prima înmatriculare a unui vehicul, să aibă o valoare cuprinsă între 50 și 3000 de euroși să fie determinată în funcție de normă de poluare a motorului și de emisiile de dioxid de carbon. În plus, aceasta urma să fie înlocuită din 2021 cu un impozit progresiv care să fie plătit de toți proprietarii de mașini, în funcție de normă de poluare a motorului.
Informațiile au fost însă negate la vremea respectivă de reprezentanții Ministerului Mediului.
Via Mediafax
Inseamna ca si ci cosul de fum va fi "penalizat",gratarul de mici, covrigariile,industriile ccare inca mai scot aburi si fum, primariile care nu aspira praful de pe strazi.