Ministerul de Interne pregăteşte un nou set de schimbări pentru Codul Rutier
Un nou proiect al MAI spune că şoferii care nu-şi plătesc amenzile în termen de 30 de zile de la primirea procesului verbal ar putea să-şi piardă permisul de conducere, titrează Mediafax.
Codul Rutier ar putea primi o nouă revizuire în 2013, după ce a fost introdusă obligativitatea permisului de conducere pentru mopede în luna ianuarie. Acum, modificările vizează şoferii care nu şi-au plătit amenzile la timp, aceştia putând să rămână fără permisul de conducere până la prezentarea dovezii plăţi respectivelor amenzi, anunţă colegii de la Mediafax. După cum explică Radu Stroe, Ministrul Afacerilor Interne, modificarea este necesară deoarece mai puţin de jumătate dintre şoferii amendaţi de poliţiştii de la brigada rutieră îşi plătesc amenzile primite în urma contravenţiilor din trafic. Modificările pregătite de MAI sunt încă în lucru, Codul Rutier urmând să fie schimbat abia după ce acestea vor fi aprobate şi publicate în Monitorul Oficial.
"Poate de aceea acest gen de măsuri au fost mereu tergiversate de către decidenţi, chiar dacă numărul de accidente şi de morţi pe şosele a reprezentat o problemă din ce în ce mai gravă în ultimii ani. Când ajungi să ai mii de oameni care mor anual în accidente rutiere, înseamnă că ai o problemă şi trebuie să faci ceva. Până acum doar s-a vorbit. S-a vorbit de strategii rutiere, s-a vorbit de amenzi, de starea drumurilor ori de neprofesionalismul poliţiştilor rutieri. În ceea ce-i priveşte pe aceştia din urmă, vreau însă să vă asigur că dacă situaţia nu a escaladat în ultimii ani este datorită Poliţiei Rutiere, iar acestor oameni, pentru cât de mult muncesc, nu le pot reproşa nimic", a explicat Radu Stroe, Ministrul Afacerilor Interne.
În cazul unei abateri rutiere grave, cei de la MAI iau în considerare creşterea perioadei maxime de suspendare a dreptului de a conduce. Sunt vizaţi şoferii care fac accidente după ce au consumat băuturi alcoolice/stupefiante, responsabilii accidentelor rutiere a căror cauză a implicat depăşirea flagrantă a vitezei maxime permise pe respectivul segment de drum şi cele care au loc atunci când un şofer trece pe culoarea roşie a semaforului. Poliţiştii nu au specificat dacă vor să le aplice aceleaşi sancţiuni şi şoferilor care sunt surprinşi în situaţiile de mai sus fără să aibă loc un accident, dar principiul urmărit de autorităţi este eliminarea şoferilor care sunt pericole publice de pe drumurile româneşti.
"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 3 ani, conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoana aflata sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune", subliniază documentul emis de Ministerul Afacerilor Interne.
Ministrul de Interne caută soluţii pentru creşterea autorităţii poliţiştilor şi pentru asigurarea unei protecţii a agenilor de pe teren pentru a îmbunătăţi nivelul de încredere în exercitarea atribuţiilor profesionale. Mai precis, cei de la MAI vor să se asigure că poliţiştii sunt respectaţi de contravenienţi, indiferent cine sunt aceştia, iar că respectarea legii va fi o prioritate de ambele părţi şi că totul este în numele siguranţei rutiere.
Via Mediafax
de ce sa platesti amenda daca esti in proces...????