Mașină electrică second-hand: ce ar trebui să știi despre baterie și istoric
Mașinile electrice devin, încet dar sigur, din ce în ce mai înmulțite pe șoselele lumii. Pe piața auto second-hand vom vedea din ce în ce mai multe astfel de vehicule la vânzare. Iată tot ce trebuie să știi despre achiziționarea unei mașini electrice la mâna a doua.
În ultimii ani, mașinile electrice au început să devină din ce în ce mai populare în rândul șoferilor. Chiar dacă mașinile cu motoare termice încă domină preferințele multora, vânzările de mașini electrice s-au mărit simțitor, mai ales în contextul în care vânzarea de mașini noi cu motoare termice va fi interzisă peste 13 ani.
Evident, dacă piața de mașini electrice noi crește, atunci același lucru se va întâmpla și cu piața auto second-hand. Știm cu toții că mașinile electrice au un preț de achiziție mult mai mare față de cele cu motoare convenționale. De aceea, cumpărarea unei mașini electrice la mâna a doua este o opțiune mai atractivă pentru mulți șoferi. În acest articol vom detalia tot ce trebuie să știi despre cumpărarea unei mașini electrice second-hand.
VERIFICAREA BATERIEI
Atunci când cumpărăm o mașină la mâna a doua, unul din primele lucruri pe care le verificăm este starea motorului. Ei bine, o mașină electrică are mai puține piese mobile față de un vehicul cu un motor convențional. Asta este un lucru avantajos deoarece mașinile electrice rulate sunt, de obicei, într-o stare mai bună decât cele cu motoare termice.
Însă, mașinile electrice au și un dezavantaj în această privință și anume bateria. Cu timpul, acumulatorul nu va mai oferi aceeași performanță ca în momentul în care mașina era nouă. Degradarea în timp a bateriei este un proces ireversibil, iar proprietarul nu poate preveni acest lucru. Printre factorii care duc la deteriorarea acumulatorului în timp se numără: modificările de temperatură, încărcările repetate și chiar kilometrajul ridicat.
Cei mai mulți producători auto oferă o garanție la baterii timp de 8 ani sau 160.000 de kilometri. Depășirea acestui prag va duce la o posibilă degradare a performanțelor bateriei. Desigur, tehnologia bateriilor pentru mașini electrice este în continuă dezvoltare, iar mașinile electrice noi au autonomie mai mare și acumulatori cu o viață mai lungă.
Starea bateriei mai depinde și de climă. Știm că bateriile litiu-ion nu funcționează optim la temperaturi foarte ridicate. De exemplu, o mașină electrică rulată într-o țară caldă, precum Spania, ar putea avea o capacitate redusă a bateriei. În schimb, mașinile electrice rulate într-o țară cu o climă echilibrată, cum ar fi Germania, oferă performanțe mai bune ale bateriei.
Înainte de a cumpăra o mașină electrică este bine să verificați starea bateriei. Cel mai bine este ca aceasta să fie cât mai puțin uzată și să nu necesite o înlocuire costisitoare.
VERIFICAREA ISTORICULUI MAȘINII
La fel ca la o mașină convențională, este extrem de importantă verificarea istoricului mașinii pentru a vedea dacă a fost implicată într-un accident, dacă are kilometrajul modificat sau dacă are alte probleme de natură mecanică.
Acest lucru se poate face cu ajutorul unor servicii, precum CarVertical, prin introducerea VIN-ului mașinii. Astfel de servicii le oferă oportunitatea potențialilor clienți de a verifica dacă mașina a fost implicată în accidente, dacă a fost furată și, bineînțeles, dacă kilometrajul a fost falsificat.
INFRASTRUCTURA DE ÎNCĂRCARE
Evident, un alt lucru important de luat în considerare este infrastructura de încărcare locală. În acest sens, cei care stau la case sunt avantajați de faptul că pot să încarce mașina în garaj sau pe alee.
De asemenea, este importantă și infrastructura de încărcare a orașului sau a localității. Tocmai de aceea, este bine să fie prezente mai multe stații de încărcare în localități și chiar stații de încărcare rapidă.
Mulți producători oferă și încărcătoare portabile pentru cei care stau mai departe de zonele cu infrastructură de încărcare dezvoltată. Dezavantajul este că aceste încărcătoare nu încarcă bateria complet, iar experții spun despre încărcătoarele portabile că nu sunt tocmai o opțiune validă.
ÎNTREȚINEREA MAȘINII
Înainte de a cumpăra o mașină electrică second-hand, este foarte important ca următoarele lucruri să fie luate în calcul: verificarea frânelor, actualizările software, întreținerea mașinii și lista opțiunilor.
Verificarea frânelor este importantă, nu numai pentru siguranța ocupanților, ci și pentru funcționarea corectă a sistemului de regenerare a energiei electrice.
Actualizările software sunt la fel de importante, deoarece foarte multe mașini electrice se bazează pe sistemul software. Este foarte important de verificat dacă soft-ul mașinii este actualizat la zi pentru a preveni viitoare probleme la acest capitol.
În ceea ce privește întreținerea mașinii, experții recomandă ca aceasta să fie întreținută la un dealer oficial. Acolo, proprietarii de vehicule electrice vor beneficia de piese originale și de mecanici special instruiți pentru a lucra la astfel de vehicule.
La final, trebuie luată în considerare și lista opțiunilor cu privire la modelul ales. Deocamdată, piața mașinilor electrice second-hand este limitată prin comparație cu piața mașinilor convenționale. Însă, odată cu creșterea numărului de mașini electrice noi pe șosea, automat va crește și numărul de mașini electrice second-hand pe parcurs.
via CarVertical
Nu stiam de ce mi se pare apa de ploaie citind articolul asta si am vazut la final "via Car Verical". In afara de "sa verificati bateria" (dar si nu cum/unde se poate face asta), pe restul le faci si la auto clasice..dar important era sa mentionam neaparat sa nu uitam sa facem un check VIN pe CarutaHorizontal!